Translate

23 Ekim 2022 Pazar

İç Arpacık Nedir ?

 


İç arpacık, toplumda sık karşılaşılan bir sorundur. Bu oluşumlar alınan önlemlerle ve antibiyotikli ilaçlarla yapılan tedaviye cevap vermezse, genellikle cerrahi girişimle iyileştirilir. Arpacık göz kapağında etkilediği bezlere göre farklı şekillerde ortaya çıkar. Göz kapağı dışında kirpiklerdeki yağ bezleri göz yüzeyini koruyan yağı salgılar. 

Bazı etkenlerden bu yağ bezlerinin girişi tıkanır. İç kısımda kalan bakteriler dış arpacığı oluşturur. Göz kapağı içinde buluna meibomian bezleri de yağ bezesidir. Bunların kirpiklerle bağlantısı yoktur. Yağ bezeleri göz kapağının arkasına açılır. Bunlarda oluşan tıkanıklık ve enfeksiyon durumunda iç arpacık meydana gelir.


İç arpacık nasıl oluşur?

Arpacık genellikle kuru ciltlerde ve egzamaya meyilli olanlarda meydana gelir. Ciltte kepeklenme ve pullanma bu durumda etkili olur. Arpacık ta kepeklenme ve pullanma etkisiyle oluşur. Genel olarak vücut direncinin düşmesi, genel sağlığın düşmesi arpacığa neden olur. Ortaya çıkmadan önce gözde batma hissi ve kaşıntı meydana gelir. 

Ağrılı küçük bir nokta şeklinde etkili olur, giderek şişer ve belirgin içi irinle dolu bir kabarcık halini alır. Fakat iç arpacık göz kapağının içinde olduğundan, ancak kapağın kaldırılmasıyla görülebilir. Meibomian bezi şiştiği için, göz kapağını gergin hale getirir. Bu nedenle iç arpacık dış arpacıktan daha ağrılı olur.

İç arpacık belirtileri nelerdir?

Arpacık oluşumuyla beraber göz kapağında ağrı olması ve batma hissinin oluşması meydana gelir. Işık gözlerde ağrının artmasına neden olur ve gözler devamlı sulanır. Bazen göz sulanması, ışığa hassasiyet, burun çekme gibi etkiler başka hastalıkları akla getirebilir. Tedavi edilmediğinde enfeksiyon gelişir ve arpacık iyice büyüme gösterir. Bu durumda şalazyon denilen kistleşme meydana gelir.

İç arpacık tedavisi nasıl yapılır?

Göz kapağı altındaki arpacık erken dönemde fark edilirse, antibiyotik krem ve damlalarla tedavi edilebilir. Fakat genellikle tanı konulmadan püstül oluşmaya başlar ve kullanılan antibiyotik kullanımı etkili olmaz. Bu durumda tedavi iltihabın boşaltılmasıyla yapılabilir. Bu aşamada sıcak kompres yapılması han dolaşımını arttırır, göz kapağının yumuşamasını sağlar ve ağrıyı azaltır. Bu enfeksiyonun iyileşmesini daha kolay hale getirecektir.

İç arpacıkta enfekte olmuş meibomian bezi dışarıya açılmak ister, ancak göz kapağını aşamaz. Göz kapağı altında ağrısız, küçük bir kitle olarak kalır. Bu nedenle cerrahi girişim kaçınılmaz olur. Lokal anesteziyle 5-10 dakika içinde göz kapağı ters çevrilerek, kistin içeriği boşaltılır. Dikiş bile gerektirmeyen uygulamadan sonra, hastalar bir hafta içinde normal yaşamlarına geri döner.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg