Translate

20 Mart 2020 Cuma

Bebeklerde Akut Faranjit Nedir ?




Bebeklerde akut faranjit, Faranjit kelimesinin anlamı Latince'de farenks(yutak) ve itis(iltihap) kelimelerinin birleşimiyle ifade edilen yutak bölgesinin iltihabi hastalığıdır. Daha çok kış aylarında olmak üzere çocuklarda özellikle 3-10 yaşları arasında sık görülmektedir. Akut ve kronik farenjit olmak üzere iki tipi vardır. Kronik farenjit daha hafif seyretmekle birlikte daha uzun sürer. Akut farenjit ise daha kısa zamanda daha şiddetli semptom ve bulgularla karakterizedir.


Grip veya soğuk algınlığı sonrasında yutak bölgesine yerleşen çeşitli mikroorganizmalar hastalığın oluşmasında etkili olurlar. Bu etkenler viral(adenovirüs,herpes simplex, coxsackie, CMV, EBV gibi) veya bakteriyel(en sık A grubu B hemolitik streptokok olmak üzere ve diğer streptokoklar) olabilir. Aynı zamanda alerji, travma, çeşitli kanserler, bazı toksik maddeler de akut farenjit tablosuna yol açabilir.




Akut farenjitin klinik bulguları: Boğazda ağrı, kaşıntı, yutkunma zorluğu, ses kısıklığı, burun akıntısı, öksürük ve iştahsızlık gibi belirtiler olabilir.
Bebeklerde akut farenjit tablosu çok sık karşımıza çıkmaz. Daha önce belirttiğim gibi 3-10 yaşları arasında sıktır. 

Eğer bebeklerde akut farenjit tablosu oluşursa bu genellikle A grubu B hemolitik streptokoklar sebebiyledir. Fakat bebekte yukarda oluşan klinik tabloyu farketmek bebeği ancek dikkatli bir şekilde izlemekle mümkün olur.

 Eğer bebekte birden yükselen ateş, kusma, huzursuzluk ve sürekli ağlama durumu oluşuyorsa ailenin bundan şüphelenmesi gerekir ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.Doktor boğaz muayenesi yapıp sürüntü örneği alır ve tanıyı ancak bu şekilde koyabilir.



Bebekte akut farenjit tedavisinde bebeğe bol sıvı vermek gerekebilir. Çünkü akut farenjit sırasında boğazı tahriş olmuş olabilir. Yemek yerken ağrı hissedebilir ya da zorlandığında huysuzluğu geçmeyebilir. Ama sıvı tedavisi bizim ana tedavimizi değildir. 

Hastalığı geçirtecek olan tedavi antibiyotik tedavisidir ki A grubu B hemolitik streptokoklara en etkili antibiyotik penisilinlerdir. Ama penisilin alerjisi olan bebeklerde değişik antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotikler hastalığın semptomlarını azaltıp aynı zamanda eklem romatizması(streptokokların sonradan sebebiyet verdiği hastalıklardan biri) riskini azaltıyor. Antibiyotik tedavisinden 24 saat sonra bulaştırıcılık da ortadan kalkar.


Bebeklerde faranjit görülmesi anne ve babaları en çok tedirgin eden durumlardan bir tanesidir. Nitekim faranjit; boğaz, ağız burun kısacası üst solunum yollarında oluşan iltihaplanma olduğundan bebeklerin günlük yaşamlarında zorlanmasına neden olur. 
Günümüzde bebeklerde bilhassa kış aylarında yoğun olarak görülen faranjit ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bebeklerde faranjit yoğun görüldüğünden bazı ebeveynler bu hastalığı pek önemsemez ve faranjitin kronik bir hal almasını sağlar. Bebeklerde uzun dönemli ve zor iyileşen bir hastalık türü olan kronik faranjit, kısa ama şiddetli akut faranjite göre bebeklere daha çok zarar verebilir. Bu nedenle şiddeti ve süresi ne olursa olsun faranjitin ciddiye alınması ve hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.

Bebeklerde Faranjit Belirtileri


Bebeklerde görülen faranjitin çeşitli belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle anne ve babaların belirtiler konusunda bilgi sahibi olması ve erken teşhis için harekete geçmesi önemlidir. Bebeğinizde aniden görülen ateş, kusma ve karın şikâyetleri faranjitin belirtileri olabilir. 
Bebeğinizde bu belirtilerin yanında huzursuzluk ve devamlı ağlama da gözlemliyorsanız hekiminize gitmenizde yarar vardır. Hekim yaptığı kontrollerde faranjit belirtilerini daha tutarlı bir şekilde değerlendirecek ve sizin anlayamayacağınız bazı belirtileri de test ederek faranjit teşhisi koyabilecektir. Yaklaşık 3-5 gün arasında kendini gösteren bu hastalık bu süreçte bulaşıcıdır. 5 günlük süre sonrasında hastalık bulaşıcı değildir.

Bebeklerde Faranjit Tedavisi Nasıldır?


Bebeklerde görülen faranjite karşıt tek tedavi hekim kontrolünde yapılır. Hekiminize danıştıktan sonra size yapacağı yönlendirmelerle faranitin şiddetine göre ilaçlar kullanmanızı ve bebeğinizi rahatlatmanızı sağlayacaktır. Bebeklerde görülen faranjitin en etkili tedavisi antibiyotiklerle mümkün olsa da bu yöntem ilk tercih edilecek yöntem olmamalıdır. Nitekim antibiyotiklerin sık kullanımı zararlıdır. Ayrıca çocuğunuzun faranjit tedavisinden kullanılan penisiline de alerjisi olabilir.
Bebeğinizde faranjit ile karşılaşmamak ve bebeğinizin sağlıklı büyümesine katkı sağlamak için hijyene çok önem vermeniz gerekir. Özellikle el yıkama ve öpmeme alışkanlıklarını edinerek bebeğinizin hastalığına engel olabilirsiniz. Ayrıca bebeklerde faranjite karşı soğuk sudan uzak durulmalı ve ılık su tercih edilmelidir. Boğazın tahriş olmasını tetikleyen soğuk su, faranjiti tetikleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg