Translate

5 Ekim 2022 Çarşamba

Çocuklarda Astım Hakkında Bilinmeyenler

 


Çocuklarda astım, genellikle alerjik kökenki olmaktadır. Çocuklar cok hareketli yapıları vardır. Bundan dolayı ister evde, ister dışarıda olsun alerji yapıcı bir çok maddelerin etkisinde kalabilir veya temas edebilir.

 Alerji bronşlarda, soğuk hava, hava kirliliği, kimyasal kokular, solunum yolu enfeksiyonları ve sigara dumanı gibi indan sağlığına dahi iyi gelmeyen olaylarla çocuk boğazlarında bir hassasiyet oluşturur. Yine aynı şekilde alerji yapıcı bir maddeye temas halinde de hırıltı, nefes darlığı ve öksürük gibi astım belirtilerine yol açabilir. 


Çocuklarda astım, bebeklik zamanlarda da başlamakla birlikte, 2 yaşında belirtileri göstermeye başlar. İlk başlarda hırıltı ve öksürük gibi solunum yolları gibi enfeksiyonlarla ortaya çıkar. Zaten bu yaşlarda çocuğun akciğerlerin gelişiminin tam olmaması, hava yollarının açısı dar olması astımı tetikleyen gelişmelerdir. 

Erken yaşlarda astım tanısı belirtilerini gösteren çocuklarda dört ve beş yaşlarında akciğerlerin gelişimini tamamlayan çocukların bir çoğunda hastalık iyileşme dönemine girip zaman içinde hastalığı atlatırlar. Hastalığı geçmeyen çocuklarda ise ergenlik döneminde iyileşme göstermeye başlar.

 Zaten genel olarak erken çağlarda astım belirtisi gösteren % 60'ı ergenlik döneminde iyi olurlar. Yalnız iyileşen çocuklarda bir zaman içerisinde yine hastalık tekrar belirtilerini gösterir. Bilhassa alerjisi olan çocukların çoğu yaşları ilerledikçe,  iyilesmenin zora girmesi ve hastalığın yok olması güçleşir.

Çocuklarda astım tanısı koymak için hırıltı, nefes darlığı ve öksürük bu belirtileri taşıyan çocuklara ilk önce bronş acmaya yönelik tedavi uygulanır. Bu belirtiler yok olup ve bir sure sonra tekrar kendiliğinden ortaya çıkarsa astım hastalığı akla ilk önce gelir. Çocuklar gece yattıktan, sabaha kadar 30 veya 40 dakika aralıklarla devam eden belirtiler bronş açan ilaçlara olumlu tepki veriyorsa rahatsızlığın adı astım olarak kabul edilmektedir. Doktor tedavi ederken, bronşlarda daralma gibi gözlemler görünüyor ise astım tanısını destekler.

Çocuklarda astım tedavisinde ilk önce altın kural, alerji hastalıklarına karşı yapılan tedavi yöntemi yani çocuğu alerji yapan ortamlardan yada maddelerden uzak tutup,  korumaktır. Doktor tarafından verilen uyarılara çocuklar için çevre önlemleri alınmalı ve bronş duyarlılığını bilmek gerekir. 

Çevre önlemleri yeterli gelmez ise ilaç tedavisi veya akciğer hastalarına verilen sprey gibi ilaçlarla, alerjinin bronşlarda yaptığı hassasiyeti azaltır ve astım ataklarının önüne geçmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise alerjiyi kesen, önleyen iğne tedavisidir. Tedavi yöntemi ne olursa olsun doktorunuzun verdiği talimatları eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir. 

Çocuk Astima ne iyi gelir?

C vitamininden zengin portakal, mandalina, kivi gibi gıdalardan zengin beslenmek astımı olan çocuklarda hastalığın seyrine olumlu etki etmektedir. A vitamininden zengin havuç, yumurta gibi gıdaların dengeli bir şekilde beslenme düzenine sokulması çok önemlidir.

Çocukta astım neden olur?

Çocukluk çağında astım %90 oranında alerjik kökenlidir. Ev içi alerji yapıcı maddelerin bronşlarda yarattığı hassasiyet; soğuk hava, egzersiz, solunum yolu enfeksiyonları, kimyasal kokular, hava kirliliği ve sigara dumanı gibi uyaranlarla temas sonucu astım belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Çocuklarda Astımın Belirtileri Nelerdir?
  • Nefes darlığı, hava açlığı
  • Soluk alıp verirken ıslık sesi veya hırıltı
  • İstirahat esnasında hızlı nefes alıp verme.
  • Göğüs sıkışması veya göğüste ağrı, incinme gibi şikayetler.
  • Solunum esnasında kaburgalar arasında çekilmeler.
  • Oyun sırasında daha az enerji.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg