Translate

13 Eylül 2019 Cuma

Ses Teli Hastalıkları Nelerdir ?





Ses teli hastalıkları hastalığın sebebine göre 4 farklı nedenden dolayı oluşabilmektedir. Bunlar organik, fonksiyonel, psikolojik ve nörojenik şeklinde gruplanmaktadırlar. Pek çok ses teli hastalıkları bulunmaktadır. Bunlar paradoksal ses teli hareketleri, parkinson, yaylanma, puberfoni, als, ses teli felci gibi hastalıklardır. Konuşurken çıkarılan ses kalitesi ses tellerinin rahatlığı ile yakından ilişkilidir diyebiliriz. 

Ses tellerinin uyumlu ve birlikte çalışması ile kulağa gelecek olan ses hoştur. Fakat sert bir şekilde bir araya gelirse eğer hem ses telleri zarar görürken hem de kulağa gelecek olan sea gürültüden ibaret olur. İnsanların ses kaliteleri değişiklik göstermektedir. 


Bazen ise kişiden çıkan sesin kişiye uygun olmadığına denk gelebilirsiniz. Konuşurken veya şarkı söylerken boğazda hissedilen ağrı olursa ses tellerinizde bir problem olabileceğini söyleyebiliriz. Grip soğuk algınlığı dışında olan boğaz ağrılarında veya seste kalınlaşma, titreme gibi belirtiler olur ise uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Reinke Ödemi; Bu hastalık ses tellerinde oluşan yuvarlak şişliklerdir. Bu tellerinde hastalıkta sea tellerinde kısılma görülebilmektedir. Bu hastalığın görülme nedenleri ise çok yüksek sesle konuşma, aşırı alkol kullanımı, sigara kullanımı, kimyasallara uzun süre maruz kalan kişilerde, reflüsü olan kişiler de görülmekte olan bir hastalıktır.







Spazmodik Disfoni; Konuşma esnasında ses tellerinin kasılması ve sesin çıkmaması durumudur. Bu hastalığa neyin sebep olunduğu günümüz tıp alanında anlaşılamamıştır. Fakat sinirsel veya beyinle alakali bir durum olarak tahmin edilmektedir. 

Spazmodik Disfoni de öksürme, gülme bağırma gibi yapılacak hareketlerden bile etkilenebilmektedir. Tedavi şeklinde ise ses teline ya da yakında bulunan kaslara botoks enjekte edilme işlemi yapılmalıdır. Tedavide kesin çözüm olmamaktadır. Fakat kasılmaları azaltmış oluruz.




Kistler; Oluşan kistler vücudumuzda oluşan kistler ile aynı yapıdadır. Ses twllerinde en fazla kist görülen yer ise titreşime en çok giren yer yani orta kısımda görülmektedir. Cerrahi müdahalenin gerektiği kistlerde tedavi edildikten sonra ses teli terapisi de uygulanmaktadır.




Granülomlar; Gırtlak kısmında oluşan damarımsı dokulardır ve ses tellerinin arka kısmında görülmektedir. Bu hastalığın görülme nedeni en çok mide asidin gırtlağın arka bölümünü tahriş edilmesi ile hastalık ortaya çıkmaktadır. 


Gırtlak arkasının aşırı kullanımı veya aşırı düşük perdede de ses üretimi bu hastalığa sebep olabilmektedir. Tedavi olarak genel görülen mide asidinin yani reflünün tedavisidir. Eğer tadaviye cevap vermiyor ise cerrahi müdahale veya ses teli terapisi yapılmalıdır.

Transgender Ses Problemleri; Kişinin cinsiyet değiştirme isteği ile görülen bir tür ses problemidir. Bu tedavi yöntemi için uygulanan yöntem cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu cerrahi müdahalenin yanı sıra yapılacak terapiler de gerekmektedir.




Ses Teli Felci; Ses tellerinin yakınında bulunan sinirlerin çalışmaması veya zayıf çalışması durumunda konuşmama durumudur. Bu durumda hastanın solunumu zorlaşmaktadır. Ses felcinin oluşmasının nedeni ise bir çok şeye bağlı olabilmektedir. Bunlardan birisi göğüs omuz veya boyun kalp sorunları olurken diğer bir sebep ise üst solunum yolu enfeksiyonu olabilmektedir. Tedavi yönteminde ise ses terapisi uygulanabilir. Yada cerrahi müdahale yapılmaktadır.





Paradoksal Ses Teli Hareketi; Ses bozukluğu değildir. Alt solunum yolu enfeksiyonu sebebi ile havanın rahatça girmesini ve çıkmasına engel olmakta bu sebeple solunum yolu güçlüğüne sebep olmaktadır. Tedavi yöntemi kolay olmaktadır. Öksürük, panik spor da hastalığı tetiklemektedir.







Sulkus Vokalis; Ses teelinde oluşan oluklardır. Ses teli boyunca oluşan oluklar ciddi derecede ses bozukluğu yaratmaktadır. Belirti olarak ses yorgunluğu ve seste tizliktir. Bazı vakalarda kistin alınmasına bağlı olarak görülse de bazı hastalarda doğuştan olabilmektedir. Hastalığın tamamen ortadan kalkabilmesi için cerrahi müdahale gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda ses teli egzersizide yeterli olabilmektedir.



Kas Gerilim Disfonisi; Ses teli kaslarının fazla kullanılması ile seste oluşan yorgunluk ve rahatsızlıktır. Ses teli egzersizi yeterli olabilmektedir. Gırtlak masajıda denenebilir.






Püberfoni; Ergenlik döneminde oluşan sesin ergenlikten çıktıktan sonra da devam etme durumudur. Sesini çocuk gibi kullanan kadınlarda, erkeklerde ise yüksek sesle konuşanların yakalanma riski çok daha fazladır. Tedavi olarak gırtlak masajı önerilmektedir.








Polipler ve Nodüller; 
Ses tellerinin orta kısmında bulunan en sık oluşan hastalıktır. Nodüller ses teli üzerinde oluşan nasırımsı bir yapıdır. Poliper ise içi sıvı dolu olan oluşumlardır. Kan damarlarından beslenmekte olan Polipler, boğuk ses ve ses telinin hemen yorulması belirtilerindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg