Translate

4 Mart 2019 Pazartesi

Ağız Kokusu Hakkında Önemli Bigiler




Ağız kokusu tespiti nasıl yapılır?,Ağız kokusu tespitinden önce yapılması gerekenler,Ağız kokusu tedavisi nasıl olur?,Ağız kokusu nedeni olabilecek hastalıklar nelerdir?,Ağız kokusu neden olur?,Ağız ve diş sağlığının bozulması,Yeterince su içmemek,Alerjik yapıda olmak,Hatalı beslenme,Bademcik ve sinüzit enfeksiyonlarının oluşması,Ağız Kokusu Hakkında Önemli Bigiler,Ağız Kokusu Hakkında İlginç Bigiler,Ağız Kokusu Hakkında Bilmediğiniz Tüm bilgileri sizler için Bensaglik Blogspot olarak araştırdık makalemizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz......!

Ağız kokusu, farklı etkenlerden kaynaklanan toplumsal bir sorundur. Bunun en önemli sebepleri arasında ağız ve diş bakımına yeterince önem verilmemesi gelir. Bazen fizyolojik etkenlerden, bazen psikomatik etkenlerden kaynaklanan ağız kokusu, patolojik etkenlerden de oluşabilir. 



Toplumda kulak burun boğaz hastalarının % 15 kadarı ağız kokusundan yakınır. Genellikle erişkinlik döneminde ağız kokusu daha fazla etkili olur. Ağız kokusu bazen ciddi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkacağından, mutlaka önemsenmelidir. Sosyal ilişkileri de olumsuz etkileyebilecek ağız kokusunun önce nedeni tespit edilmeli, ardından ağız kokusunu giderecek tedbirler alınmalıdır.

Ağız kokusu tespiti nasıl yapılır?


Ağız kokusu nedeni sülfür gazlarıdır. Ağız kokusu derecesinin ölçümü halitometre denilen cihazla yapılmaktadır. Tespit sonucunda ağız kokusu derecesi ve kokunun kaynağı daha kolay belirlenir. 

Cihazla yapılan ölçümde ağız kokuları sınıflandırılır. Bunlardan 2 grup ağız kaynaklı kokular, 1 grup mide kaynaklı kokular, 1 grup akciğer kaynaklı kokular, 1 grup psikolojik kökenli kokular, son grup ise herkesi etkileyebilecek olan sabahları oluşan ağız kokuları şeklinde sınıflandırılır.

Ağız kokusu tespitinden önce yapılması gerekenler

  • Ağız kokusu ölçümünden 2 gün önceden başlayarak, ağız kokusuna yol açacak besinler tüketilmemelidir
  • Ağız ölçümünden en az 8 saat önceden yemek yenmemelidir
  • Ağız ölçümünden en az 12 saat önceden alkollü içecek tüketilmemelidir
  • Ağız ölçümünden en az 3 saat önceden su içilmemelidir.
  • Ağzı ölçümünden önce parfüm, kolonya gibi kokulu ürünler kullanılmamalıdır. Bunlar ölçümün hatalı olmasına yol açabilir.
Ağız kokusu tedavisi nasıl olur?

Ağız kokusu tedavisinde ilk aşama kokunun kaynağının tespit edilmesidir. Kokuya neden olan etken giderildiğinde, ağız kokusundan kurtulmak kolay olur. Ağız içi sorunlarından oluşan ağız kokusunda tedavi kişinin gereksinimlerine göre planlanır. Diğer etkenlerden oluşan ağız kokusu hastalıkların tedavi edilmesiyle giderilir. Ağızdaki besin artıklarının temizlenmesi, bakterilerin yok edilmesi ağız kokusu tedavisinde önemlidir. Çünkü genellikle ağız kokusu bakterilerin etkisiyle ortaya çıkar.
Ağız kokusu nedeni olabilecek hastalıklar nelerdir?
  • Diyabet hastalığında aseton kokusuna benzer ağızda koku olabilir
  • Akciğer ve sinüslerdeki enfeksiyonlarda ağız kokusu yapabilir
  • Karaciğer yetmezliği ağız kokusu etkisi yapabilir
  • Böbrek yetmezliği balık kokusuna benzer ağız kokusu yapar
  • Mide ve bağırsak problemleri de ağız kokusu nedenidir
  • Diyet yapmak, aç kalmak, oruç tutmak, ağızda kuruma ağız kokusu sebebi olabilir
  • Metabolizma bozukluklarında dönem dönem balık kokusu gibi ağız kokusu da olabilir.

Ağız kokusu neden olur?

Ağız ve diş sağlığının bozulması: Bu ağız kokusunun en önemli sebepleri arasındadır. Düzenli diş fırçalamamak ağızda üreyen bakterilerin nedenidir. Diş çürükleri, diş eti iltihapları da ağız kokusuna neden olur. Ağızdaki enfeksiyonlarda bakterilerin üremesine yol açar ve ağız kokusu yapar. Bunların önlenmesi için ağız ve diş sağlığına yeterince önem vermek, diş doktoru ziyaretlerinin aksatılmaması gerekir.

Yeterince su içmemek: Su ağızdaki tükürük salgısının artmasında etkili olur. Suyu az içerseniz bu önemli etkiden mahrum kalırsınız. Günde en az 8 bardak su içmeniz tavsiye edilir.

Alerjik yapıda olmak: Bu kişilerde sıkça oluşan burun tıkanıklığı yüzünden ağızdan nefes alma sorunu yaşanır. Bu ağız kuruluğuna neden olduğundan, ağız kokusu yapar. Bol su içilmesi bu sorunun aşılmasına yardımcı olur.

Hatalı beslenme: Beslenmede ağızda koku yapacak sarımsak, soğan gibi yiyecekler yenmesi, balgamı arttıran, sülfür kokusuna neden olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gibi etkenler ağız kokusuna neden olur. Bu açıdan besinlerin uygun zamanda tüketilmesi önemlidir.

Bademcik ve sinüzit enfeksiyonlarının oluşması: Bu tür enfeksiyonlar ağızdaki kötü kokunun nedeni olabilir. Enfeksiyonların en kısa sürede uygun ilaçlarla tedavi edilmesi önerilir. Özellikle ağız gargarası tedavide çok etkili olur.
Ağız kokusu nedenleri bu şekilde genişletilebilir. Reflü, kanser gibi ciddi hastalıklar, basit şeker tüketiminin fazla olması, kişinin sigara tiryakisi olması, ağızdaki protez ve köprülerin eskimiş olması gibi etkenlerde ağız kokusuna yol açabilir. Nedenleri farklı olsa da, ağız kokusu her zaman tedavi edilebilen bir sorundur. 

Bu nedenle ağız kokusunun önemsenmesi gerekir. Aksi halde kişinin hastalıkların geç teşhis edilmesi ve kendini sosyal yaşamdan soyutlamasına kadar gidebilecek ciddi problemler ortaya çıkabilir. Ancak sabahları meydana gelen ağız kokusu, gebelik döneminde oluşan ağız kokusu tedavi edilmez. Bunlar alınacak önlemlerle hafifletilebilir, gebeliğin sonlanmasıyla ortadan kalkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg