Rahimde damar atması, Rahim atması, genç kızlarda adet döneminde, hamile kadınlarda bebeğin 4.ayından sonra, orta yaş kadınlarda ur yada kist oluştuğunda görülmektedir. Daha doğrusu, bir çok kadında aralıklarla görülen bir durumdur. Adet döneminde görülen, rahimde damar atması, adetin sona ermesiyle geçer.
Hamile kadınlar, bebeğini dünyaya getirdikten sonra ve rahim toparlanmaya başladıktan sonra geçer. Eğer rahimde veya rahim ağzında kist varsa, tedavi edilmeden damar atması dışında, başka rahatsızlıklar da ortaya çıkar ve hastanın şikayetleri çoğalır. Bu yüzden, tedavi olamak şarttır.
Rahimde damar atması nedir?
Rahimde damar atması, aniden ortaya çıkabilir. Vajina girişinden başlar ve tüm rahimde hissedilir. Bazı kadınlarda hafif görülen ağrılar, bazılarında şiddetli olur ve uyku dahi uyutmaz. Tuvalete çıkınca, bu ağrılar daha da artar.
Bu belirtilerin kısa sürede geçmemesi halinde, mutlaka bir doktora muayene olup nedenlerini öğrenmek gerekir. Rahimde damar atması nedenlerinden, idrar yolu enfeksiyonu veya bartholin bezi kisti oluşmasıyla ortaya çıkabilir. Bu iki nedeni araştırıp, tedavi yoluna gitmek gerekir.
Rahimde damar atması tedavisi: Rahimde damar atması nedenleri belli olduktan ve teşhis konulduktan sonra, doktorun tavsiyelerine uyularak tedaviye başlanır. Ur veya kist varsa, ilaçla küçültme yoluna gidilir. Başarılı olunmaz ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Eğer enfeksiyon sorunu varsa, yine antibiyotik ilaçlarla tedavi edilir. Ayrıca kadınların, umumi tuvaletleri kullanmamaları, hijyen koşullara uymaları önerilir. Ayaklarını mümkün olduğu kadar sıcak tutmalı, terliksiz soğuk zeminlere basmaktan kaçınmalılar ve iç çamaşırları ütülenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder