Alerji, vücudun bazı maddelerden kaynaklı yada psikolojik faktörlere bağlı olarak gelişen aşırı reaksiyon göstermesi durumuna denir. Toplumun yaklaşık % 30 unda görülen bir rahatsızlıktır. Alerjik reaksiyona yol açan antijene alerjen denir.
Alerjiye daha çok genetik faktörler neden olmaktadır fakat genetik faktörler dışında bazı çevresel faktörlerde etkili olmaktadır. Bunlar arasında böcek ısırmaları, bazı yiyecekler (çikolata, süt, fındık, yumurta vb) küf sporları, bazı ilaçlar (penisilin gibi) bitkiler ve polenler vardır. Bazı kişilerde bunlar dışında boyaya veya bazı kimyasal maddelere karşı da alerji gelişebilmektedir.
Alerji daha çok açık ve sarı tenli kişilerde ve deniz kenarında yaşayanlarda görülür. Alerji normal kişilerde olabileceği gibi çocuklarda ve gebelerde de olabilir. Anneler bebekleri ek gıdaya geçirirken aceleci olmamalıdırlar. Alerjik bünyesi olan kişilere atopik kişiler denir. Bazen bu durum dönemsel olabilmektedir. Özellikle bahar aylarında polen alerjisine sık rastlanır.
Alerji kendi arasında çeşitlere ayrılır. Bunlar: alerjik astım, alerjik dermatit, alerjik konjoktivit ve alerjik rinit' dir.
Alerjinin tanısı için doktorunuzun sizi dinlemesi yetebilir.
Alerjide tedavi için geç kalınmamalıdır ilerlediği taktirde krizlere yol açabilir. Aşı tedavisi olan immunoterapi alerji tedavisinde tek kür sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Alerjisi olanlar nemli ve rutubetli alanlardan, tozdan vb. kesinlikle uzak durmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder