Translate

5 Ekim 2022 Çarşamba

Çocuklarda Alerjik Astım Nedir ?

 


Çocuklarda alerjik astım: Çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlere karşı çocukların vücut ve solunum yollarının göstermiş olduğu kronik iltihaplı bir reaksiyondur. Çocukların solunum yollarının iltihaplı reaksiyon sebebiyle bronşların aşırı duyarlı hale gelmesi bronşlarda ses oluşması çocuklarda alerjik astım olarak adlandırılmaktadır. 

Alerjik astım yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde 300 milyon kişiyi etkileyen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Ülkemizde ise bu oran her 100 kişiden 13 çocuğun alerjik astım hastalığının var olduğu yönündedir. 

Alerjik astım izlenecek doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Fakat hastalığın ihmal edilmesi ciddi problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. Çocuklarda alerjik astım hava yollarının daralması ile kendini belli eden ve ataklar halinde gelen nöbetli bir hastalık türüdür. 

Hasta olan çocuklar ataklar gelmediği sürece kendilerini iyi hissederler. Alerjik astımda hava yollarında mikrobik olmayan iltihaplanma var olduğu için çocuğun hava yolu duvarı ödemli ve şişkindir. İşte bu durum yani çocuğun hava yollarının ödemli ve şiş olması akciğerlerin aşırı duyarlı olmasına neden olmaktadır. 

Çocuğun herhangi bir toz, duman, koku gibi durumlara maruz kalması hastalığın tekrarlamasına neden olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı çocukta kriz veya atak olarak adlandırılan nöbetlerin gelmesi sonucunda çocuğun hava yollarını saran kasların kasılmasına neden olur. 

Ayrıca hava yollarında var olan ödem ve şişkinlikte daha çok artmaktadır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden mukus salgılanmaya başlar. Tüm bu sayılan etkenler sebebi ile hava yolları iyice daralarak havanın akciğere girip çıkmasını engeller. Bu gibi durumlarda alerjik astım belirtileri çocukta kendini gösterir.

Çocuklarda alerjik astım belirtileri:
  • Öksürük genelde kuru bir öksürük olarak tanımlanır ve tekrarlayıcıdır. Nöbetler halinde gelerek çocuğun devamlı öksürük yaşamasına neden olmaktadır.
  • Öksürük ve nefes darlığı özellikle gece veya sabaha karşı belirir.
  • Göğüste oluşan baskı hissi, nefes darlığı ve öksürük genellikle ilaç yardımı ile geçirilmektedir.
  • Alerjik astım belirtileri mevsimlere göre değişiklik gösterebilmektedir.
  • Alerjik astım çocuğa göre ve hastalığın ilerlemesine göre farklılık göstermektedir.
Çocuklarda alerjik astım oluşma nedenleri:
  • Çevresel faktörler çocuklarda alerjik astım oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda hastalık semtomlarınında artmasına yol açmaktadır. Hava kirliliği ve bazı alerjenler alerjik astım semptomlarına neden olmaktadır.
  • İç ve dış ortamdaki alerjenler, ev tozu akar alerjenleri, kedi köpek tüyleri, hamam böcekleri gibi bir çok etken çocuklarda alerjik astım oluşmasına neden olan önemli faktörler arasında yer almaktadır.
  • Enfeksiyonlar özellikle bebeklik döneminde çocuklarda alerjik astıma neden olmaktadır.
  • Obozite astım için risk faktörü oluşturmaktadır.
  • Erkek çocukları özellikle 14 yaş altı olanlarda kız çocuklarına oranla iki kat daha fazla rastlanmaktadır.
  • Genetik faktörler çocukta alerjik astım oluşmasına neden olabilmektedir. Anne veya babadan birinin astım hastası olmak çocuğu etkileyebilir.
Alerjik astım tamamen iyileşir mi?

Astım alerjik bir hastalıktır ve öldürücü değildir. Geçmeyen ve sabah görülen öksürüğün en sık nedeni astımdır. Hastalık tamamen iyileşmez ama tam kontrol altına alınabilir. Astımın tedavisi eğitimle başlar

Alerjik astımlı olan çocuğa ne iyi gelir?

C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi gibi gıdalardan zengin beslenmek astımı olan çocuklarda hastalığın seyrine olumlu etki etmektedir. A vitamininden zengin havuç, yumurta gibi gıdaların dengeli bir şekilde beslenme düzenine sokulması çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg