Günlük alınması gereken C Vitamini oranları,C Vitamini Hakkında İlginç Bilgiler,C Vitamini Hakkında Önenli Bilgiler,Düzenli C vitamini almak için ne yapmalı ,Vitamin yoksunluğu çektiğinizi gösteren 5 tuhaf işaret nedir,C vitamini hangi hastalıklardan korur,C vitamin içeren besinler hangileridir,Hangi vitamin hangi besinlerde bulunur,Hangi besinde ne kadar C vitamini var konusunu detaylı bir şekilde Bensaglik olarak sizler için araştırdık;Makalemizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz
Taze sebze ve meyveler C vitamini içeren besinler olarak gerekli C vitamini ihtiyacımızı karşılarlar. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenk üzümü, en çok C vitamini içeren meyveler arasındadır. Lahana, domates, kuşburnu, karnabahar, ıspanak, maydanoz, turp, patates, yeşil biber gibi sebzeler en fazla C vitamini içeren sebzeler olarak C vitamini kaynakları arasında yer alırlar.
Ancak dikkat ediniz, askorbik asit sıcakla, su, hava, pişirme, ışık ve sigara içme ile kolayca imha olur. Isıya ve ışığa karşı direnci düşük olduğundan C vitamini içeren sebze ve meyvelerin saklanması ve pişirilmesi C vitamininin yüksek oranda kaybolmasına neden olur.
Sebze ve meyveler C vitamini kaybı olmaması için kesildikten sonra hemen tüketilmelidir. Kurutulmuş meyve sebzelerde C vitamini kaybı fazladır.
C vitamini yiyecekler yoluyla alınmalıdır, çünkü vücudun ihtiyacı olan diğer mineral ve vitaminleri de bu yolla almak mümkündür.
Bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için C vitaminine ihtiyaç vardır. Ayrıca cildin kolajen üretebilmesi, tendonların, bağ dokuların, damarların ve kıkırdağın yenilenebilmesi için C vitamini gereklidir.
C vitamini eksikliği bazı kalp hastalıklarına ve kanser hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Ayrıca diş ve diş eti hastalıkları, cilt ve saçlarla ilgili başgösteren kimi rahatsızlıkların sebebi C vitamini eksikliği olabilir.
Düzenli C vitamini almak için ne yapmalı ?
Eğer bir hastalık sebebiyle takviye olarak almanız gerekmiyorsa, C vitaminini besinler aracılığı ile almalısınız. Bunun için C vitamini içeren besinlerin isimlerini buzdolabınızın üzerine bir magnetle yapıştırın ve alışveriş listenize hiç değilse C vitamini içeren 1 meyve, 1 sebze ekleyin. Her hafta farklı bir meyve ve sebze tüketirseniz düzenli olarak ihtiyacınız olan diğer vitamin ve mineralleri de almış olursunuz.
Vitamin yoksunluğu çektiğinizi gösteren 5 tuhaf işaret
İşlenmiş yiyeceklerle beslenilen günümüzde, vitamin eksikliği çekmek oldukça doğal. Bunun sebebi doğru besinleri tüketmemek ya da sindirim sorunları yüzünden olması gerektiği gibi özümseyememek olabilir. Hastalanmayabilirsiniz ama vitaminler vücutta tüm biyokimyasal reaksiyonlarda kofaktör olduğu için işleyiş bozuklukları yaşarsınız. Ve bu aksaklıklar bazen gizemli yollarla tezahür edebilir.
C vitamini hangi hastalıklardan korur?
Damar sertliği veya yüksek kolestrolü olanların günde 500 mg C vitamini alması kan damarlarında genişleme olmasını sağlar.
Ürik asidi yüksek olanlarda ve gut hastalarında C vitamini kandaki ürik asit seviyesini düşürür.
Midede ülser ve gastrit yapan mikrobun öldürülmesinde C vitamini faydalıdır.
Damar sertliğinin önlenmesinde faydalıdır.
Katarakt oluşumunu önlemek için günde günde 300 mg C vitamini alınması önerilmektedir.
GREYFURTUN FAYDALARI NELERDİR?
Tansiyonu yüksek olanlarda C vitamini tansiyonda %9 oranında azalma yapabilmektedir.
Şeker hastalarında göz, sinir ve damarlarda şekerin yaptığı hasarı önlemek için C vitamini ilavesi alınması gerekir.
C vitaminin fazla alınması sanılanın aksine gripten veya nezleden korumaz.
C vitamini, demir ilaçlarının emilimini artırdığı için birlikte alınmalıdır.
C vitamini yara iyileşmesini artırır.
Günde 100mg'dan fazla alındığında bulantı, midede kramp, ishal yapar, böbrek taşı oluşma riski artar.
C vitamin içeren besinler:
- Portakal, greyfurt, mandalina, limon
- Kivi
- Kavun
- Çilek
- Yaban mersini
- Maydanoz
- Taze rezene
- Yeşil biber
- Kırmızı biber
- Kuşburnu
- Kırmızı lahana
- Tere
- Roka
- Karnabahar
- Papaya
- Brokoli
- Taze fasulye
- Tatlı patates
- Bezelye
- Soğan
Hangi vitamin hangi besinlerde bulunur?
Hangi besinde ne kadar C vitamini var?
100gr için,
Kırmızıbiber: 190 mg
Yeşilbiber: 150 mg
Brokoli: 90 mg
Kivi: 90 mg
Papaya: 60 mg
Çilek: 60 mg
Portakal:50 mg
Limon: 40mg
Greyfurt:30 mg
Ispanak: 30mg
Patates:20 mg
Kavun:20 mg
Üzüm: 10mg
Kayısı: 10mg
Erik: 10mg
Karpuz: 10mg
Muz: 10mg
Havuç: 10 mg
Avokado: 8 mg
Elma: 6 mg
Salatalık:3 mg
Günlük alınması gereken C Vitamini oranları:
1yaş altı: 30 mg
1-3yaş: 35 mg
4-6yaş: 50 mg
7-9yaş: 60 mg
10-12yaş: 75 mg
13–20 yaş: 90 mg
20 yaş üstü: 75 mg
Hamile kadın: 100 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder