Günlük Hayatta Kullandığımız Asit ve Bazlar hayatımızda kullandığımız hemen hemen tüm gerekli şeylerin içinde yer almaktadır. Olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz etkileri de barındırabilen asit ve bazlar, sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, gazoz, sirke ve bazı ilaçların içeriğinde bulunmaktadır.
Yediğimiz sebze ve meyvelerin içerisinde de örneğin, limon, mandalina, portakal gibi turunçgillerde doğal olarak bulunmaktadır. Asit ve baz denildiği zaman zararlı bir durum gibi gözükse de folik asit eksikliğinde aneminin oluşması gibi bazı asit ve bazların eksikliğinde bir takım hastalıklar meydana gelmektedir.
Asit ve bazların Günlük Hayatımızda Kullanım Alanlarından Bahsedecek Olursak;
Asetik Asit(CH3COOH)
Sirke asidi olarak bilinen asetik asidin %5-8'lik çözeltisi sirke olarak tüketilmektedir. Tahriş edici kokuya sahip olan birçok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılmaktadır. Taze kesilmiş yaralarda kan dindirici özelliğinden dolayı alüminyum asetat tuzu kullanılmaktadır.
Formik Asit(HCOOH)
Mikrobik bozulmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılan Formik asit, bakterilere küf ve mayalara etki etmektedir. Karıncaların salgılarından bol miktarda bulunmaktadır.
Sülfürik Asit(H2SO4)
Dünyada en çok üretilen kimyasallardan olan ve endüstri gibi önemli üretim noktalarına kullanılan sülfürik asit, SO2 gazı kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla üretilmektedir. Özellikle gübre üretimi, patlayıcı yapımı, boya sanayii, Petro kimya sanayii ve amonyum sülfat üretiminde kullanılmaktadır.
Sorbik Asit(HC6H702)
Kokusu lezzeti olmayan Sorbik Asit, küf ve mayaların gelişmesinde etkili olduğundan yiyeceklerde de antimikrobik koruyucu olarak kullanılmaktadır.
Benzoik Asit(C6H5COOH)
Gıdalarda mikrobik bozulmayı önlemek için kullanılan benzoik asit iğne ve yaprakçık görünümünde olan bir maddedir. Meyve suyu, marmelat, gazlı içecekler, turşular, ketçap ve benzeri ürünlerde en çok kullanılan benzoik asit birçok bitkinin yaprak kabuk ve meyvelerinde de bulunmaktadır. Genellikle sodyum tuzu olarak kullanılan Benzoik asit, ilave edildiği gıdanın tadını etkilemektedir.
Hidrojen Sülfür(H2S)
Kokmuş yumurtayı andıran renksiz bir gıda olan sülfür, oldukça zehirli olduğundan uzun süre solunduğu zaman insanı öldürebilmektedir. Seyreltik olarak havada bulunduğunda kişide yorgunluk ve baş ağrısı etkileri görülmektedir.
Nitrik Asit(HNO3)
Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelmektedir. Gübrelerin üretiminde kullanılmaktadır.
Sodyum Hidroksit(NaOH)
Suda kolaylıkla çözünen, kaygan bir sabun hissi uyandıran bir çözelti veren sodyum hidroksit beyaz renkte bulunan nem çekici bir maddedir. İnsan dokusunda kaşındırıcı etkisi olan Sodyum Hidroksit, deney yapılan laboratuvarlarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılmaktadır. Petrol rafinerilerinde, tekstil boya, deterjan endüstrisi, sabun ve kağıt gibi yapımlarda kullanılmaktadır.
Potasyum Hidroksit(KOH)
Pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılmaktadır.
Kalsiyum Hidroksit(Ca(OH)2)
Suda hamurumsu bir görünüş alan Kalsiyum Hidroksit, asidik gazların uzaklaştırılması, çimento ve kireç yapımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Amonyak(NH3)
Kendine özgü keskin bir kokusu olan Amonyak, renksiz, polar yapıda, hidrojen bağı yapan ve su gibi iyonlarına ayrılan bir gazdır. Laboratuvarlarda birçok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılan Amonyak, azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılmaktadır.
Hidrosiyanik Asit(HCN)
Doğada bulunan zehirli gazların en tehlikelisi olan Hidrosiyanik asitin kokusu metreküpte 34 miligramda HCN varlığı hissedilebilir. Koku alındıktan sonra öldürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder