Mukus hoş olmayan, kötü bir durumdur ve bazen beklediğinden daha uzun bir süre bu durumu yaşayabilirsin. Şanslısın ki boğazındaki mukusu temizlemenin birçok yolu var. Bu wikiHow makalesi ile boğazını mukustan nasıl temizleyeceğini öğrenebilirsin.
Temel Bakım Uygulamak
Boğazındaki balgamı ya da mukusu öksürerek temizle. Eğer boğazında aşırı şekilde mukus biriktiyse öksürerek onun dışarı atılmasını sağlayabilirsin. Banyo gibi kendin dışında kimsenin olmadığı bir yere geç. Öksürerek boğazındaki mukusu temizlemeye çalış. Çok sert ve çok fazla öksürme çünkü bu, boğazına zarar verebilir.
Ilık su ve tuzla gargara yap. Bir tatlı kaşığı tuzu yaklaşık 250 ml ılık suya ekleyerek çözünene kadar karıştır. Bu suyu ağzına al, kafanı geriye doğru eğ ve tuzlu suyu yutmadan boğazının arka tarafında onunla gargara yap.
Gün içinde bol miktarda sıvı al. Sıvılar yemek borusundan aşağı ilerlediği için doğru sıvı alımı, boğazındaki mukusun sökülmesine yardımcı olabilir. Mukus tedavisinde etkililiği kanıtlanmış tavsiyeleri aşağıda bulabilirsin:
- Limonlu ve ballı ılık çay. Bu, ilk başvuracağın temel tedavilerden biri olmalıdır. Limonun asidi mukusu çözerken bal da boğazı hoş bir koruyucu tabakayla kaplar.
- Ilık çorba. Tavuk çorbası en çok önerilen çorbadır çünkü et suyu hafiftir ve mukusu keser. Ağır, kremalı çorbalardansa hafif et sulu çorbalar içmeyi alışkanlık hâline getir.
- Soğuk su. Susayıp susamadığını anlamak için bedenine kulak ver ve yeterince su içtiğini hissedene kadar su iç.
Buhar tedavisini dene. Buhar tedavisini uygula, buhar sinüslerinde ve boğazında dolaşarak buralarda bulunan mukusun bir kısmını söker. Mukustan kurtulmak için aşağıdakileri dene:
- Başını bir havlu ile ört ve sıcak sudan çıkan buharı solu. Hatta büyük bir demlikte çay demle (papatya çayı tam bunun için) ve dikkatlice başını demliğe eğip buharı solu.
- Sıcak suyla duş al. Uzun bir duş alacaksan sıcak suyun cildindeki yağı ve nemi çektiğini unutma. Bu yüzden duştan sonra cildini nemlendir.
- Nemlendirici/buharlaştırıcı cihaz kullan. Nemlendirici cihazın odana nemli hava vermesini sağla. Çok fazla nemli hava vermemesi konusunda dikkatli ol çünkü az miktarda nemli hava uzun süre yeterli olacaktır.
Bitkisel ve Doğal Tedaviler Uygulamak
- Diğer bir tedavi seçeneği olarak buharlaştırıcına birkaç damla okaliptüs yağı damlat. Okaliptüs yağını ağızdan alma.
Sindirim sisteminin iyi çalışması için sıvılara zerdeçal tozu ekle. Zerdeçal aynı zamanda antiseptiktir. Bir yemek kaşığı zerdeçalı ve bir yemek kaşığı balı yaklaşık 250 ml sıcak suya ekle, çözünene kadar karıştır. Hazırladığın bu sıvıyı iç ve en iyi sonucu almak için bunu tekrarla.
Mukusun sökülüp akması için baharatlı yiyecekler ye. Mukustan kurtulmada yardımcı olabilecek baharatlı yiyeceklerin listesi çok uzun. Listeyi kısa tutmak adına yiyebileceğin birkaç gıda arasında şunlar sayılabilir:
- Vasabi ya da yaban turbu
- Jalapeno ya da Anaheim biberi (acı biber) gibi biberler
- Zencefil ve hatta sarımsak
Mukus Üreten ve Boğazı Tahriş Eden Yiyeceklerden Kaçınmak
Süt ve süt ürünlerini tüketme. Bu konuda birçok tartışma olsa da [1] süt ürünlerinin mukus oluşumunu kötüleştirdiğine dair kanıtlar vardır. Süt içtikten sonra mukusun kötü bir hâl aldığını hissedersen süt içmekten kaçınman en iyisidir. Bu, sütteki yağ içeriğinin çok olmasından kaynaklanmaktadır. Bu yağ içeriği mukusun yoğunluğunu artırabilir ve boğazın tahriş olmasına sebep olabilir.
Soya ürünlerini tüketme. Soya sütü, tofu ve tempeh gibi soya ürünleri protein açısından zengin ve sağlığa faydalı olsalar da mukusu daha katı bir hâle getirip onun göğüs bölgesinde çoğalmasına sebep olabilirler. Seçim yapma şansın varsa soya tüketmek yerine mukusu azaltan yiyecekleri seçmen daha iyi olur.
Eğer içiyorsan sigarayı bırak. Sigara içmeyi henüz bırakmadıysan mukus, sigarayı bırakman için bir diğer sebeptir. Sigara boğazı tahriş eder, solunum sisteminin çalışmasını kötüleştirir ve tıkanmana sebep olur.
Güçlü kimyasallar ve boyalar gibi boğazı tahriş eden diğer maddelerden uzak dur. Boyalar ve amonyak içeren ev temizlik ürünleri burnu ve boğazı tahriş ederek daha fazla mukus oluşumuna sebep olabilir.
Sorunu Teşhis Etmek
Soğuk algınlığın olup olmadığının farkına var. Muhtemelen soğuk algınlığın olup olmadığını anlarsın. Soğuk algınlığına neden geçmeyen bir mukus sorununun eşlik ettiğini biliyor musun? Mukusun iki görevi vardır [2]:
- Organları kaplayıp onların nemli kalmasını sağlayarak kurumalarını önler.
- Kirleticilere ve bakterilere karşı ilk savunma görevi görür. Bu kirleticiler ve bakteriler genellikle vücuda giremezler ve mukusa yapışırlar.
Geniz akıntın olup olmadığının farkına var. Geniz akıntısı vücudun aşırı düzeyde mukus ürettiğinde oluşur ve mukus burnundan çıkacağına boğazından aşağı doğru akar.[3] Geniz akıntısı soğuk algınlığı, alerjiler, bazı ilaçlar (yüksek tansiyon ilaçları dâhil), septum deviasyonu (burun eğriliği) ve tahriş edici maddelerden çıkan gazlar dolayısıyla da oluşabilir. Geniz akıntın kötü kokuyorsa ya da 10 günden fazla sürerse bir doktora görün.
Mukusun mevsimsel alerjilerden ya da bir alerjik reaksiyondan dolayı oluşup oluşmadığının farkına var. Alerjiler mukus oluşumuna sebep olabilir. Alerji kaynaklı mukus genelde berraktır, soğuk algınlığı ya da nezle kaynaklı mukus ise genelde yeşilimsi sarı renktedir.[4] Alerjilere karşı duyarlıysan polen miktarının yüksek olduğu günlerde dışarı çıkmaktan kaçın ve şunlardan uzak dur:
- Küf
- Hayvan kepeği
- Toz akarları
Hamileliğin mukus oluşumunu artırabileceğinin farkına var. Yakın zamanda hamile olduğunu öğrendiysen bu, mukusun neden oluştuğunu açıklayabilir. Claritin gibi dekonjestanların dışında alabileceğin başka ilaç olmadığından mukus artışının geçici olduğunu bil ve rahatla.
İpucu
- Daha çok su iç.
- Çay ya da diğer ılık içeceklerden iç.
- Yeterince uyu.
- Sıcak su, limon suyu, bal ve birazcık tarçın kullanarak iyi bir içecek hazırlayabilirsin.
- Her gün ılık suyla duş al. Buhar, nefes almayı kolaylaştıracaktır.
- İyice dinlen ve ılık bir bitki çayı iç.
- Süt ve çikolatalı süt gibi süt ürünlerini tüketme.
- Güne, içine bir dolu kaşık bal eklenmiş ılık su içerek başla.
- Soğuk içeceklerden uzak dur. Bunlar yerine bitki çayı ya da ballı su iç.
- Baharatlı yiyecekler yemeye çalış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder