Akut Apandisit; Apendiks lümeninin obstrüksiyonu apandisitin primer sebebidir. En fazla sebep fekalitlerdir. Daha az olan ve sıklıkla, lenfoid doku hiperplazisi, tümörler, baryumlu kolon grafisi neticesi katılaşmış baryumun meydana getirdiği lümen tıkanması, sebze,meyve çekirdekleri, intestinal olan parazitlerdir.
Lümenin obstüksiyonu lümen içi sıvının birikmesi ile apendiksin distansiyonuna sebep olur. Lenfatik ve venöz drenajın bu yükseliş karşısında yetersiz olması ile apendiks duvarına bakteri invazyonu meydana gelir ve neticede arteriyel dolaşım da bozularak perforasyon ve periton boşluğuna püy bulaşması oluşur.
Bütün insanların %7 si akut apandisit sebebi ile apendektomi geçirir. 20 ve 40 yaşları arasında en çok rastlanır. Ortalama yaş 22 yaştır. Erkeklerde çok az miktarda daha çok saptanır. US, CT ve laparoskopinin 1987 ve 1997 seneleri arasındaki yaygın kullanımına karşın teşhis koyamama miktarı sabit kalmıştır. Kadınlarda yanlış negatif teşhis miktarı daha yüksektir. Üreme çağında bulunan kadınlarda negatif laparatomi miktarı %23,2 dir. 40 ve 49 yaş arası olan kadınlarda %28,80 yaş üstü kadınlarda %35 negatif laparatomi miktarı tespit edilmiştir.
Apandisit etkeni, apandisite en çok sebep olan mikroorganizma E. Coli'dir. Ardından Bacterioides fragilis etkendir. Apandisite en fazla sebep olan parazit Ascaris’ tir. Enterobius vermicularis te neden olabilir. Yeni doğanda en çok apandisit sebepleri nekrotizan enterokolit, aganglionik megakolon ve kistik fibrosis’tir.
Akut apandisit belirtileri, ilk 6 ve 8 saat bulguları, ağrı genellikle epigastrium ve periumblikal çevresinden başlar. İştahsızlık, bulantı, kusma, gaz tutukluğu belirtisi. Çoğunlukla ağrı 6 ve 8 saat neticesinde sağ alt kadrana doğru gider. Klasik apandisit ağrısı periumblikal yada epigastrik olan çevreden başlayan iyi lokalize olmamış olan müphem bir ağrıdır. Bu ağrı 6 ve 8 saatin ardından sağ alt kadranda lokalize meydana gelir. %30 ve 40 hastada klasik visseral-somatik ağrı periyodunu takip etmeyen atipik bir ağrı bulunmaktadır. Retroçekal ve pelvik yerleşimli hastalarda atipik ağrı miktarı daha çoktur. Yaşlılarda ise çoğunlukla tipik ağrı meydana gelir.
Semptomların önceliği, iştahsızlık, bulantı, kusma, ağrının sağ alt kadrana yer değiştirmesi. Subfebril ateş kusma ağrı neticesinde meydana gelen bir semptomdur, iştahın iyi olması ve kusmanın ağrıdan önce gözükmesi apandisit teşhisinde şüphe uyandırmalıdır, hasta sağ uyluğunu karnına çekerek ağrıyı dindirmeye çabalar. Akut apandisit fizik muayene neticeleri, inflame apendiksin anatomik pozisyonuna ve perfore olup olmamasına göre farklılıklar gösterir. Vital bulgular komplike olmamış apandisitte minimal farklılık gösterir.
Vücut ısısında yükseliş çoğunlukla 1 C dereceyi aşmaz. Nabız normal yada hafif derecede yüksektir. Daha çok yükselişler komplikasyon meydana geldiğini gösterir. Apandisitli olan hasta sağ uyluğunu karnına çekmiş, süpin pozisyonunda yatmayı tercih eder. Çünkü gerilme ağrıyı yükseltir. Eğer hareket etmesi söylenirse bunu yavaş ve dikkatli bir şekilde yapar.
Lokalize hassasiyet çoğunlukla Mc-Burney noktasında saptanır. Muskuler defans, palpasyonda sağ alt kadranda kas direnci bulunmaktadır. Erken zamanda istemli iken peritoneal irritasyon oluştukça istemsiz olan duruma gelir. İnflame parietal peritonun sebep olduğu adale kontraksiyonuna bağlı olan gerçek refleks rijiditedir. Rebaund tenderness belirtisi, karna basınç uygulama yada yapılan basıncı ani bir şeklide ortadan kaldırılmasıyla hiddetli ağrı hisseder. İndirekt rebound tenderness de çoğunlukla bulunmaktadır. Rovsing’s bulgusu, sol alt kadrana palpasyon basıncı yapıldığında sağ alt kadranda ağrı duyulmasıdır. Sol kolon gazının sağa doğru sıvazlanası ile ağrı hissetmesi. Periton irritasyonunun olduğu bölgeyi işaret eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder