Translate

23 Ekim 2022 Pazar

Göz Kapağı Altında Arpacık Çıkarmı ?


 

Göz Kapağı Atında Arpacık, Gözde çıkan iltihaplanma anlamına gelen arpacık virüslerden kaynaklanır ve göz kapağının altında şişme yapar. Bu şişmenin ucunun sivilceden farklı olarak beyaz olması yağlanma sebebiyle oluşmadığının bir göstergesidir. 

Toplumda birçok kişinin sıklıkla yaşadığı göz kapağı altında çıkan arpacık alınacak birkaç önlem ve antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilir.


Göz kapağı altında arpacık belirtileri


 Arpacığın oluşumu ile birlikte göz kapağında ağrı ve batma hissi ortaya çıkar. Işıklı ortamlar ağrının daha da artmasına sebep olur ve gözlerde sulanma, ışığa karşı aşırı hassasiyet, sürekli burun çekme, bulanık görme, gözde yanma hissi, göz etrafında kızarıklık, göz içinin sulanması ve kaşıntı gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. 

Göz kapağı altında arpacık nedenleri

Göz kapağındaki yağ bezelerinde enfeksiyon, yağ bezesinin tıkanması neticesinde oluşan enfeksiyon arpacık oluşmasına sebep olabilir. Bu durum kanda yağ oranı yüksek olan kişilerde daha sık görülür.

Stafilokok bakteri, başlı başına göz kapağı altında arpacık sebebi olan stafilokok bakteri, genellikle burunda bulunur ve bu bakteri kolaylıkla gözde bulaşabilir. Kişi burnunu silip göz etrafına ya da gözüne dokunduğu takdirde bakteriler rahatlıkla göze bulaşabilir. Bu durumda gözde enfeksiyon yaşanmasına, kirpik diplerinde tıkanmaya ve iltihap oluşumuna sebep olur.

Göz kapağı iltihabı, kronik göz kapağı iltihabı olan kişilerde göz kapağı bezeleri bakteriler nedeniyle sürekli olarak tıkanır ve bu durumda arpacığın oluşma riskini artırır.
Vitamin eksikliği, vücuda alınan vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin korunması için oldukça önemli bir faktördür. Vücutta beslenme ya da farklı bir sebepten dolayı yaşanacak vitamin eksikliği vücudunun zayıf düşmesine sebep olur ve gözlerin bakterilere karşı savunmasını azaltır.

Bunların yanı sıra fiziksel yatkınlık, stres, aşırı yağlı beslenme, göz için kullanılan göz kozmetik ürünleri karşı alerji, bahar alerjisi, ergenlik dönemi, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan ilaçların kullanımı, seboreik dermatit, yağ bezeleri etkileyen cilt hastalıkları, başkasının makyaj malzemesinin kullanılması ve makyajın iyice temizlenmemesi göz kapağı altında arpacık oluşmasının diğer nedenleri olabilir.

Göz kapağı altında arpacık tedavisi

 Mikrobik kökenli bir göz enfeksiyonu olan arpacık için ilk önce evde kendi kendini tedavi etmek yerine kesinlikle göz doktoruna başvurulmalıdır. Doktorun uygulayacağı tedavide reçete edilen ilaç, merhem, damla veya antibiyotik en güvenilir çözümdür. Arpacığın başlangıç evresinde en doğru şekilde tedavi edilmesi ile yeniden ortaya çıkma olasılığı ortadan kaldırılmış olur. 

Bu nedenle arpacığın kendi kendine geçmesini beklemek de son derece yanlıştır. Çünkü bu durum yalnızca göze değil vücuttaki diğer dokulara da zarar verebilir. İyileşmeyen arpacıklarda ise cerrahi yönteme başvurulabilir. Bu cerrahi işlemde lokal anestezi ile 5-10 dakikalık bir süre içerisinde göz kapağı ters çevrilir ve kistin içi boşaltılır.

 Dikişe gerek kalmadan uygulanan bu yöntemden sonra hasta kısa sürede normal hayatına devam edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg