Translate

28 Ekim 2022 Cuma

Bebeklerde Astigmat

 


Bebeklerde astigmat, aslında her insanda görülme riski olan astigmat hastalığında olası durumlardan biridir. Yetişkinlerde olduğu kadar yaygın olmasa bile bebeklerde de karşılaşılan bu durum belli bir zaman sonra çok daha ciddi bir hal alabileceği için fark edildikten hemen sonra gerekli olan tedavilerin yapılması bebeğin ileri ki yaşları için çok daha iyi olacaktır. 

Bebeklerde astigmat yani astigmatizma hastalığı, direk olarak kornea yapısının küre yapısına dönüşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum bazen bebeklerde sonradan oluşurken bazen de insanlarda kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın kısaca tanımı yapılacak olursa eğer direk olarak gözün, kontakt lens ya da refraktif cerrahi ile düzeltilebilen bir görme rahatsızlığı olduğu söylenebilir. 


Bu rahatsızlığı yaşayan bebeklerde görme sağlığı çok ciddi bir şekilde zarar görür. Bu nedenle fark edildikten hemen sonra acilen müdahale gerekmektedir. Bu gibi rahatsızlıklarda ne kadar erken tedavi yapılırsa sorunlar o kadar hızlı çözülecektir. Bu nedenle sizlerde elinizden geleni yapmalısınız. Bu hastalıkla birlikte bebeklerde görülen kornea eğriliği, aşırı bir haldedir. 

Bu nedenle göze gelen ışık direk olarak birkaç farklı yönde kırılır. Bu durum direk olarak insanlarda görme sağlığının bozulmasına neden olur. Işığın bu şekilde kırılmasıyla bebekler bulanık görme ve dalgalı görme problemleri yaşarlar. Bebeğiniz bu durumu sizlere açıklayamasa bile hastalığın teşhis edilmesi sonrasında doktorlar belirtileri sizlere gösterecektir. 


Bebeklerde astigmat neden oluşur?

Bebeklerde meydana gelen astigmat problemlerinde bu durumun sadece birkaç nedeni bulunmaktadır. Bunlar;
Kalıtsallık: Genellikle aile içerisinde herhangi bir bireyde bulunan astigmat rahatsızlığı genetik olarak kalıtsallık özelliği taşıyarak yeni doğan bebeklerde de görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda sorunun genetik olarak ortaya çıkması nedeniyle sorun giderilse bile kişinin genlerinde bu hastalık vardır. Yani kişideki kalıtsallık devam eder. 
Kitle: Göz kapakları üzerinde bulunan kitleleri hem yetişkinlerde hem de bebeklerde astigmat rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu durum direk olarak göz kapağı üzerinde bulunan kitlenin kornaya baskı uygulamasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Uzun süre yakın mesafeden görüş: Özellikle bebekleri severken onlara çok yaklaşılması nedeniyle ya da bebeklerin üzeri örtüldüğünde örtü üzerindeki desenlerin çok yakın olması durumunda bebeklerde astigmat hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumların görülmesi, çok yaygın olarak karşılaşılmaktadır. Bu nedenle bebeklerde astigmat biraz daha yaygındır.

Bebeklerde astigmat belirtileri nelerdir?
  • Bebekler meydana gelen belirtileri sizlere söyleyemese bile ister bebek olsun ister yetişkin olsun bu hastalık direk olarak sık sık baş ağrısı sorunlarının görülmesine neden olmaktadır. Meydana gelen baş ağrısı problemleri bebeğinizin sürekli olarak ağlamasına neden olacaktır.
  • Bebeklerde astigmat rahatsızlığı, direk olarak bebeğin göz kapaklarının yorgun bakmasına neden olacaktır. Bu nedenle bebeklerde meydana gelen astigmat sorunu bebeğin gözlerine bakarak bile anlaşılabilir. 
  • Bebeğiniz sürekli olarak elini gözlerinin üzerine götürerek kaşımaya çalışacaktır. Çünkü bebeklerde astigmat rahatsızlığı direk olarak gözlerde şiddetli kaşıntıların oluşmasına neden olarak bebeğe rahatsızlık verecektir. Bu durumlarda bebeğiniz gözlerini kaşımaya çalışacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg