Translate

5 Ekim 2022 Çarşamba

Bronşiyal Astım Hakkında Bilinmeyenler

 


Bronşiyal Astım, kişi de aşırı duyarlılık sonucu bronşlarda meydana getirdiği tekrarlayan veya düzensiz arlıklarla ortaya çıkan nefes darlığı, öksürük, balgam ve hırıltılı solunun ile karakterize olan bir reaksiyondur.

 Çoğunlukla çocukluk yada genç çağlarda görülen kronik bir hastalık türüdür. Alerjik hastalıklar içerisinde en önemli tabloyu oluşturan bronşiyal astım ağır seyreden klinik tablolar oluşturmaktadır. 


Astımın görülme sıklığı %1-12 arasında değişmektedir. Türkiye'de görülme sıklığı ise çocukluk yaşında %5-8, erişkinlerde ise %5'ten daha azdır. Ergenlik dönemde kızlara oranla erkeklerde iki kat daha fazla olmakla beraber ileri ki yaşlarda bu  oran eşitlenmektedir. Hastalık genetik yatkınlıkla beraber biyokimyasal, immunolojik, infeksiyöz, endokrin ve psikolojik de  oluşabilen kompleks bir hastalıktır.

 Bronşiyal astımı tetikleyen sebepler ise antijen adını verdiğimiz polenler, küf sporları, hayvan tüy ve dışkıları, ev tozu, ev tozu akarları dır. Bunun yanında sigara dumanı, uçucu kimyasal maddeler, de önemli uyarıcılar arasındadır. Astımlı kişilerde yorucu sporlar yapmakta bronkospazma neden olabilmektedir. 

Hasta kişilerin öyküsünde daha önceden çabuk yorulma, hırıltılı solunum, nefes darlığı yer almaktadır. Solunum yolu enfeksiyonu geçirmek astım krizlerini başlatan en önemli sebeplerden bir tanesidir. Tetikleyici sebeplerden olan hava kirliliği, ruhsal sıkıntılar, iklim değişiklikleri de önemlidir. 

Yani astım hava yollarının kronik olarak inflamatuar bir hastalığıdır. Şu bilinmektedir ki, hava yolu hastalıklarının  genetik geçiş özelliği bulunmaktadır. Çocukluk döneminde başlayan astımın yaş ilerledikçe geçeceği gibi yanlış bir inanış bulunmaktadır. Burada yaş ile beraber kişide ki immün sisteminde beraber gelişmesi ve hastalıklara daha dirençli olması da astım krizlerinin sıklığını azaltmaktadır.

Bronşiyal Astım; Özellikle egzersizle artan nefes darlığı ve hırıltılı nefes alıp verme bulguları sık sık ortaya çıkmakta ise astım tanısı çabuk olarak konabilir. Hırıltılı solunum ve öksürük her zaman ve her yaşta astım teşhisini düşündürmelidir. Bütün bu belirtilere ek olarak alerjik hastalıklara ailesel yatkınlık ve mevsimsel olarak etkilenmek de   astım tanısı için yönlendiricidir. 

Astım tanısı düşünülen hastalarda bir takım testler istenmektedir. Bunların içinde en önemlisi akciğer fonksiyon testleridir. Bu testler ile bronş tıkanıklık derecesi ölçülmektedir.Akciğer fonksiyon testleri provakasyon testleri ile birlikte yapıldığı zaman alınan cevaplar alerji yönünden belirginlik gösterir. 

Kan incelemelerinin yanı sıra,  bir diğer test olan deri testleri de alerjen in belirlenmesinde etkili bir testtir. Hastalığın tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Hastanın alerjenlere karşı toleransını yükseltmek olan  bağışıklık tedavisinin yanında, psikolojik tedavi ve fizik tedavi de uygulanabilmektedir. İlaç tedavisinde alınan ilaçlar daha çok hastanın hava yollarını açmaya yönelik inhaler kullanılmaktadır. Bunlar daha çok solunum yolundan kullanılmaktadır. 

Bağışıklığı güçlendirici, tedavi de ise direk deri altına hastalıktan sorumlu antijen solüsyonları uygulanarak yapılmaktadır.Bunlar polen, ev tozu, küf antijenleridir. Astımlı hastalarda balgamın atılımını sağlamak, solunum kaslarını geliştirmek için yapılan solunum egzersizleri hem semptomları düzeltmekte hemde uzun dönemde ortaya çıkabilecek atakları azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Bronşiyal astım ne demek?

Bronş astması etiyopatogenezinde immün mekanizmaların rol oynadığı, zaman zaman tekrarlayan bronş düz kasları spazmı, bronş müküs salgısında artma ve mukoza ödemine bağlı olarak gelişen ekspiratuvar bir dispnedir. Astım dünyada sık görülen bir hastalıktır.

Astım Bronşiyole nedir?

Astım ile akciğerlerdeki hava yolları belirli tahriş edicilere karşı hassastır. Bu tahriş edici maddelere maruz kaldığında akciğerlerdeki (bronşiyoller) küçük solunum yolları tahriş olur, şişer ve bronşiyol duvarlarını çevreleyen kaslar daralır (bronkonstrüksiyon).

Alerjik Bronşiyal astım nedir?

Astımlı hastalarda bronşlarda mikrobik olmayan iltihap vardır. Buna bağlı olarak bronşlarda salgılar artar, bronş duvarı kasılır ve hasta astım atağı geçirir . Toz, duman, koku, polenler atağı başlatabilir. Astım alerjiye bağlı olabileceği gibi alerjiden bağımsız gelişebilir

Bronşiyal ne demek?

Bronşiyal termoplasti; astımın ilerleyen dönemlerinde hava yollarında yeniden modellenme sonucu ortaya çıkan ve giderek ağırlaşan astım semptomlarında önemli rolü olan hava yolu hipertrofik düz kas kitlesinin azaltılmasını hedefleyen bir girişimsel bronkoskopik tedavi metodudur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg