Akut batın, herhangi bir travmaya bağlı olmayan, ani başlangıçlı ve karın ağrısının majör bulgu olduğu klinik bir tanımdır. Akut batın dediğimiz zaman cerrahi girişim gerektiren bir tabloyu ifade etmiş oluyoruz. Ancak cerrahi dışı nedenlerin de karın ağrısı yapabileceği ve bunun akut batınla ayrımının iyi yapılması gerekir.
Karın ağrısı olan hastada ağrının nedenini bulmadan hastanın ağrı kesici ilaç almaması gerekir. Çünkü ağrı bizim için patolojinin nedenini ortaya koymak için en iyi referanstır. Bu yüzden biz ağrının karekterini de bilmememiz gerekir. Ağrının beş tipi var; infalamatuvar tipte ağrı, iskemik tipte ağrı, kolik tarzda ağrı, perforasyon ağrsı ve bunların değişik kombinasyonlarıyla gördüğümüz birleşik ağrı tiplerimiz var.
İnflamatuvar tip ağrı: İnflamasyonla başlayıp inflamasyon bitene kadar devam eden ağrıdır. İnflamasyon başlangıcıyla yavaşça artan ve en yüksek noktaya ulaştıktan sonra sabit olan ağrıdır. Akut apandisit, akut kolesistit, akut gastroenterit, kolitler ve hepatitler gibi ağrılar bu tarzdadır.
İskemik tip ağrı: Arter tıkanması sonucu organ beslenmesi bozulur ve birden yükselen çok şiddetli ağrı oluşturur. Beslenememe devam ettiği sürece bu şiddette devam eder. Genellikle aort ve dallarındaki atardamarların tıkanması sonucu oluşur.
Kolik tarzda ağrı: İçi boş organların tıkanması sonucu oluşan ağrıdır.Ağrı aralıklarla seyreder. Çünkü ağrıya sebep olan neden, tıkanmaya bağlı olarak tıkanmanın önünde oluşan kas kasılmalarıdır. Ancak bu kaslar sürekli kasılamadığı için ağrı devamlılık göstermiyor. safra kesesi tıkanmaları, böbrek yapılarındaki tıkanmalar ve barsak tıkanmaları bu şekilde ağrıyı sebep olur.
Perforasyon ağrısı: İçi boş organların perforasyonu(yırtılması) sonucu oluşan ağrıdır. Ağrı şimşek çakar gibi çok şiddetli ve keskin bir ağrı hisseder. En çok duodenal(ince barsak) ülser sonucu oluşan perforasyonlarda oluşur.
Birleşik ağrı: Birden fazla ağrı çeşidinin aynı patoloji sonucu ortaya çıkması durumunda olur. Örneğin barsak dolanması sırasında önce barsak tıkanmasıyla kolik ağrı oluşurken sonrasında bağırsağın beslenmesi bozulacağından iskemik tipte ağrı oluşturur.
Ağrı dışında patoloji nedenine bağlı olarak değişik semptomlar da ortaya çıkabilir. Bulantı, kusma, kabızlık, ishal, karın şişliği, başka bölgelere yansıyan ağrılar gibi klinik de oluşabilir. Akut batın tedavisinde hastalığa göre tedavi yapılır. Ancak çoğunlukla acil cerrahi gerektirebilecek durumlar olduğundan çok dikkatli olunması gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder