Translate

14 Aralık 2022 Çarşamba

İndikatör Nedir ?

 


İndikatör Nedir, dilimize fransızcadan geçen indikatör fizikte kullanılan bir terimdir. Fizik bilimindeki adı göstergedir. Gösterge bir maddenin bir ortamda test edilirken varlığını gösteren ayraca verilen addır. Çözeltilerin pH değerlerine bağlı olarak renk değiştiren kompleks yapıdaki organik bileşenlere indikatör denir. 
Bu Çözeltiler titrasyonun bitiş noktalarını saptamak ve işaretlemek amacıyla kullanılır. İndikatör terimi bilimin bir çok dalında kullanılan bir terimdir. Kimya biliminde ki anlamı titrasyonun dönüm noktasına yaklaştığında yada tam olarak dönüm noktasında renk değişimi gibi fiziksel görünümünün değiştiği maddeye indikatör denilirken, su ürünleri ve veterinerlik alanlarında belirteç denilmektedir. 

Çözeltinin PH değerleri dikkate alındığında renk değiştiren karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Asit yada baz titrasyonunun bittiği yada başladığı noktaları belirlemek amacıyla kullanılır.


İndikatör Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Asit-baz indikatöterleri: Bu İndikatörler zayıf asit yada zayıf bazdırlar. Genelde indikatörler HIn sembolü ile gösterilirler. Kango kırmızısına örnek verecek olursak, Kango kırmızısı HIn formülündeyken mavi renge dönüşürken, In- formülünde kırmızı renge dönüşmektedir. Bir çözeltinin içerisine asit bırakılırsa sudaki hidrojen miktarı artar. 

Buda dengenin girenler yönünde seyretmesine sebep olur. Kango kırmızısı örneğinde olduğu gibi bu bileşenin HIn formunda ki rengi kırmızı olduğu için kırmızı renge bürünür. Baz girerse denge ürünler formuna kayar, yine kango kırmızısından örnek verecek olursak kango kırmızısının In- formundaki rengi mavi olduğu için mavi renge bürünmektedir.

Çöktürme İndikatörleri : Az miktarda çözeltiye ilave edilen iyon, eş değerlik noktasında, çöktürücü reaktifin aşırısı ile renkli bir tuz oluşturur.

Redoks İndikatörleri: Bir miktar fe3+'ya ilave edilecek gümüş nitrat çözeltisi ayarlı KSCN ile titre edilir ve beyaz çökeleği meydana getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg