Rahim çıkması, rahmin bulunduğu yerden vajina içerisine doğru sarkmasıdır. Bu çıkma kimi zaman ileri düzeyde belirgin, kimi zaman da hafif derecede olabilir.
Rahim çıkması elle kontrol edilerek olup olmadığı öğrenilebilir. İleri düzeydeki bir rahim çıkması vajinadan dışarı dahi çıkabilir. Bu rahatsızlık daha çok zor doğum gerçekleştirmiş kadınlarda görülmektedir. Rahim çıkması aşırı ıkınma, öksürme ya da hapşırma gibi durumlarda kendini daha net olarak göstermektedir.
Bu gibi durumlarda alt bölgede şişkinlik ve ağrı olması rahim çıkmasına işaret etmektedir. Bu gibi bir durumda sarkmış rahim vajinadan içeri itilse de rahatsızlık sürekli olarak tekrar etmektedir.
Rahim Çıkmasının Belirtileri ve Tedavisi
Rahim çıkması basit bir el muayenesi ile anlaşabilecek bir rahatsızlıktır. Vajinal bölgede şişkinlik ve ağrı mevcutsa rahim çıkması olarak yorumlanabilir. Bu durum genellikle zor şartlarda doğum yapmış kişilerde görünse de, hiç doğum yapmamış ya da sezeryan doğumu tercih eden kişilerde de görülebilmektedir. Rahim çıkması birden ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır.
En büyük nedeni de aşırı ıkınma, kasları yoğun şekilde etkileyen öksürme ya da hapşırmalardır. rahim çıkmasıyla birlikte idrar torbası sarkması ya da rektum sarkması da görülebilmektedir. Bu tür rahatsızlıklar fiziksel bir jinekolojik muayene ile belirlenmektedir.
Eğer rahim çıkması ileri yaşlarda kadınlarda görülüyorsa bu rahatsızlık rahimin vajinadan çıkarılarak fazlalıklarının alınmasıyla tedavi edilir. Ancak yaşı daha genç ve doğum yapmayı düşünen kadınlarda bu durum mevcutsa rahim alınması yerine rahimin vajinaya sarkan fazlalık kısımları alınarak tedavi uygulanır.
Eğer ileri düzey bir sarkma mevcutsa bunun için karın üzerinden yapılacak bir müdahale ile rahim yukarı çekilir ve rahim çıkması tedavi edilir. Tedavi için uygulanan ameliyat, rahatsızlığın boyutuna göre 1 saat ile 3 saat arasında sürmektedir.
Rahim çıkması ameliyatı sonrası en az 6 hafta cinsel ilişki kadınlara yasaklanmaktadır. Ayrıca deniz havuz gibi yerlere girilmesi de yasaktır. Çünkü bu gibi yerlerden vajina üzerinden rahime mikrop bulaşabilme ihtimali vardır.
İlerleyen dönemlerde rahim çıkmasını önlemek için bu rahatsızlığa sebep olan yanlış hareketleri yapmamak gerekir. Ayrıca sigaradan uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve kiloyu kontrolde tutmak da önemlidir.
Vajina kaslarını güçlendirici egzersizler yapmak da rahim çıkmasını önleyen bir diğer etmendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder