Translate

21 Ekim 2022 Cuma

Çocuklarda Arpacık

 


Çocuklarda arpacık çıktıktan sonra iltihaplanmaya başlıyorsa mutlaka önlem alınmalıdır. Arpacık, göz kapağı kenarlarının, kirpik köklerinin iltihaplanması ile oluşmaktadır. Kirpiklerin çıktığı yerlerde ve özellikle gözün alt kapağında oluşan iltihaplanmadır. İlk önce sivilce şeklinde başı çıkan bir hastalık daha sonra dört beş gün içinde başı çıkmaya başlayarak, patlar. 

Çocuklarda arpacık, çocukların gözünü kaşıması, kirpiklerin çekilmesi arpacığı daha fazla büyüterek, göz kapağına yayılan iltihapla ortaya çıkmaktadır. Çok bulaşıcı rahatsızlık olmasa da arpacık bir gözden diğerine geçebilmektedir. Bunu engellemek için bazı önlemler alınmalıdır.

Çocuklarda arpacık çıktığında havlusunu diğer aile bireylerinden ayırmalısınız, bu şekilde iltihabın bulaşmasını önleyeceksiniz. Arpacığa dokunmadan önce veya dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkamalısınız ayrıca çocuğunda o bölgeyi ellemesini engellemelisiniz ve ellerini temiz tutmalısınız.

Çocuklarda arpacık çıktığında neler yapılmalı;

Çocuklarda göz kapağındaki nokta bir kızarıklık ve yanma varsa kendi kendine geçmesini bekleyin, dokunmayın. Çocuğunda buna dokunmasına izin vermeyin, sivilce olan kısmı mutlaka kaşımaması gerekir. Arpacık görünürde olmamasına rağmen acı veriyorsa gözü, gazlı bez ile fazla sıkmadan bantlayın.

Gözde sivilce şeklinde kızarıklık varsa, iltihaplanmamışsa, acıyorsa, sıcak su kompresi veya sıkılmış pamukla bir kaç dakika kompres yapın. Sıcak su ile kompresi en az günde üç dört kez yapmalısınız. Böylece acı biraz hafifleyerek iltihaplanmaya başlayacaktır. Tedavi süreci arpacık iltihabının kabarmasını sağlayabilir. Arpacık çeperi incelir ve iltihap yüzeye çıkabilir. Arpacık iltihabı özellikle ek tedaviye gerek kalmadan boşalır. Bazı durumlarda çocuklardaki arpacık bu kadar büyümeden de kendiliğinden yok olabilir.

Çocuklarda arpacık iltihaplanmışsa, iltihabı boşaltmak gerekir bu işlem acının hafiflemesine yol açacaktır. Tekrar sıcak su ile kompres yapmalısınız.
Göz kapağı kenarlarının, çapaklanıp çapaklanmadığına, kızarıp kızarmadığına, kirpiklerin birbirine yapışıp yapışmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Göz kapaklarının iltihaplanıp iltihaplanmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Çocuklarda arpacık tedavisi;

Tüm bu evde yapılan tedavi yöntemleri iyi sonuç vermez ise 4 -5 günde arpacık sönmez ise, göz kapağı şişerse, iltihaplanır kabarırsa hemen uzman bir hekime başvurmalısınız. Çocuğunuzdaki arpacık iltihaplı ve boşaltılmaya hazır olacak noktaya gelmişse ve kendiliğinden iltihap akmamışsa doktorunuz arpacık kabartısını delebilir. Doktor arpacığı açmak için küçük bir iğne kullanabilir. İltihabı boşaltarak çocuğun rahatlamasını, ağrısının hafiflemesini sağlayacaktır. Daha sonra sıcak su ile kompres yaparak o bölgeyi güzelce temizleyecektir.

Göz kapağında veya gözde iltihaplanma varsa doktor bir antibiyotik merhem veya damla vererek tedavi edecektir. İlaçları doktorunuzun önerdiği miktarda ve ölçülerde kullanmanız arpacığı kısa sürede tedavi edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg