Bu hastalıkta akciğerlerdeki alveollerin duvar yapısı yıkıma uğradığından - ki buna en önemli sebep sigaradır - hasta ne kadar nefes alsa da hiç nefes almıyor hissine kapılır .Çünkü nefes alınmasına rağmen , alveoller patlamış bir balon yapısında olduğundan hava , burada dağılır ve kana karışmaz. Bu tip koah'ta hastada balgam şikayeti olmaz , öksürük şikayeti yoktur. Yine buna sebep alveollerin normal yapıda olmamasıdır.Diğer koah çeşitlerinde olduğu gibi amfizemin nedeni de maalesef sigaradır.
Sigarayı bırakarak en azından hastalığın ilerleyişini durdurmak mümkündür.
Amfizem Nedir?
Alveollerin duvarlarının harap olduğu ve bu sebeple gaz alışverişi yapılacak akciğer alanının daraldığı bir hastalık olan amfizem, aynı zamanda KOAH olarak da bilinen kronik obstrüktif akciğer hastalığı durumunda görülen kronik bronşitle birlikte gelişir. Her akciğerde milyonlarca alveol bulunur ve bunlar bronşiyollerin sonundaki hava torbası gruplarıdır. İnce duvarlarından solunum yoluyla alınan oksijen kan dolaşımına geçer ve karbondioksit kapillerden dışarı verilen soluğa taşınır.
Amfizem Nedenleri Nelerdir?
Genellikle amfizem, sigara içmenin sonucu olarak görülür. Nadir neden ise vücutta alfa1-antitripsin adlı bir kimyasalın genetik eksikliğidir. Az sayıda kişide aynı zamanda karaciğeri etkiler. Tütün kullanımı ve diğer hava kirleticiler alveoller içinden, alveol duvarlarında hasara yol açan kimyasallar salınımını provoke ederek amfizeme neden olduğu ve alfa1-antitripsinin bu kimyasal hasara karşı kişiyi koruduğu düşünülür.
Bu sebeple bu maddenin eksikliği olduğu takdirde, kişi amfizemden çok kötü etkilenir. Hasar başlangıçta hafif olsa da, ağır içicilerde giderek kötüleşir ve alveoller patlayarak daha az sayıda, daha büyük, oksijen ve karbondioksit alışverişini bozacak daha küçük yüzey alanı olan keseler oluşturmak için birleşirler. Zamanla etkinliğini daha da azaltacak şekilde, akciğerler daha az elastik hale gelir.
Amfizem Belirtileri Nelerdir?
Başlangıçta belirti yoktur fakat hastalık ilerledikçe ve akciğerler hasardan çekmeye başladığında artan bir nefes darlığı görülür. Kimi zaman, hava akciğerlerde tutulduğundan göğüs fıçı şeklini alır. Bununla birlikte kronik bir öksürük (eşlik eden bronşit nedeniyle oluşur) ve hafif bir hırıltı oluşabilmektedir. Kandaki oksijen seviyesi düşmeye başlar. Bazı vakalarda kor pulmonere (kalbin sağ kısmında büyüme ve gerilme) neden olan pulmoner hipertansiyon oluşur. Etkilenen kişiler, kandaki oksijen azlığı sebebiyle maviye döner, bacakları ise ödem sonucunda şişmeye başlar. Diğer hastalar ise daha sık nefes alıp vererek ve bunun sayesinde normal renklerini koruyarak oksijen eksikliğini kompanse edebilir.
Amfizem Tanısı Nasıl Konur?
Hastalığın tanısı konulurken hastanın belirti ve işaretleri, göğüs muayenesi ve değişik testler göz önünde bulundurulur. Kandaki oksijen ve karbondioksit yoğunluklarını ölçmek için bir arterden alınacak kan örneği analiz edilebilir. Kan oksijen seviyeleri alternatif olarak oksimetre kullanılarak da ölçülebilir ve aynı zamanda bozukluğa dair bir aile hikayesi varsa alfa1-antitripsin eksikliği için kan testi yapılabilir.
Göğüs röntgeni çekilerek belirtilerden sorumlu olabilecek bir akciğer hastalığını ekarte etmek amaçlanır ve akciğerlerin ne kadarlık bir alanının etkilendiği belirlenir. Aynı zamanda akciğer fonksiyon testleri yapılarak solunum kapasitesi ve alveollerin gaz alışverişindeki etkinliği denetlenir.
Amfizem Tedavisi Nasıldır?
Akciğer harabiyeti bir kez oluştuğu zaman bunu geri döndürebilecek bir tedavi yoktur ama sigara kullanımını azaltmak akciğerlerin bozulma hızını önemli ölçüde azaltır. Kalan akciğer dokusunun etkinliği örneğin bronşiyolleri genişletmek için bronkodilatör ilaçlar verilmesi gibi değişik yollarla iyileştirilebilir. KOAH'nın belirtilerinin alevlenmesinin önüne geçmek için kortikosteroid içeren bir aerosol verilebilir. Alfa1-antitripsin eksikliği olan hastalarda bunu yerine koyma tedavisi uygulanabilir.
Enfeksiyon geliştiği takdirde antibiyotik ilaçlar verilebilir ve ödem varsa diüretik ilaçlar idrar çıkışının artmasına neden olarak vücuttaki sıvı miktarını azaltmakta rol oynayabilir. Eğer kan oksijen seviyesi düşükse evde oksijen tedavisi uygulanabilir.
Akciğerinde sınırlı bir alanda amfizemi olan kişilere, kalan akciğer dokusunun tekrar genişlemesine imkan tanımak için etkilenmiş doku alanının çıkarıldığı cerrahi tedavi önerilebilir. Solunum güçlüğü hayatı tehdit ediyorsa tek bir akciğer nakli ameliyatı düşünebilir.
Cerrahi amfizem: Bir cerrahi operasyon ya da yaralanma sonrasında deri altı dokularda havanın anormal varlığıdır ve en sık pnömotoraksın (akciğer ve göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta anormal hava bulunması) bir komplikasyonu olarak meydana gelir.
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder