Genital Organlar, insan soyunun devamı için gerekli olan üreme, kadın ve erkekte bulunan genital organlar ile gerçekleşir. Genital organlar makalesi ile toplumumuzda anlatılmayan ancak bilinmesi gereken önemli bir konuyu sizlerle anlatmaya çalışacağız.
Erkekte bulunan genital organlar
Genital organlar erkeklerde iç genital ve dış genital olmak üzere ikiye ayrılır.
Erkekte dış genital organlar
- Penis: Erişkin bir erkekte 5-9 santimetre uzunluğunda ve 3 ile 5 santimetre çapında olan silindire benzer şekildeki organdır. Cinsel uyarıcılar ile birlikte boyu iki katına kadar çıkabilen bu organının çapı da artmaktadır. Penisin içinde bulunan boşluk ve gözenekler kan ile dolarak penisi boyunun uzamasını sağlamaktadır. Penis gövde ve baş kısmı olarak iki bölümde incelenir. Baş bölümü sünnetten sonra oluşan deriyle kaplıdır. Sünnet olamayan erkeklerde ise baş kısmı uzadıktan sonra ortaya çıkar ve tekrar yerine döner. Baş bölgesi içinde barındırdığı sinir hücreleri ile bu kısım erkeğin orgazmında önemli bir rol oynamaktadır. Penisin orta kısmından mesaneyle bağlı olan ve uretra denile bir idrar borusu bulunur. Hem meni hem de idrar uretra ile dışarı atılır. Kadınlardaki uretra erkeğe göre daha kısadır. Bu da kadının daha kolay idrar yolları enfeksiyonu kapma olasılığı oldukça yüksektir.
- Torba: İçinde sağ ve solda olmak üzere iki testis, sperm kanallarının bir kısmı ve çok sayıda sert damarın bulunduğu yapıya torba adı verilir. Torbanın ısısı vücut ısısından daha düşük olduğu için soğukta ısı kaybını önler. Sıcakta ise sperm hücrelerinin aşırı ısıdan korunmasını sağlar. Ayrıca sperm hücreleri ısıdan çok etkilenebildiği için testis torbaları dışarıdadır ve bu torbalar sperm hücrelerini fazla ısıdan korur.
- Testis: İki adet sağlı sollu şekilde olan ve testesteron hormonunun üretildiği yapıya denir. Kişiden kişiye değişen testisler genelde 25-30 gram ağırlığındadır. Aynı büyüklükte olan testislerden sol taraftaki sağ taraftakinden yapı olarak biraz daha aşağıdadır. Hipofiz bezinden salgılanan LH hormonu ile testesteron hormonu üreten testisler, sürekli olarak sperm üretimini de sağlar. Erkekte ergenlikle beraber daha çok testesteron hormonu salgılanır. Sperm hücreleri üretilir., ses kalınlaşır, kaslar gelişir ve sakal-bıyık çıkmaya başlar.
- Erkek üreme bezleri ve kanalları: Bezlerden salgılanan salgılar sayesinde erkek sperm hücreleri üzerinde besleyici ve hareket arttırıcı bir etkiye sahiptir. Üretilen sperm hücrelerinin kalitesinin ve morfolojisinin belirler.
Kadında buluna genital organlar
İç ve dış genital organlar olmak üzere ikiye ayrılır.
Kadında iç genital organlar
- Vajina: Tüpe benzer bir şekilde olan ve 7-8 cm civarında olan ve dış ortam ile rahim arasındaki bağlantıyı sağlayan 15 santimetreye kadar uzanan elastik yapıya vajina adı verilir. Cinsel ilişki burada gerçekleşir ve cinsel ilişki ile ıslanıp genişleyerek cinsel ilişkiyi kolaylaştırır. Alt tarafında kanal girişini kapatan ince ve esnek zara kızlık zarı denir. Bu zar penisin vajinaya girdiği anda kolaylıkla yırtılır. Bazen bu zar yırtılmayabilir. Kızlık zarının yırtılması ile hafif ve kısa süren bir kanama görülebilir.
- Rahim: Mesane ve kalın bağırsak arasında kaslardan oluşmuş, içi boş ters armut şeklindeki yapıdadır. Bebeğin yerleşmesine uygun kan damarları burada bulunur. Rahimin en önemli özelliği bebeğin anne karnında yaşama ortamını sağlamasıdır. Her ay hormonlar düzenlenerek gebeliğe hazırlanır. Gebelik oluşmadığı zaman adet kanaması ile doku dışarı atılır. Ergenlikten menopoza kadar bu süreç devam eder. Alt yanında rahim ağzı üstünde ise 10 santimetre uzunluğunda iki tüp bulunur. Bu tüplerde yumurtalık ve sperm hücresinin döllenmesi meydana gelir.
- Yumurtalıklar: Rahmin iki tarafında bulunan 1-2 santimetre büyüklüğünde olan ve bademe benzer bir yapısı olan organdır. Ergenliğin başlangıcıyla içinde yüzbinlerce henüz olgunlaşmayan yumurta hücresi barındırır.
Kadın dış genital organlar
- Büyük dudaklar: Vücudun dışında en belirgin kadın genital organıdır. Her iki tarafta birer tane bulunur. Yağ ve ter bezlerinin yanı sıra kan damarları ve sinirlerin bulunduğu bir yapıdır. Erkekteki torbaların karşılığı olan dudakların dış kısmı kıllarla kaplıdır.
- Küçük dudaklar: Büyük dudakların hemen altında bulunan ve büyüklüğü kişiden kişiye değişen yapıdır. İçerisinde kıl ve yağ dokularını barındırmaz. Çok miktarda kan ve sinir hücresini içinde barındırır.
- Klitoris: Yine çok miktarda sinir hücresini içinde bulunduran ve erkekteki penisin karşılığı olan yapıdır. Cinsel birleşme anında sertleşerek duyarlılığı sağlamaktadır. Bazı ilkel kabilelerde klitoris alınır ve kadın sünneti yapılır. Bunun amacı cinsel duyguları yok etmektir.
- Anüs: Kadında bağırsak yollarının dışarıya açıldığı yapıdır. Genellikle hamilelik döneminde hemoroid oluşumuyla kadına çok sıkıntı çıkarabilir.
- Perine: Anüs ve dış dudakların birleştiği yerin arasında bulunan, dışkı ve idrarın kontrolünü sağlayan kaslar bu yapıda bulunur. Doğum esnasında kaslar esneyerek bebeğin çıkışını kolaylaştırır.
Genital organların sağlığı
Çiftler arasında oluşan aşk, sevgi, tutku gibi duyguların açığa çıkmasıyla cinsel yakınlık meydana gelebilir. Genital organların korunması ve sağlığı oldukça önemlidir. Bunun başlıca tavsiyelerimiz şunlardır:
- Eğer gebelik istenmiyor ise veya enfeksiyon bulaşma riskini önlemek isterseniz cinsel ilişki sırasında kondom kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Kadınlar adet kanamalarının görüldüğü dönemlerde cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
- Kadınlar vajinanın temizliği için çıkarılan hijyen ürünlerini doktor önerisi dışında kullanmamalıdır.
- Erkek ve kadında tuvalet sonrasında temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.
- İlişki sonrasında idrar gelince idrarın tutulması enfeksiyona yol açmaktadır. Bu nedenle idrarı geciktirmemek gerekir.
- Düzenli olarak doktor kontrolü ile muayene olunmalıdır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder