Konjuge pnömokok, vücudun değişik bölgelerinde ciddi enfeksiyonlara yol açabilen bir bakteri türüne karşı geliştirilen bir aşıdır. Özellikle bebekler ve küçük yaştaki çocuklarda oldukça ciddi hastalıklara yada kalıcı hasarlara yol açabilen pnömokok bakterisi ölümcül sonuçlara bile yol açabilmektedir.
Bu bakteri türüne karşı bağışıklık sağlaması ve koruyucu olması amacıyla iki tür aşı geliştirilmiştir. Konjuge pnömokok aşısı ve polisakkarit pnömokok aşısı adlarını taşıyan aşı türlerinden ilki bebek ve çocukları pnömokok bakterisinin yol açtığı enfeksiyonlara karşı koruyabilmek için geliştirilmiştir. Bu bakterinin bebek ve çocuklarda oluşturabildiği bazı hastalıklar şunlardır;
- Zatürre,
- menenjit,
- orta kulak iltihabı,
- sinüzit
- bakteriyemi.
Konjuge pnömokok aşısı 6 haftalık bebeklerden 9 yaşındaki çocuklara kadar mutlaka uygulanması istenen bir aşıdır. Bebekler 2 aylık olmalarından itibaren en az bir aylık aralıklar halinde 3 defa uygulanmalıdır. Konjuge pnömokok aşısı bebeğe 12. ve 15. Aylar arasında bir doz olarak kullanılır. Bu bir dozluk kullanım ile daha önceki aylarda bebeğe uygulanan toplam dozaj miktarı 4’e tamamlanır.
Polisakkarit pnömokok aşısı 2 yaş üzerinde bulunan ve risk taşıyan kişilere uygulanır. Bu aşının özelliği uygulamadan sonra 5 yıl süre zarfında koruma sağlayabilmesidir. Konjuge pnömokok aşısı sadece bir kez kullanılabilen tek dozluk aşı içeren enjektör içerinde sunulmaktadır. Aşı sıvı şeklinde sunulmaktadır.
Pnömokok aşısı ile ilgili genel uyarılar:
Genel anlamda her iki aşı türü için yapılan uyarılar Konjuge pnömokok aşısının hangi durumlarda uygulanmamasını belirtmektedir. Aşı yapılacak kişinin ateşli olması yada ateşi olmasa bile ciddi bir rahatsızlığı bulunuyorsa uzman bir hekim danışmanlığı olmadan uygulamaya karar verilmemelidir. Aşının uygulamasından sonra bazı istenmeyen yan etkiler görülebilir. Belirlenen yan etkiler şöyledir;
Aşının uygulandığı bölgede ağrı, şişkinlik ve kızarıklık gibi şikayetlerin oluşması, 38 derece sıcaklıktan daha yüksek derecelerde ateş olması. Prematüre olarak doğan bebeklerde düşük doğum riski taşıyarak zamanında doğan bebeklere göre daha yüksek ateş görülebilir. Görülen ateş 39 dereceden daha yüksek olur. Burada belirtilen yan etkiler ciddi birer tehlike oluşturmaz.
Konjuge pnömokok aşısının uygulanmasından sonra çok nadiren de olsa 0 ile 72 saat aralıklarında konvulsiyon olarak tanımlanan bilinç kaybı ve istem dışı meydana gelen ritmik kas kasılmaları görülebilmektedir. Konjuge pnömokok aşısı, dünyada ölümle sonuçlanan enfeksiyonlara en çok yol açan 5. Hastalık nedenidir. Belirtilen bakteri sadece bebek ve çocuklarda enfeksiyonlara yol açmamakta yaşlılar, akciğer hastaları, kalp hastalarını da etkilemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder