Genital herpes, Herpes Simplex virüsünün neden olduğu Tip 2 Herpes uçuklardır. Ülkemizde bu tür uçukların görülme sıklığı % 5 oranındadır. Genital herpes deriyle direkt temasla, cinsel temas ve ağız çevresinden öpücükle bulaşabilir. Ancak bulaşma için direkt olarak yaraya temas edilmesi gerekir. Lezyonlar bulunmazsa bulaşma olmaz.
Genital herpes belirtileri nelerdir?
Virüs bulaşan kişilerde genital bölgede kabarcıklar, kızarıklık, ağrı ve kaşıntı meydana gelir. Bazı kişilerde virüs bulaşsa bile sessiz bir seyir olabilir Bu durumda herhangi bir belirti ortaya çıkmaz.
Bu genital herpes bulunan kişilerin sadece beşte birini etkiler. Bu virüsün bulaştığı kişilerin % 60 kadarı ise hem virüsü taşımalarına, hem de lezyonlar olmasına rağmen hastalıktan haberdar olmazlar. Genital herpeste oluşan uçuklar kalıcı olmaz.
Bunlar tedaviyle ya da kendiliğinden geçer. Fakat sürekli tekrarlama eğilimi gösterirler. Virüsün bulaşmasından sonra genital bölgede oldukça şiddetli kaşıntılar ortaya çıkar. Bu tür kaşıntılar genellikle mantar enjeksiyonuyla karıştırılır ve gereksiz tedaviler yapılır.
Kaşıntıların ardından genital bölgede çoğunlukla ağrılı, döküntülü lezyonlar oluşur. Genital herpes uçukları ağız çevresindeki uçuklara benzer. Kırmızı renkte sert zemin üzerindeki döküntülerde iltihaplı akıntı olur.
Kasık bölgesinde, kaba etlerde, peniste, dış genital bölgede çoğunlukla ağrılı, kabarcıklı, sulu, iltihaplı lezyonlar olursa, bunlar genital uçuk belirtileridir. Bazı hastalarda kasıkta lenf bezlerinde şişliklere de neden olur.
Belirtilere bazen baş ağrısı, ateş, bitkinlik, halsizlik ve kas ağrısı eşlik edebilir. Sık tekrarlayan genital herpes oluşumları hastalarda psikolojik sorunlara da neden olabilir. Bu rahatsızlıkla uğraşmak zorunda kalan hastalarda psikolojik sorunlar, depresyon, anksiyete gibi sorunlar yaşanabilir.
Aynı zamanda bunu eşlerine bulaştırma kaygısı ve endişesi yaşarlar. Bu hastada cinsel isteksizliğe yol açar. Evli çiftlerde genital herpes oldukça ciddi evlilik sorunları yaşanmasına neden olur.
Genital herpes neden tekrarlar?
Virüsün vücuda girmesinden sonra, virüs sinir hücreleri ve sinir köklerine yerleşerek yaşa boyu burada kalır. Kişinin vücut direncinin düşmesiyle birlikte virüs yeniden reaktive olur yani aktif hale gelir. Hastalığın bulgularını ortaya çıkarır, ardından tekrar kaybolur. İlk genital herpes enfeksiyonu sonrasındaki tekrarlar daha az şiddetli olur ve hafif atlatılır.
Genital herpes hastalığını kapanlar ne yapmalı?
Günümüzde pek çok kişiyi etkileyen bu virüs, giderek yaygınlaşan bir rahatsızlıktır. Cinsel temasla daha fazla geçer. Ancak enfeksiyonun tekrarlamasını önlemek için bazı önlemler alınabilir. Burada önemli olan vücut direncinin olmasıdır.
Daha çok sigara, stres, alkol alma gibi etkenler vücut direncini düşürür ve enfeksiyonun oluşmasına yardımcı olur. Bu yüzden stresle başa çıkmayı öğrenmeli, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Vücut direncinin arttırılması için, doktorun önerdiği yan etkisi olmayan ilaçlar kullanılabilir. Tekrarlayıcı genital herpes enfeksiyonları için doğal ilaçlarda doktora danışılarak kullanılabilir. Bunun yanında spor yapılmalı, dengeli beslenme programı uygulanmalıdır.
Düzenli egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirir, stresi atmakta yardımcı olur. Hastalığın tekrarını önlemek için uyku düzenine, dinlenmeye ve hijyene de dikkat edilmelidir.
Sürtünme genital herpes tekrarını arttıran bir etkendir. Özellikle cinsel ilişkide, mastürbasyonda sürtünme olması tekrarlama riskini arttırır. Genital bölgenin uzun süre kaşınması ve tahrişi, ultraviyole ışınlar enfeksiyonu tetikleyebilir.
Virüsü kapmış olanlar AIDS yani HIV virüsünden korunmalıdır. Çünkü HIV ve HSV virüsü etkileşim halindedir. Birinin vücutta olması diğer virüsün bulaşmasını, yayılmasını arttırır. Bu açıdan belirli zamanlarda HIV testi de yaptırılmalıdır.
HSV virüsü rahim ağzı kanseri riskini arttırdığından, kadınların smear testi yaptırması da gerekir. Genital herpes hastaları bunu eşlerine de kolayca bulaştırabilir. Bu nedenle enfeksiyon aktif olduğunda, partnerle ilişkiden kaçınılmalıdır. Aktif olmayan zamanlarda ise mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Genital herpes tedavisi nasıl yapılır?
Antiviral ilaçlarla viral hastalıklar sadece baskılanır ve virüsün çoğalması engellenir. Genital herpes enfeksiyonunda da virüsü vücuttan çıkarmak mümkün değildir. Bunun kesin tedavisi yoktur. Bu nedenle hastaların yakınmalarını azaltan antiviral kremler ve haplar tedavide kullanılır.
Tekrarlardan korunmak için 3-6 ay gibi sürelerde baskılayıcı düşük dozda antiviral ilaçlar kullanılabilir. Genital herpes alevlendiği zaman bazen ikinci bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir. Bunlar içinde antibiyotikli merhemler, oral ilaçlar kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder