Bebeklerde Arpacık, Arpacık bebeklerin gözünde, genellikle göz kapağı bezlerinde oluşan bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyonlar genellikle mikroplardan oluşur. Yaramaz eğlenmeyi seven bebekler ulaştığı her bir şeye dokunur ve ellerini yıkamadan da ellerini gözlerine sürer. Bu hareketinden dolayı da gözleri mikrop kaparak arpacık oluşur.
Bebeklerde arpacık göz kapağının üzerinde kırmızı renkte küçük bir kabarcık olarak çıkar. Genel olarak göz kapağının kenarında rastlanır. Bu küçük kırmızı renkteki küçük kabarcık ellemeye karşı hassastır. Bebeklerde arpacık çıktığı zaman bir günü geçtiğinde daha da büyük hale gelir.
Bebeklerde Arpacık Evde Tedavi Etme Yolları
Bebeğinizin arpacık olan gözünü evde tedavi edebilmeniz için elinize bir bez veya pamuk alınız. Elinize aldığınız pamuğu veya bezi ılık su ile ıslatarak göz kapağına günde en az dört beş kez olmak üzere pansuman yapınız. Her pansuman için ayrı bir bez veya pamuk kullanınız.
Her yaptığınız pansumanı on beş veya yirmi dakika boyunca arpacık çıkan bölgeye uygulayınız. Bu yaptığınız pansumanı üç veye dört gün sürdürünüz. Bu pansumanı bebeğimiz yaramaz ben yapamam diye düşünürseniz o zaman bebeğiniz uyurken yapmanız uygun olur.
Bebeklerde arpacık da en önemli şey bebeğinizin arpacık çıkan yere ellememesidir. Bebeğinizin ellerini sık sık yıkamayı unutmayınız. Bu tedavi sürecinde arpacık daha da şişebilir ve iltihap daha da çoğalabilir. Bu bebeklerde arpacıkdaki iltihabı genellikle ek tedaviye gerek duyulmadan boşalabilir.
Bazı zamanlarda ise arpacık bu aşamaya gelmeden yok olabiliyor. Bebeğinizde oluşan arpacığa evde uyguladığınız pansumandan sonra iltihabı boşalma durumuna gelmiş ancak boşalmamış ise bebeğinizi bir doktora götürmeniz uygun olur.
Doktora götürdüğünüzde arpacıktaki iltihap boşaltmak için hazır hale gelmemiş ise doktorunuzun size evde ılık pansuman tedavisine devam etmenizi söyler. Sizde aynı şekilde tedaviye devam edersiniz. Bu bebeklerde arpacık rahatsızlığında fazla korkacak bir şey yoktur.
Bebeklerde arpacık çıkar mı?
Bebek ve çocuklara nazaran yetişkinlerde daha sık görülen arpacıktan kurtulmak elbette mümkündür. Gözde ağrı ve batmaya yol açtığı için bir an evvel bu rahatsızlıktan kurtulmak isteyen kimseler, arpacık için doğal tedavi yöntemlerini araştırmaya başlar. Arpacıktan en kolay ve hızlı kurtulmanın yolları!
Bebeklerde arpacık neden olur?
Arpacık, göz kapağındaki yağ üreten yağ veya ter bezlerinde oluşan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Enfeksiyona genellikle Staphylococcus aureus adı verilen bakteriler neden olur. Çocuklar meraklı oldukları için her yere dokunurlar, her şeyi ellerler. Sonra da ellerini gözlerine götürürler
Arpacık kaç günde geçer?
Arpacık gözün mikroplanması nedeniyle olur, kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir. Göz kapağı şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır. Gözde arpacık ortalama 1 hafta içinde geçer. Ancak bu sürede hijyene dikkat etmek ve hekiminizin tavsiye edebileceği damla ve pomatları kullanmak önemlidir.
Arpacık çıkmasının nedenleri nelerdir?
Hordeolum olarak da bilinen arpacık, toplumda oldukça yaygın bir göz kapağı rahatsızlığı olmakla birlikte temel sebebi göz kapaklarında bulunan yağ bezelerinin tıkanmasıdır. Göz kapağının dış kısmında, kirpiklere yakın olan yağ bezelerinin tıkanmasıyla bezelerinin içinde kalan bakteriler, arpacık oluşumuna yol açar.
Bebeğimin gözünde arpacık çıktı ne yapmalıyım?
Evde yapabileceğimiz Ilık pansuman ile iltihap toplanıp dışarıya akıtılabilir. Ilık pansumana rağmen düzelmeyen arpacıklar için ise mutlaka bir göz doktoruna gidilmesi önerilir. Göz kapağına uygulanacak antibiyotikli göz damlaları veya topikal antibiyotikli kremler arpacık tedavisinde kullanılabilir.
Bebeklerde şalazyon neden olur?
Kirli eller ile göz kapaklarına dokunmak, eski veya sağlıksız makyaj malzemeleri kullanmak, göz makyajını temizlememek gibi göz ve çevresinde kir birikimine sebep olabilecek alışkanlıklar; gül hastalığı (akne rozasea), seboreik dermatit, kronik blefarit gibi cilt ve göz hastalıkları şalazyon oluşmasında risk .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder