Erkeklerde ateş basması, Latince ismi andropoz erkekliğin sonu olarak bilinen erkeklerde ateş basması kadınlarda ileri yaşlarda görülen menopoza benzemektedir. İleri yaş erkeklerdeki testesteron hormonunda düşüş olarak adlandırılmaktadır. Andropoz durumunda erkeklik hormonu tamamen ortadan kalmaz. Bu duruma kısmi yetersizlik demek daha doğru olacaktır.
Yaş aralığı 50 sonrası olan bu hastalık 75 yaşında bulunan kişilerde de görülmektedir. Erkeklerde ateş basması erkeklerin hayatını olumsuz anlamda önemli oranda etkilemektedir. Bu rahatsızlığın belirtileri olarak erkeklerde ateş basması, cinsel güç kaybı, kas ve eklem ağrıları ve unutkanlığa kadar bir çok şikayetle kendini göstermektedir.
Erkeklerde ateş basması belirtileri,
- Bedensel belirtiler, Yaygın eklem ve kas ağrıları, ani ateş basmaları, halsizlik, uyku ihtiyacında ki artış ve konsantre olamama gibi belirtiler ile kendini gösterir. Erkeklik hormonunda düşüklük sebebiyle libido denilen cinsel isteğinde önemli oranda düşük gözlenir. Erkeklerde ateş basmasının ani yaşanmasından dolayı ereksiyon problemleriyle çok sık karşılaşılır. Erkeklerde bu durum beraberinde kemik erimesini problemini de getirir. Bazı durumlarda erkeklik hormonu takviyesiyle kontrol altında tutulabilen bu durum için doktora gitmek gerekir.
- Psikolojik belirtiler, Andropoz depresyon da ruh hali, sinirlilik, kaygı, motivasyonda azalama ve kronik yorgunluk gibi psikolojik sebeplerle kendini gösterir. Bu durumdan hafızada olumsuz etkilendiği için unutkanlık problemleri fazlalaşır. Bu durumla karşı karşıya kalan ileri yaştaki kişilerde içine kapanma ve buna bağlı yıpratıcı derecede stres ileri saflara taşınmaktadır. Seksüel düşüklük hissini içinde bulunduğu sıkıntıyı agresif tavırlarla dışarıya vuran kişi olur olmaz olaylara ve kişilere gereğinden fazla tepki gösterir. Bu psikolojik sorun içinden çıkılmaz bir hal alacağından kişinin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekir. Bu durumundan utanıp doktora gitmeyen kişiler önemsenmeyecek kadar çoktur. Kişi doktora gidip destek almadığı durumlarda daha fazla içine kapanıp kendini toplumdan soyutlar. Bu da hastanın kendini yalnız hissetmesine neden olur ve psikolojisinin bozulmasıyla sonuçlanır.
Doktorun yapacağı muayenede, hastanın testislerinde bir küçülme olup
olamadığına, kıvamında bir yumuşama olup olmadığına, peniste küçülme olup
olmadığına ve kasıklarda kas kitlelerinde azalma gibi bir belirti olup
olamadığına bakıldıktan sonra kişiye teşhis konulur. Hastalık belirtisi
olmayan kişilere tedavi ve erkeklik hormonu yükseltici ilaçlar uygulanmaz.
Teşhisin sonunda uzman üroloji doktorun izleyeceği tedavi yöntemine göre
erkeklik hormonu iğne yada tabletler olarak kullanılmaya başlanır.
Hasta erkeklik hormonunu kullanmaya başladıktan sonra hastalık dolayısıyla
çıkan bedensel belirtilerin düzeldiğini belirtmiştir. Kişinin kendine güven
hissinin yükseldiğini motivasyondaki düşüklüğünün azaldığını ve buna bağlı
olarak psikolojik problemlerde azalma görüldüğü bilinmektedir. Andropoz
erkekler için önlenebilecek bir durum değildir. Lakin bu süreci kontrol
altında tutmak ve yaşam kalitenizin düşmesinin önüne geçmek için düzenli
olarak doktora gitmeniz gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder