Seropozitif Romatoid Artrit, en çok eklemlerde görülen kronik iltihaplı şekilde meydana gelen romatizmal bir hastalıktır. Hastalığın neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte eklemlerde bozulmalara yol açtığı klinik olarak ispatlanmıştır. Genel olarak %1 oranında görülme sıklığı vardır.
Çocuklarda herkeste yaşanabilir. Kadınlarda, erkeklere oranla bir kaç kat daha fazla görülür. Sıklıkla 40-50 yaş arasındaki kişilerde görülmekte 60 yaşından sonra da görülme riski artmaktadır.
Seropozitif Romatoid Artrit Belirtileri
Özellikle sabah ve gece saatlerinde eklem ağrıları oluşabilir. Özellikle parmak eklemlerinde şişlikler, dokunmakla hassasiyet ve kolların deri altı dokularda sert şişlikler görülür. Eklemin dış tarafında düğüm oluşabilir. Bu duruma romatizmal düğüm adı verilir. Bunun dışında parmaklarda gözle görülür duruş bozuklukları yaşanır.
Hastalık ilerledikçe omuzlar, dirsekler, dizler, kalçalar, çene ve boyun eklemleri de etkilenir. Parmak kemikleri çıkıntılı bir halde ya da parmakta dış tarafa doğru kaymalar gözlemlenir. Ayrıca parmağın uç tarafında aşağıya doğru katlanmış bir görüntü oluşabilir. Bunların dışında eklem tutulmalarına çok sık rastlanır. Bu eklem tutulmaları ortalama olarak 15-20 dakika içerisinde geçer. Hastada yorgunluk, halsizlik ve hastalık hali sık karşılaşılan belirtiler arasındadır.
Vücudun diğer organlarında da bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Kalp ve akciğer zarının iltihaplanması, göz ve çevresinde oluşan iltihaplanmalar hastalığın bulguları arasındadır. Ciltte vaskülitis adını alan özellikle alt baldırlarda kendini gösteren kılcal damar iltihabı oluşabilir. Ağızda ve gözde kuruluk oluşabilir.
Seropozitif Romatoid Artrit Tanısı
Bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine karşı savaş açarak bu hücreleri yok etmek istemesi sebepleri arasında gösterilebilir. Bunun dışında bazı moleküllerin vücut yapısında daha çok görülmesi hastalığın genetik olarak da ortaya çıkabileceğini ortaya koyar. Tanısında el ve ayakların filminin çekilmesi oldukça yardımcıdır. Hastalığın ilk evresinde bir kaç eklemde görülür ve daha sonra bu iltihap diğer bir çok eklemi yayılır. Sıklıkla el ve parmak eklemlerinde görülür. Bunların dışında bazı kan testleri de tanı koyma açısından yardımcıdır.
Hastalığın tanısını kolaylaştıran bazı kriterler bulunur. Hastada bu kriterlerden en az 2 tanesinin olması tanıyı belirlemede en büyük etkendir. Bunlar el ve ayak parmaklarında aynı anda oluşan eklem iltihabı, üçten fazla eklemde şişlik hissi, eklemlerde uzun zamandır görülen eklem tutukluğu ve romatizmada gerçekleşen düğümdür.
Seropozitif Romatoid Artrit Tedavisi
Seropozitif romatoid artrit hastalığında kesin tedavi yöntemi yoktur. Hastalık için sadece erken tanı konularak eklemlerde geriye dönülmez değişikliklerin yaşanması önlenebilir. Eklem iltihabını azaltmaya yönelik uygulanan tedaviler hem ağrıyı dindirecek hem de eklemde hasar oluşmasını azaltacaktır. Bu da hastanın yaşam kalitesini arttıracaktır. Tedavisinde ağrıyı dindirmeye ve iltihabı azaltmaya yönelik kısa süreli etkili ilaçlar ve kortizon kullanılır.
Bu ilaçların kullanılmasındaki amaç, hastalığın tedavi gerçekleşmese de hastanın yaşadığı ağrıyı ortadan kaldırmaya yöneliktir. Kullanılan ilaçlar bağışıklık sistemini düzenleyerek etkisini genellikle haftalar ya da aylar içinde gösterir. Bu nedenle düzenli kullanılmaları çok önemlidir. Kullanılan ilaçlar kan hücre sayısı düşüklüğüne, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozukluğa neden olabileceği için belli aralıklarla uzman doktor tarafından bazı testlerin yapılması gerekir.
İlaç tedavisine ek olarak eklemlere aşırı yüklenmeyecek şekilde düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Tüm bu ilaç tedavilerine ve önlemlere rağmen eklemlerde çok şiddetli fonksiyon kayıpları yaşanıyorsa ameliyatlar gerekebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder