Bebeklerde alerji kaç günde geçer, alerji nedenleri arasında toz, polen, bitkiler, hayvan tüyü, aşı, serum, sıcak ve soğuk hava, güneş ışığı, dondorulmuş ve işlenmiş gıdalar yer alır. Alerji özellikle bağışıklığı zayıf olan bebeklerde verilen ek besinlerin alerjik reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkar.
Bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkan gıda alerjisi bebeklerde ilk 6-12 ay arasında daha fazla görülmektedir. Yetişkinler kadar dayanıklı bir sisndirim ve boşaltım sistemine sahip olmayan bebeklere ek besin verilirken çok dikkatli olunması gereklidir. Hayatlarının henüz çok başında olan bebeklere hangi gıdanın alerjiye neden olup olmadığını öğrenmek için besinleri tek tek vermek gereklidir. Anne babalar tarafından bilinçsizce verilen ek gıdalar bebekte çeşitli sağlık sorununa yol açıyor.
Bebeklik döneminde görülen bu gıda alerjisi verilen besinin kesilmesi halinde alerji durumuda sona erecektir. Bebeklere ek gıda verirken tüm gıdaları aynı anda vermek hengi besinin alerjiye neden olduğunu bulmanızı zorlaştırır. Bu nedenle besinleri sırayla verebilirsiniz. Böylece hangi besinin alerjiye neden olduğunu bulabilir bu besini çocuğunuza vermediğiniz anda alerji durumuda görülmeyecektir.
Hangi Besinler Alerjiye Yol Açıyor?
Her türlü besinin alerji yapma potansiyeli bulunuyor. Ama bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye neden oluyor. Çocuklarda bu grubu süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi oluşturuyor.
Sıkça çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebiliyor. Nadiren bal da alerjiye yol açıyor.
Birçok sistemi etkileyebilen bu sorun farklı bulgularla kendini gösteriyor;
- Soluma, nefes darlığı veya hırıltılı solunum
- Yutkunma güçlüğü
- Ses kısıklığı veya konuşma zorluğu
- Yüz, dudak, dil ve boğazda şişme
- Soğuk, nemli veya soluk mavi cilt
- Solukluk, sersemlik hissi
- Mide bulantısı, kusma veya ishal
- Hızlı ve zayıf kalp atışı
- Kan basıncında ani bir düşüşle baş dönmesi hissi
- Bilinç kaybı
Konusunda uzman bir hekim tarafından çocuğun tam kapsamlı fiziksel muayenesi yapılmalıdır. Fiziksel muayeneden sonra yapılacak testler için çocuğun bir hafta boyunca yediği ve içtiği gıda maddeleri hakkında hekim bilgilendirilmelidir.
Besin alerjileri için yapılan testlerden bazıları;
Deri Prick Testi
Deri prick testi, çocuğunuzun bazı alerjenlere veya tetikleyicilere yanıt olarak “IgE” antikorlarını ölçen bir testtir. Farklı alerjenler içeren küçük miktarlarda solüsyonlar, çocuğunuzun cilt yüzeyine veya cildin altına küçük bir çizik ya da enjeksiyon yardımıyla verilir.
Hastanın verilen çözeltiye karşı reaksiyonu varsa, bu belirti küçük kırmızı bir alan olarak görünecektir. Çocuğun cildinin deri prick testine tepki vermesi, her zaman reaksiyona neden olan alerjen maddelere alerjisi olduğu anlamına gelmeyebilir.
Kan Testleri
Alerjiler için kan testleri, kandaki spesifik alerjenlere karşı “IgE” antikorlarını ölçer. Yaygın olarak kullanılan bir başka kan testi, Radyoallergosorbent testi veya RAST olarak adlandırılır. Deri testleri yapılamayan hastalarda kan testleri kullanılabilir.
Cilt testinde olduğu gibi, pozitif kan testi her zaman çocuğunuzun bu alerjene karşı alerjisi olmadığı anlamına gelmez. Bunun yanı sıra ELISA metodu da bu testler için kullanılmaktadır.
Besin Provokasyon Testleri
Bu test bir alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Çocuğa ağız veya soluma yoluyla az miktarda potansiyel alerjen maddeler verilip gözlenerek yapılır.
Tedavi Yöntemleri
Bu rahatsızlık temelde, alerji yapan besinin diyetten çıkarılmasıyla tedavi edilmektedir.
Eliminasyon diyeti olarak adlandırılan bu yöntemde, alerji oluşturan besin diyetten çıkartılırken, bu besinin içinde olduğu hiçbir şeyin tüketilmemesi gerekliliğinin hasta tarafından bilinmesi önem taşıyor:Örneğin inek sütü alerjisi olan çocuğun süt ve süt ürünlerini içeren hiçbir besin maddesini yememesi gerekiyor: Sütün yanı sıra peynir, yoğurt ya da bunlardan yapılan gıdaların tüketilmemesi de önem taşıyor.
Tedavi edilmeyen besin alerjileri hayati riske yol açabiliyor. Özellikle son yıllarda artan yer fıstığı ve ağaç fıstıklarına bağlı alerjilerde anafilaksiye bağlı ölümlere sıkça rastlanıyor.
Çocukluk döneminde ortaya çıkan besin alerjilerinde besinin diyetten çıkarılması ile besine karşı tolerans gelişimi ve besin alerjilerinin ortadan kalkmasına da sıkça rastlanıyor.
Örneğin çocuklarda sık rastlanan inek sütü alerjisi, yetişkinlik döneminde ortadan kalkabiliyor, ancak yer fıstığı, fındık ve ceviz gibi ağaç fındıkları ile balık ve kabuklu deniz ürünlerine karşı oluşan alerjilerde ise alerji ömür boyu devam edebiliyor.
Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder