Translate

10 Aralık 2018 Pazartesi

D Vitamini İçeren İlaçlar Hangileridir,Kimler Kullanabilir



D Vitamini İçeren İlaçlar Hangileridir,Kimler Kullanabilir,D Vitamini İçeren İlaçlar Hakkında Önemli Bilgiler,D Vitamini İçeren İlaçlar Hakkında İlginç Bilgiler,D vitamini içeren ilaçlar genellikle hangileridir,D vitamini kaynakları nelerdir,D vitamini eksikliği nelere sebebiyet verir

D Vitamini İçeren İlaçlar, eczacıların denetiminde özellikle kapsül ve damla şeklinde, D vitamini eksikliği görülen hastaların tedavisinde kullanılmak için üretilen ilaçlardır. D vitamininin insan sağlığı için oldukça önemli olduğu uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır. Gıda yoluyla alınan fosfor ve kalsiyumun vücutta işlenmesi D vitamini sayesinde olmaktadır. 



Gıda yoluyla alınan fosfor ve kalsiyum kemik sağlığı ve kemik sağlığının korunması adına önemli bir role sahip oldukları için, bunların işlevini tam yerine getirmeleri için vücudumuzun D vitamini ihtiyacı da oldukça fazladır. 

D vitamini içeren ilaçların en önemlisi en doğalı güneştir. Güneşten yeteri kadar yararlanamazsak vücudumuz D vitamini ihtiyacını karşılayamaz ve buna bağlı olarak D vitamini eksikliğinden kaynaklanan hastalıklara yakalanırız.

D vitamini eksikliği; depresyon, soğuk algınlığı, kemik ağrıları, kasların zayıflaması ve baş terlemesi gibi belirtiler sonucunda ortaya çıkar ve bunlara bağlı olarak kalp hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları, kanser, bunama ve şizofren benzeri hastalıkların görülme riski artar. 

Doğal yol ile D vitamin alınamaması yani güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanılmaması durumunda ortaya çıkabilecek hastalıkların tedavisinde eczacıların üretmiş oldukları D vitamini içeren ilaçlar kullanılır. Ülkemizde uzman hekimler tarafından tavsiye edilen ilaçlar vardır.

D vitamini içeren ilaçlar genellikle şunlardır:
  • Alpha D3 0,25 mcg Kapsül
  • Coledan Damla 15000 IU / ml 10 ml
  • Devit-3 Damla 15 ml
  • Devit-3 Ampul 1 ml
  • Monovit D3 Damla 50000 IU / 15 ml
  • Osivit D3 30 Kapsül 
Vücudun D vitamini ihtiyacını karşılayan en iyi kaynak D vitaminidir. Cilt, güneş ışınlarını sentezleyerek D vitaminine dönüştürür. Uzmanlar bahar ve yaz aylarında yüz, kollar ve bacaklar güneş görecek biçimde günde 20 dakika güneşlenmeyi öneriyor. D vitamini kemik ve diş gelişimi, sağlığı için gereklidir. Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu  D vitamini sayesinde alabilir. Uzmanlar günlük D vitamini ihtiyacının 1000 ünite olduğunu belirtiyor. 

Bu miktar günde 20 dakika güneşlenmeye tekabul ediyor. Yeterince kalsiyum alsanız da gerekli miktarda D vitamini almıyorsanız kemikleriniz ve dişleriniz bu kalsiyumdan faydalanamaz. Vücudun günlük kalsiyum ihtiyacı 30-50 yas arasinda gunde 1000 mg, 50 yas üzerinde ise günde 1200 mg.

D vitamini eksikliği cocuklarda raşitizme, ileri yaşlarda osteoporoza yani kemik erimesine sebep olur. D vitamini fazla alındığında kanda kalsiyum birikmesi olur. Böbrek taşları, kalp ve böbrek yetmezliği fazla D vitamini alınması sonucu beliren hastalıklardandır. D vitamini içeren yiyeceklerin aşağı yukarı 100 gramı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar. D vitamini ihtiyacını sadece yiyeceklerden karşılamaya calışmak, bu yiyecekler yağ içerdiğinden kolesterolu yükseltebilir. 


D vitamini içeren besinler:

  • Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
  • Tereyağı
  • Ton balığı
  • Somon
  • Uskumru 
  • İstridye
  • Karaciğer
  • Yumurta sarısı
  • Tatlı patates 
  • Balık yağı
  • Mantar 
  • Maydanoz
  • Yonca 
  • Isırganotu 
  • Yulaf 

D vitamini kaynakları nelerdir?

D vitamininin temel kaynağı güneştir ve ultraviyole B (UV-B, 280-315 nm) ışınlarının cilde temas etmesi ve bu sayede ciltte oluşan bazı metabolik süreçlerin sonunda üretilmektedir. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü, her gün, yüz ve kollar açık olarak, yanık oluşmayacak şekilde, güneşin geliş açısına da bağlı olarak yaklaşık 20-30 dakika güneşlenerek yeterli D vitamini üretilebileceğine dikkat çekmektedir. Örneğin vardiyalı çalışanlar gibi gün ışığından yararlanamayan kişiler ile evden pek fazla dışarıya çıkamayan yaşlılar D vitamini yetersizliği açısından risk taşıyabiliyor. Güneş ışınlarının arttığı bahar ve yaz aylarından itibaren kullanılan güneş koruyucu kremlerin D vitamini yapımını nasıl etkilediği ise tartışılıyor.

Balık karaciğeri, balık yağı, yağlı balıklar ve yumurta sarısı D vitamini kaynakları arasında gösterilse de, D vitamini açısından zenginleştirilmemiş besinlerin D vitamini içeriğinin oldukça düşük olduğu unutulmamalıdır. Türkiye’de ise D vitamini açısından bir iki besin haricinde bir zenginleştirme söz konusu değildir. Günlük D vitamini gereksinimini yalnızca besinler ile sağlamak mümkün değildir. Dolayısıyla güneş ışınlarından yeterli ölçüde yararlanamayan ve/veya kronik böbrek hastalığı gibi bazı özel sorunları olan birey ve hastalar D vitamini yetersizliği açısından önemli risk altında olabilirler. Bu durumda olduğunu düşünen birey ve yukarıda belirtilen hastaların mutlaka hekimlerine başvurmaları önerilmektedir.

D vitamini eksikliği nelere sebebiyet verir?

Dünya Sağlık Örgütü toplumsal düzeyde D vitamini yetersizliği sorunuyla karşı karşıya olan toplumların D vitamini desteklerini kullanma ve/veya toplumda yaygın olarak tüketilen uygun besinleri D vitaminiyle zorunlu zenginleştirme plan ve politikaları konusunda değerlendirme çağrısı yapmaktadır. Güneş ışınlarından yeterli ölçüde yararlanamayan Birleşik Krallık, İskandinav ülkeleri ve Kanada gibi ülkelerde, D vitamini ile zenginleştirilme uygulamaları yaygın biçimde başarıyla uygulanmaktadır. Örneğin; Kanada’da tüm içme sütleri D vitamini ile zenginleştirilmektedir. Günlük toplam D vitamini alımı için belirlenen üst düzey aşılmamalıdır. Aşırı D vitamini alımı, vücut ağırlığında istemsiz ve hızlı kayıplar, yorgunluk, yer ve zaman algısında bozukluk, kusma veya kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg