Alzheimer iyi gelen besinler, Alzheimer yaş ilerledikçe ortaya çıkan ve unutkanlığa, hafıza problemlerine yol açan, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık türüdür. Geri dönüşü olmayan ve ilerleme özelliği olan Alzheimer daha çok 65 yaş üzerinde görülür ve hastanın beyin fonksiyonlarında bir bozukluk sonucu ortaya çıkar. Ciddi bir hastalık olan Alzheimer belirtileri yaşanmaya başladıktan yaklaşık 8 yıl sonra ölüme yol açabilir.
Hafıza sorunlarına yol açan Alzheimer belirtilerini azaltmak ve hastalığın seyrini yavaşlatmak için ilaçlar haricinde bazı besinlerden yardım alınabilir. Bazı besinler modern tıptan önce birçok derde deva olması için kullanılmış ve faydaları görülmüştür. Alzheimer iyi gelen besinler neler diyorsanız yazımızın devamında bu konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Alzheimer iyi gelen besinler nelerdir?
Biberiye: Biberiye unutkanlığa karşı iyi geldiği bilinen bir bitkidir. Bunun yanı sıra biberiye sağlık için geniş yelpazede kullanılmaktadır. Beyin damarlarını genişleten ve unutkanlık gibi hafıza problemlerine iyi gelen biberiye içinde karnosik asit adlı bir antioksidan bulunmaktadır. Bu madde belliği geliştirmeye karşı faydalıdır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunur, beyinde nörotransmitterlerin fonksiyonundaki sorunları engellemeye yardımcı olur. Biberiye yağ, çay ya da kapsül şeklinde Alzheimer için kullanılabilir.
Gingko biloba: Ağacın yapraklarından üreyen bitki, hafıza sorunlarına karşı yaygın şekilde kullanılmaktadır. Vücudun genel sağlığı için olumlu etkileri vardır. Unutkanlığa karşı faydalı olan bitki, antioksidan özelliğiyle beyin ve sinir hücrelerinin yapısını stabilize ederek serbest radikallere karşı vücudu savunur. Kan dolaşımını iyileştirdiği bilinmektedir. Beyne giden kan akışını destekleyen bitkinin bu özelliğinden dolayı Alzheimere iyi geldiği düşünülmektedir.
Yaban mersini: C vitamini açısından zengin içeriğe sahip olan yaban mersini antioksidan bakımından da zengindir. Alzheimer hastalığı nedeniyle ortaya çıkan hafıza kaybı için iyi gelip gelmediği hakkında yapılan araştırma sayısı az olmasına rağmen uzman kişiler Alzheimer hastalarının düzenli kullanmasını tavsiye etmektedir.
Yumurta: Vücut için önemli yeri olan kolin maddesi yumurtanın içeriğinde bolca bulunmaktadır. Bu madde Alzheimer hastalığını önlemek için yeterli olmasa da Alzheimere yakalanma olasılığını azaltır. Hastalık nedeniyle yaşanan şikayetleri hafifletir.
Yeşil çay: İçeriğinde yer alan maddelerin hafıza üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Vücut için önemli antioksidanlar barındıran yeşil çay, Alzheimer hastalığında beyinde plak oluşumuna yol açan protein üretimini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca hafızayı zayıflatan nöron kaybını baskılamak için kullanılabilir.
Balık: Beynin fonksiyonel olarak çalışması ve hafızayı kuvvetlendiren omega 3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir. Alabalık, somon omega 3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahip balıklardır. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltıcı etkiye sahiptir Bunların yanı sıra ceviz ve keten tohumu gibi besinlerde omega 3 yağ asitleri bakımından zengin içeriğe sahiptir.
Sebzeler: Ispanak, marul, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler hafızayı kuvvetlendirmek için düzenli tüketilmelidir. Bu tür sebzeler antioksidan bakımından zengin içeriğe sahiptir ve beynin sağlıklı işlemesi için yeşil yapraklı sebzelerin önemi oldukça büyüktür.
Folik asit: Folik asit bakımından zengin içeriğe sahip olan besinler börülce, mercimek, soya fasulyesi, bezelye, enginar, pancar olarak sıralanabilir. Bu besinlerin düzenli tüketimi belleğin kuvvetlenmesini sağlar. Alzheimer için düzenli tüketilmesi gereken folik asit zengini besinler hastalığın oluşumunu ve ilerlemesini yavaşlatır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder