Translate

24 Mayıs 2019 Cuma

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Hakkında Önemli Bilgiler




Ağız kuruluğunun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber gebelikte artan sıvı ihtiyacını karşılamak için vücudun aldığı bir önlem de olabilir. Gebelikte şeker hastalığı ağız kuruluğunun nadir sebeplerinden biridir, bu durumda kan şekerinin kontrol edilmesi gerekiyor. 

Gebelikte ağız kuruluğunu önlemek için bol su tüketmek, ağız temizliğine dikkat etmek gerekir. Alkol ve sigara kullanılması da ağız kuruluğunu arttırır, bu yüzden gebelikte bunların kullanılmaması gerekir. Aşırı kahve tüketilmesi ve şekerli gıdalar ağız kuruluğunu arttırdığından az miktarda tüketilmesi gerekir. Ayrıca şekersiz sakız çiğnemek ağız kuruluğunu önlemek için yararlıdır.



Hamilelikte Ağız Kuruluğu, hamilelik döneminde kadınlarda ağız ve dudak kuruması, susuzluk hissi çok sık rastlanan şikayetler arasında bulunur. Bunun sebebi tam olarak bilinmemekle beraber bu dönemde artan sıvı ihtiyacını karşılamak isteyen vücudun doğal bir tepkisi olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra gebelik şekeri problemini yaşayan anne adayları da ağız kuruluğu sorununu yaşayabilir. Bu durumda olan hamile adayı kan şekeri seviyesini kontrol altında tutarak, ağız kuruluğunun etkisinden kurtulabilir.

 Ağız kuruluğu şikayeti olan hamile kadınlarda görülen belirtiler;
  • Dudaklarda çatlama
  • Konuşmada zorlanma
  • Ağız kokusu
  • Dilde yapışma
  • Nefesin kötü kokması
  • Sürekli su ihtiyacı duyma gibi şikayetler beraber görülür.

Hamilelikte Ağız Kuruluğu İçin Alınacak Önlemler
Hamilelik döneminde gerçekleşen bu şikayete engel olmak için, alınan sıvı miktarının arttırılması gerekir. Ayrıca kadınların ağız temizliğine önem vermesi gerekir. Devamlı olarak yanınızda küçük bir şişede su bulundurmanız iyi olacaktır. 

Alkol ve sigara kullanma alışkanlığı olan hamile kadınların hem kendi sağlıklarını, hem de bebeklerinin sağlığını tehdit edeceği için bunları bırakması gerekir. Bu alışkanlıklar ağız kuruluğunu dahi daha kötü bir hale getirmektedir. Bu dönemde kafein içeren içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar da ağız kuruluğu yapabilmektedir. 


Ağız kuruluğu şikayeti olan anne adayları ağız temizliğine dikkat etmeli. Dişlerini günde en az iki kere fırçalamalıdır. Alınan önlemlere rağmen ağız kuruluğu geçmiyorsa, anne adayının ağız ve diş sağlığı açısından başka bir rahatsızlığı olabilir. Bu durumda doktora gidilmesi en doğru olacaktır. 

Burun tıkanıklığına neden olan herhangi bir rahatsızlık varsa ve bu durum sürekli ağızdan nefes almaya neden olacağı için ağız ve dudak kuruluğuna yol açacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg