Translate

20 Mart 2020 Cuma

Bebeklerde Akut Bronşit Nedir ?



Akut bronşit ve astım bronşit hastalıklarının klinik tablosu oldukça benzerdir ve bu durum karışıklığa yol açabilir. Özellikle ilk bronşit atağı sırasında bu ayrımı yapmak fazlasıyla zordur ancak devam eden ataklarda meydana gelen klinik bulgular ile birlikte tanılama işlemi kolaylaşır. Bu doğrultuda bronşit atağı öncesinde viral enfeksiyon bulgusunun olmaması, hışıltı epizotlarının sık tekrarlaması, ailede atopi veya astım öyküsünün varlığı hastalığın bronşit astım olduğunu destekleyecek kuvvetli belirtilerdir. 
Bronşit tanısı konulduktan sonra hastalığın şiddetini belirlemek adına klinik derecelendirme yapılır. Bu işlemi yaparken hastanın bir dakika içindeki solunum sayısı, hışırtılı solunum sesi, retraksiyon (çekilme) varlığı ve mevcut genel durumdaki bozukluklar (huzursuzluk, iştahsızlık, bilinç bozukluğu vb.) göz önünde bulundurulur. Bronşit şiddeti değerlendirme tablosuna göre 1-3 puan arasında ölçülen hastalıklar hafif, 4-8 puan arası orta şiddetli, 9 puan ve üstü ise ağır bronşit hastalığı olarak tanımlanır. Ağır tablolar genellikle kronik bronşit olarak adlandırılan KOAH olgularında görülür. 




Bebeklerde akut bronşit, Akut bronşit; bronşların soluk borusundan dallanarak, akciğerlere kadar ulaşan hava borusunu kaplayan, mukoza dokunun akut iltihabıdır. Bebeklerde akut bronşit, basit bir hastalık olarak kabul edilir. Soğuk algınlığından sonra, ortaya çıkar. Oldukça yaygın bir hastalıktır. Bebeklerde akut bronşitin nedeni, çoğunlukla üst solunum yollarında, daha önceden bulunan virüslerdir. Bu durum, kullanılacak birkaç antibiyotikle kontrol altına alınabilir.

Bebeklerde akut bronşitin, iki temel sebebi vardır. Bunlar fizikokimyasal etkenler ve enfeksiyonlardır. Soluk borusu ve bronşların iltihabı, burun gırtlak ve boğazda, grip sırasında sıkça gelişen bir komplikasyondur. Bebeklerde kızamık esnasında da, bronş ve soluk borusu enfeksiyonlarına oldukça sık rastlanır. Özellikle bebeklerde akut bronşitin sebebi, bakterilerden çok virüslerdir. Fakat bakteriler de akut bronşit sebebi olabilir. Bakteriler hava, kan veya solunum yoluyla bulaşabilir. Bazı sebeplerden dolayı, organizmanın direnci zayıflar ve savunması etkisiz kalırsa, enfeksiyona sebep olabilecek bakterilerde bebeklerde akut bronşite sebep olabilir.


Fizyokimyasal sebepler içinde, çoğunlukla gaz halinde havada asılı bulunan bronş mukozasına zarar veren pek çok madde vardır. Egzoz dumanları, ev bacaları ve sigara dumanı bu maddelerden bazılarıdır.


Bebeklerde akut bronşiti hazırlayan etkenlerin en önemlisi, çevre ve iklim koşullarıdır.  Aniden oluşan, sıcaklık farklılıklarında sürekli sıcak ve kuru veya nemli ve tozlu ortamlarda solunum yollarındaki sıvı salgısı azalır.
Soğuk hava, solunum yolları hastalıklarının kış aylarında daha sık rastlanmasının sebebidir.
Çoğunlukla soğuk algınlığının sonrasında, öksürükle beraber hafif şiddette ateş görülür. Bronşlarda meydana gelen iltihap, göğsün orta bölümünde, öksürüğün arttığı bir ağrıyla beraber ortaya çıkar. Bazen bu ağrılar hafif olurken, bazen de bu ağrılar tüm göğse yayılır, kasların zorlanmasıyla öksürük inatçı bir durum haline gelebilir. Hastalığın öksürükten sonraki ikinci önemli belirtisi ise, balgam çıkarmaktır. İlk önceleri az ve koyu kıvamlı olan balgam, hastalık ilerledikçe çoğalır ve daha akışkan bir hal alır.


Bebeklerde akut bronşit, çoğunlukla tehlikeli bir durum oluşturmaz. Bu durum,  yetişkinlerde 15 günde düzelebilirken, bebeklerde bu durum biraz daha uzayabilir. Virüslerin etken olduğu enfeksiyonlar, bakterilerin üremesini kolay hale getirir. Böyle durumlarda, hastalık zor bir durum kazanabilir. Zatürree ,bakteri enfeksiyonlarının oluşturduğu bronşitin en kötü halidir. 

Bebeklerde akut bronşitin nedeni, bakteri enfeksiyonu ise antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Fakat akut bronşit, bir virüs sebebiyle oluşmuşsa antibiyotik etkili olmayacaktır. Ayrıca, balgam yumuşatıcı ilaçlarda verilerek balgamın sökülmesi sağlanmalıdır. Ateş oluşması halinde de, ateş düşürücü ilaçlar etkili olacaktır. Öksürük, bronş salgısının temizlenmesi için savunma mekanizması oluşturur. Bu sebeple, çok gerekmedikçe öksürük ilaçları kullanılmamalıdır. Fakat, zorunlu durumda kullanılması şart hale gelebiliyor.


Bronşit nedir? 

Bronşiol olarak adlandırılan küçük hava keseciklerinin enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan iltihaplanma, keseciklerde daralmaya neden olur ve bunun sonucunda akciğer kapasitesi büyük oranda azalır. Sıklıkla iki yaş altı çocuklarda meydana gelen ve alt solunum yollarının en sık görülen rahatsızlığı olan bu olgu Akut Bronşit Hastalığı olarak tanımlanır. Sıklıkla viral patojenlerin yol açtığı bu hastalıktan yüzde 50 oranında Respiratuvar Sinsisyal Virüs (RSV) sorumludur.

Bronşit belirtileri nelerdir? 


  • Akut bronşit hastalığı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar ve hastalık varlığında gözlemlenen ilk belirtiler genellikle hapşırma ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları olur.
  • Bronşiollerde gelişen enfeksiyonun artışıyla birlikte yüksek ateş ve iştahsızlık meydana gelebilir.
  • Hastalığın ilerlemesi ile birlikte hava keseciklerinin dolması ve tıkanıklık oranının artması ile birlikte solunum sıkıntısı gözlenir. 
  • Solunum sıkıntısının artışı hastanın ani gelişen geçici öksürük krizleri yaşamasına neden olur. 
  • Hastalığın en belirgin klinik bulgularından bir diğeri hırıltı/hışırtı şeklinde duyulan solunum sesleridir. 

Bronşit tedavisi nasıl yapılır? 

Akut bronşit tedavisinde amaç, hastaya destekleyici bakım uygulamak ve semptomları azaltarak rahatsızlığı en alt düzeye indirmektir. Hastada oksijen yüzdesinin normale dönmesi ve solunum sıkıntısının giderilmesi için tedaviye bronkadilatatör (bronşlarda genişlemeye yol açan) ajanlarla başlanır. Bronkadilataör tedavi uygulamasına yanıt vermeyen, yineleyen solunum atakları olan ve ağır bronşit tablosu gözlenen hastalarda kortikosteroidlerin antienflamatuvar etkisinden yararlanılabilir. Hastaya uygulanan ilaç tedavisinin etkinliği düzenli aralıklarla değerlendirilmeli, dolayısıyla tüm tedavi uzman doktor tarafından planlanmalıdır. 

Bronşite ne iyi gelir? 

Medikal tedavilere ek olarak yapılacak evde bakım uygulamaları bronşit hastalığının semptomlarını kontrol altına alarak rahatlatıcı etki gösterebilir.
  • Balgam problemi yaşayanlar için tuzlu su ile yapılan gargara son derece etkili uygulamalardan biridir. 1 bardak su ve 2 yemek kaşığı tuz ile hazırlanan karışımın düzenli aralıklarla uygulanması hem boğaz enfeksiyonunu yatıştırıcı etki gösterir hem de bu bölgedeki balgamın atılmasını sağlayarak hava yolunu rahatlatır. 
  • Kuru ve nemsiz ortam havası kişinin solunum sıkıntısını artırıcı etki gösterir. Doğal nemlendiriciler ile ortam atmosferi ideal oranda nemlendirilebilir. 
  • Akut bronşit hastalığı bronşiollerin ödem, mukus ve çeşitli hücresel kalıntılarla daralması sonucunda meydana gelir. Dolayısıyla ödemi kontrol altına almak ve mukus salınımını azaltmak için hastaların günde en az iki litre su tüketmesi gerekir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg