Translate

18 Eylül 2020 Cuma

Bebeklerde Sıcak Alerjisi Hakında Bilmeniz Gerekenler

 



Bebeklerde sıcak alerjisi, Anne babalar genelde bebeklerinin üşütmemesi ve soğuğa karşı hassas davranırlar. Ama dikkat edilmesi gereken diğer hassas durumda sıcaktır. Soğuk ne kadar çocuğa zararlı ise sıcak da o kadar zararlıdır. Sıcak çocuğa daha fazla zarar verir. Bebekteki sıcak alerjisi soğuk kadar önemsenmeli ve dikkat edilmelidir. 

Çünkü sıcak alerjileri ölüme kadar sebep olmaktadır. Bebeği güneşte çok tutmak, aşırı alın giydirmek, sıcak ortamlarda çok uzun süre bekletmek alerjilere sebep olacaktır. Bebekler ilk doğduklarından sonra belli bir süreye kadar çok hassastırlar. Bu hassaslıklara da anne babanın çok dikkat etmesi gerekmektedir.


 Bebekler konuşamadıkları ve tepkiler veremedikleri için çok uzun süre ağlamaları durumunda kontrol edilmelidirler.

Sıcak alerjisinin belirtileri;

  • Bebeğin cildinin çok ısınmış ve çok kuru olması
  • Aşırı yüksek ateş
  • Bebeğin ishal olması
  • Uyuşukluk ve bilinç kaybı
  • Çocuk havale geçirmesi

Bu belirtilerin görülmesi halinde çok acil bir şekilde çocuğu doktora götürmek veya acil yardım çağırmak gerekmektedir.  Bu tür sıcak alerjileri çocuğa çok büyük zararlar verecektir. Yapılması gereken sıcak havalar da bebeği bir yere götürüp getirmemek gerekmektedir. Bebekleri çok sıcak havalarda park halindeki aracın içinde bırakılmaması gerekmektedir. Ortamın ısısı bebeğin ölümüne kadar sebep vermektedir. 

Bebeklerin üzerine giydirileni kıyafetlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Geniş ve hafif giysi giydirmek çocuğun sıcağa karşı alerji kapmasına engel olacaktır. Bebeğin direkt güneş ışınlarıyla teması engellenmelidir. 

Bebek arabası ile yapılan gezintilerde de bebek arabası da aşırı sıcak olduğunu bilmeniz gerekir. Serin yerlerin tercih edilmesi gerekir. Bebeğin ve çocuğun güneşte en fazla yarım saat kadar oynamasına müsaade verilmelidir. Bebeğin ateşi varsa sıkı giydirilmemeli ve serinletilmelidir

Sıcak alerjisi olan çocukların vücutlarında kızarıklık, kabarcık oluşmaktadır. Bu durumlar için doktora gidilmesi mutlaka şarttır. Hafif şekilde bu yaralar vücudun her yerinde oluşmaya başlar. Daha sonrasında ise yayılmaya hatta kaşınma ile yara olmasına sebep olur. Daha sonrasında ise bu yaralar alerjinin de etkisi ile kalıcı yaralara ve kalıcı izlere sebep olur. Bu tür yaraların aşırı kaşınma ile kanla temas etmesi de çocuğun sağlığının bozulmasına ve ciddi rahatsızlıklara sebep olur.

Sıcak alerjisi bebeklerde çok ciddi bir problemdir. Bu problem bebekleri bu tür etkilere maruz kalınmaması için anne ve babalara çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Bebeğin güneşle temasında bebekte alerji rahatsızlığının çıkabileceği durumları akıl etmeliler ve bebeğin direk olarak güneşle olan temasını engellemeleri gerekmektedir. 

Bebeklerdeki sıcak alerjisinin çözümü için doktora gidilmesi şarttır. Teşhis ve tedavi ile bebeğin sağlığı tekrar normale döner ancak ihmal eden durumlarda bebekler de kalıcı sorunlara hatta ölümlere sebep olur.

Sıcak Havada Bebeğinizi İsilikten Koruyun

Sıcaktan ve aşırı nemden etkilenerek tıkanan ter bezleri bebeğinizin cildinde kızarıklıklar oluşmasına sebep olabilmektedir. Küçük bebeklerde daha sık rastlanan bir sorun olan isilik ya da sıcak döküntüleri hem bebeklerin hem de annelerin keyfini kaçırabilmektedir. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzmanları isilikler ile baş etmenin yolları hakkında bilgi verdi.

Bebeğinizin cildi sıcak havadan olumsuz etkilenebilir

İsilik, derideki küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri döküntüleridir. Bu döküntüler sıcak havada ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması halinde daha da artabilir.

İsiliğin dereceleri olabilir

İsilik, çeşitli şekillerde görülebilir. Daha hafif olan isilik küçük ve kolayca patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde görülür. Daha ağır vakalarda, kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler oluşabilir. Bu döküntüler sıcakta karıncalanma veya kaşınma hissi yaratabilir. Döküntü birkaç gün sonra kaybolur, ancak yineleyebilir. İsilik genellikle yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda oluşur. Aşırı terlemeye neden olan kalın giydirilme, sık yıkanmama gibi nedenler de kolaylaştırıcı etki yapar.

Baş ve vücut kıvrım yerlerinde sık görülür

Bebeklerin cilt yapısı ince olduğu için ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için erişkinlere göre isilik daha sık görülür. Bebeklerin cilt yapısı ince olduğu için ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için erişkinlere göre isilik daha sık görülür. İsilik tüm vücutta olabilir ama özellikle çok terleyen bölgelerde özellikle bebeklerde baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde görülür.

 Sarışın ve açık renkli bebeklere özellikle dikkat edilmeli

İsiliği önlemek için sıcak ortamlarda bebekler çok kalın giydirilmemeli, teri çeken pamuklu giysiler tercih edilmeli ve sık sık yıkanmalıdır. Kış ayları bile olsa ev içi ısı 23-24 derece olması yeterlidir. Daha sıcak ortamlarda bebekler sık terleyeceğinden kış aylarında bile isilik görülebilir. Banyo yapılması isilik için ilaç tedavisinden önce gelir. Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik daha sık olabilir

Sık banyo ve doktor kontrolünde krem uygulaması çok önemli

İsilik tedavisinde sık banyo yapılması dışında eğer ciltte kaşıntı çoksa kaşıntı giderici kremler ve anti inflamatuar yani yangıyı azaltıcı kremler hekim kontrolünde kullanılabilir. Doğal ve temiz deniz suyu ile temas ter bezlerinin uçlarını açık tutacağından yaz aylarında aşıları tamamlanmış bebekler için önerilebilir.

Kilolu bebeklere dikkat!

Özellikle kilolu bebeklerde kıvrım yerleri isilik için riskli bölgelerdir. Özellikle banyo sonrası bu bölgelere nemlendirici kullanımı (losyon veya bebe yağları veya zeytinyağı) faydalı olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg