Ağız kokusu diş çürüklerinden kaynaklanıyorsa, bu besin maddelerin etkisiyle artış gösterir. Çürükle oluşan kavitede birikim yapan gıdalar bakterilerle birlikte ağız kokusunu oluşturur. Diş taşları da aynı etkiyi gösterir. Ağız mukozasındaki lezyonlar ise, travmalar, kimyasal maddeler, paraziter, oto immün sistem hastalıkları, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlara bağlı oluşabilir.
Bunlarda kedilerde ağız kokusu nedeni olabilir. Kedilerin yalanmayı sevmesi nedeniyle dilleri yardımıyla mantar ve diğer etkenleri ağız boşluğuna taşıması yüzünden lezyonlar daha kolay oluşur.
Kedilerde ağız kokusu, şikayetlerinde en önemli etken ağız boşluğundan kaynaklanan sorunlardır. Ağız boşluğundaki lezyonlar yerine ve oluşma nedenine göre çeşitlidir. Bunun dışında periodontal hastalıklar, diş çürükleri ve diş taşları da ağız konusu nedenidir. Diş taşlarının fazla olması ve diş etlerine baskı yapması, diş etini hasara uğratır.
Bu bölgeler bakteri üremesine uygun bir ortamdır. Burada gıdaların etkisiyle enfeksiyonlar gelişebilir. Diş etleri hassaslaştığından, kanama etkisi yükselir ve gözle görünecek kadar belirgin hale gelir. Kedilerde hem güçlü bir ağız kokusu, hem de yeme güçlüğü, salya artışı gibi etkilere neden olur.
Kedilerde sık görülen enfeksiyöz rhinotracheitis sırasında sinüzitlerde ağız kokusu etkisi yapabilir. İrinli akıntının burunla dışarı akıtılması ve yutakla bağlantı sırasında bunun ağız kokusuna neden olması söz konusudur. Endokrin sistem hastalıkları ile bazı metabolik hastalıklarda ağız kokusu nedenidir.
Kedilerde ağız kokusu
Yavru kedilerin genellikle altı haftalık oldukları dönemde süt dişleri çıkmaktadır. Kediler 4-6 aylık oldukları zaman süt dişlerini dökerek, yetişkin dişlerini çıkarırlar. Bazı kedilerde dişlerin dökülmesi sırasında diş etlerinde kızarıklık meydana gelir ve nefesleri kokar.
Bu etkiler sekiz aylık oldukları dönemde geçmelidir. Halitosis adı verilen kötü kokulu ağız kokusunun yetişkin kedilerde oluşması diş hastalığı, virütik bir enfeksiyon, ağız içinde yangı ve metabolizma sorununun bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle kediler yaşamları boyunca ağız ve diş muayenesinden geçirilmelidir.
Kedilerde sistematik hastalıklara bağlı ağız kokusu
Kedilerde halitosise sebep olan ve en fazla görülen metabolizma sorunu, böbreklerin hastalanmasıdır. Eğer böbrekler normal çalışmazsa, kanda bulunan atık maddeler dışarı atılamaz ve birikime neden olurlar. Diş etlerinde çok sayıda kan hücresi olduğundan ve yüzeye yakın olduğundan, ağızda fazla miktarda atık madde birikir.
Bu durum kedilerde ağız kokusuna neden olur. Bu genellikle 10 yaşın üzerindeki kedilerde ortaya çıkar. Çünkü böbrek hastalıkları ileri yaşta daha fazla görülür. Ayrıca şeker hastalığı, solunum yolu ve sindirim sistemi hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder