Ağrı, Vücudumuzun çeşitli bölgelerinde duyduğumuz elemlere, dayanılmaz hissiyata ağrı denir.
Vücudumuzdaki Ağrı Çeşitleri,
Baş ağrısı,
Son zamanlarda sıklıkla duyarız hem kendimizin söylediği, hem de çevremizdeki insanlardan sıkça duyduğumuz sağlık şikayetlerinden bir taneside baş ağrısıdır. Baş ağrısı başınızın herhangi bir bölümünde başlar ve başınızın iç kısmı hariç,yüzü ve kafa derisinde de ağrılar olabilir.
Oldukça değişik sebepler farklı türde ağrıların habercisi olur. Bu baş ağrılar bazen birkaç saat sürer bazen de birkaç hafta boyunca sürer. Çeşitlerine göre baş ağrıları değişik gruplara ayrılır.
Baş ağrısı beyninizdeki veya bedendeki başka bir hastalıktan sorun oluyorsa bu tarz ağrı, ‘ikincil baş ağrıları‘ grubunda olur. Diğer yandan baş ağrısı başka bir hastalığa bağlı olmayıp kendisi zaten bir hastalık sebebi olarak ortaya çıkar. Başka bir hastalıktan olmayan baş ağrıları, ‘birincil baş ağrıları‘ diye sınıflandırılır.
Günlük hayatımızda her ne kadar ayrım yapmasak ta çoğuna birden ‘baş ağrısıdır’ desek de, baş ağrısının gerilim, migren, küme tarzında değişik türleri ve farklı sebepleri olabilir.
Kan dolaşımı sorunu ve ağrı sinyallerini vermede değerli bir rolü olan, beşinci. beyin sinirindeki (trigeminal) farlılıkların da da migrene yol verme ihtimali üstünde durulur.
Mide ağrısı,
Çoğumuzun yabancısı olmadığı, sıkça karşılaşılan sıkıntılardan biridir. Mide ağrısı nefesimizi kesecek biçimde şiddetli ağrıları vardır ama az süren kramplar veya dinmeyen hafif ,ağrılar sabit bir şekilde görülebilir.
Ağrılar bedeninizin herhangi bir yerinde, normal olmayan doğru gitmeyen bir durum olduğunu veya sıkıntı olabileceğinin sinyallerini verir. Bedenimizde bir sıkıntı olduğunu, çoğu zaman ağrılar olduğunda fark ederiz.Söz konusu mide ağrısı olduğunda çoğu zaman bu ağrının sebepleri açıkça bellidir.
Yediğimiz yemek dokunmuş olabilir veya gaz yapmış olabilir. Bazı zamanlarda mide ağrısının sebebini bilmeyiz yada hiçbir fikrimiz olmaz. Bedeninizin karın bölgesinde çok fazla organ olduğundan bu her zaman karın ağrısı,yada mide ağrısına işaret etmiyor olabilir.
Mide karnınızın sol, üst tarafında olan ve sindirim sisteminde sorumlu ve önemli organımızdır. Eğer sizde asla mide ağrısı görmek istemiyorsanız ,size yaramayan yemekler yemeyeceksiniz ve de strese girmeyeceksiniz bunlar mide ağrılarını tetikleyici sebeplerdir. Hayır benim sıkıntımın sebebi bunlar değil diyorsanız.
Öyleyse mide ağrılarının genel sebeplerini araştırıp önce sıkıntının kaynağını bulmalıyız ve sonrasında dikkatli olup önlemler almalıyız. Size hatırlatmam gereken özellikle şiddetli mide ağrıları asla ihmale gelmez mutlaka bir hekime görünmeniz gerekir. Ciddi ağrılarda acilen doktur müdahalesi gerekir ihmal etmeyiniz.
Bel ağrısı,
Çoğu zaman hareketlerimizi kısıtlayan,ayakta durmayı, yürümeyi,hatta oturmayı da zorlaştıran ve canımızı sıkan oldukça da yaygınlaşan bir şikayettir.İnsanın beli ağrıdığında ilk aklına gelen fıtık.
Ve fıtıktan şüphelenir ama bu bel ağrısı başka pek çok sebepleri de olabilir ağrı şiddeti kişiden kişiye değişik gösterir ve tam olarak ölçümlediğinden tek ağrıdan yola çıkarak bu duruma neyin sebep olduğunu tahmin etmek zordur.iyi bildiğiniz bir doktor tarafından doğru yönlendirmelerle bel ağrısının sebebini öğrenebilirsiniz duş bozukluğundan mı kireçlenme mi stres kaynaklı mı diye teşhis edinebilir.
Kol ağrısı,
Sıkça rastlanılan bir şikayettir ve çoğunlukla düşme, kazaya uğrama, çarpma veya incinmeler sırasında meydana gelir. Ama bazı zamanlarda kol ağrısının altta yatan farklı bir sebebi vardır. Kolunuz sebepsiz yere ağrımaya başladıysa ve sebebi hakkında hiç fikriniz yoksa, ağrıyan yere buz koyabilirsiniz ve oda fayda etmiyorsa bir ağrı kesici alıp evde tedavi etmeyi deneyebilirsiniz.
Bir iki gün içende ağrıda herhangi bir iyileşme olmuyorsa veya ağrı çoğalıyorsa yada üstüne kızarıklık, şişlik morarma gibi başka şikayetler de olmaya başlamışsa bu durumda en iyisi yapmanız gereken bir hekime görünmeniz gerekir.
Bacak ağrısı,
Sebebi ve yapısı karmaşık olduğu için, bacaklarda görülen ağrının kaynağı tam bilinmediğinden farklı sebepleri olabilir. Bacaklarda kırılma, zorlanma, yada yumuşak dokunun zedelenmesi, ayak bileğine veya dize çok yüklenmesi durumlarında fazlaca görülen sebepler olmakla birlikte,kas, tendon, bağ, damarlar ve sinirsel sebeplerde meydana gelen başka koşullar da bacak ağrısına sebep olabilir.
Hatta uzun zaman yanlış bir pozisyonda otursanız dahi akşam eve gittiğinizde bacaklarınızda ağrılar hissedebilirsiniz.Bacak ağrınız, sebebine göre artabilir veya sabit ağrı olarak da kalabilir. Keskin ağrıların, bacağın her tarafına yayılan ağrıların veya tek bir bölgede görülen ağrıların farklı sebepleri olmaktadır.
Bacak ağrısı neden olur diye sorarsanız farklı yanıtlar duyabilirsiniz ancak bacağınızda yada bacaklarınızda sebebini bilmediğiniz ağrılar oluyorsa hemen bir doktora görünüp muayene sonrası öğrenebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder