Adet Dönemi Hesaplama, bayanların genel olarak ülkemizde 12-13 yaşlarından itibaren gerçekleştirdiği tıp dilinde ki ismi lle "regl" dönemleridir. Bu dönemler genel olarak bazı kesimlerde sancılı bazı kesimlerde ise pak sancı olmadan geçmektedir.
Adet dönemi hesaplamadan önce ilk olarak adet kanaması hakkında kısaca bilgi verilecek olursak; rahimler yapı olarak 3 kısımdan meydan gelmektedir. Bunlardan birinci kısım rahimin dış kısımı olan ince zar duvarıdır.
Orta kısımı ise rahim kası olarak nitelendirilen sert kısımdır. En son ve en alt kısımı ise rahim hormonu olarakta belirlenen kısımdır. Genel olarak adet kanaması bu kısımda gerçekleşir. Bu kısımda adet dönemlerinin başlama tarihine kadar bu hormon periyodik bir şekilde genişler ve olgunlaşır. Bu olgunlaşma adet başlangıç tarihinizde orta seviyeye 13-15 gününde ulaşır.
En son olarak ise adet başlangıcından 21. günde en büyük düzeye ulaşır. Ve bu şekilde düzenli bir şekilde tekrardan bu büyüme sağlandığından itibaren bu olgunlaşmadan sonra eski halini almaya başlar Ve bu süreçte kalınlaşan rahimdeki hormonların üst kısımları soyunarak ayrışır.
Ve bunlar atık bir şekilde vücuttan atılır. Bu şekilde atıklar ile adet dönemi gerçekleşir. Adet dönemi hesaplamasını ise bu mantık çerçevesinde kendiniz belirtileri birer takvim oluşturacak şekilde not ederek ileri tarihlerde oluşan adetlerin günlerini belirleyebilirsiniz.
Adet dönemi ülkelerden ülkeye farklılık göstermektedir. Irk ırktan ırka farklılık gösterir. Toplum olarak ülkemizde ortalama 21 ile 35 arasında adet dönemleri gerçekleşir. Fakat yapılan araştırmalar sonucu en büyük oran 28 günden oluşmaktadır. Ülkemizde genel olarak bir çok kişinin adet dönemleri 28 günden oluşmaktadır.
Bundan dolayı bu sürecin farklı aşamaları vardır. Yani ilk adet gününüzde çok aşırı sancılar meydana gelmektedir. Ortalama bu kanama 1 ile 8 gün arasında sürmektedir. Bu süreçte bir çok rahatsızlıklar meydana gelir. Bundan dolayı birer çizelge tutmanızda fayda vardır. Bu çizelgede not alacağınız detayları maddeler halinde açıklayacak olursak;
- Adet dönemlerinde vücudunuz ısı değerlerini değiştiği tarihleri not ediniz.
- Vücudunuzda adet ile midede oluşan rahatsızlıkların tarihlerini not alınız.
- Vücudunuzda bulunan ağrılar özellikle ağır bir adet dönemi geçiriyorsanız; baş ağrıları gerçekleşebilir. Baş ağrıları olduğu zaman dilimini tarihlerini not alınız.
- En önemlisi ilk adet döneminizin tarihini not alınız.
Evet bu şekilde kendinize birer takvim oluşturunuz. İlk adet başlangıcınız ile birlikte bir sonraki adet dönemine kadar vücudunuzda oluşan izlenimleri bu şekilde not ediniz. Ve sonraki adet dönemi başlangıcı ile önceki adet dönemi başlangıcı arasındaki süreci çıkartarak belirleyebilirsiniz.
Ve bu şekilde adet dönemlerinizin süresini bularak adet dönemlerinizi hesaplayabilirsiniz. Yukarıda belirlediğimiz diğer belirtiler adet dönemlerinizde kaçıncı gününde gerçekleşiyorsa aynı şekilde belirtmiş olduğumuz rahatsızlıklar periyodik bir şekilde aynı günlerde rahatsızlıklar tekrarlayabilir.
Ülkemizde genel oalark adet dönemleri 21 ile 35 günleri arasında değişmektedir. Sizin adet dönemleriniz bu tarihler arasında değilse mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder