Translate

13 Ekim 2020 Salı

Diş Taşı Ağız Kokusu Yaparmı ?

 


Diş Taşı Ağız Kokusu Yaparmı, 
Dişler güzel  bir biçim de fırçalanmadığı zaman alınan gıdalar diş üzerinde birikir. İlk zamanlar  yumuşak olan bu birikintiler ağızdaki tükürük içerisinde olan kalsiyumun çökelen sonucu taşlaşır. Diş taşı veya tartar denilen bu birikintiler, yoğun bir şekilde bakteri içerdiği ve sertleştiği için fırçalama ile uzaklaştırılamaz. 
Diş Taşına Bağlı Ağız Kokusu(halitosis) Tedavisi

Ağız kokusu olan kişiler her ne kadar bakımlı olursa olusun bütün insanların sizden uzaklaşmasına sebep olacak kadar ciddi bir problemdir. Ağız kokusu kişilerin hem özel yaşamlarını hem de sosyal yaşamlarını olumsuz yönde fazlasıyla etkilemektedir.


Ağız Kokusu Nedenleri?

Ağız kokusunun %90 oranında ağız içi sebeplerden kaynaklanır.

  1. Ağız bakımı düzenli  yapılmadığı taktirde yiyecek artıkları dişler arasında, dilin ve diş etlerinin üzerinde birikerek ağızda içinde kalır ve bir süre sonra ağızda kokuya neden olabilir.
  2. Soğan, sarımsak gibi kötü kokulu yiyecekler yendiğinde ağız kokusu yapar vücut bu gıdayı elimine edene kadar kötü koku ortadan kalkmaz.
  3. Diş eti hastalığı sonucunda meydana gelmiş olan derin diş eti ceplerin tam olarak ulaşılıp temizlik sağlanamaz. Bu tip cepler ağız kokusuna sebep olabilir.
  4. Ağız içinde bulunan çürük dişler, taşkın ve komşu dişler ile kontağı bulunmayan dolgular, anormal  olan diş temasları ve diş morfolojisinin kaybı, yiyeceklerin bu tarafta birikmesine sebep olarak ağız kokusuna neden  oluşturmaktadır.
  5. Uyumsuz ve kötü kullanılmış protezler ağız kokusuna neden olabilir.
  6. Ağız içinde bulunan tümörlerin ağız kokusuna neden olabilirler.
  7. Ağız kokusu sosyal hayatta oldukça rahatsızlık verici bir durum olduğundan dolayı ihmal edilmemesi  gerekir. Zira küçük müdahalelerle bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
Diş Taşına Bağlı Ağız Kokusundan Kurtulmak İçin ne yapılmalı:
  1. Ağızda bulunan diş çürükleri, diş eti hastalıklarının vakit geçirmeden tedavi edilmelidir.
  2. Ağız ve diş sağlığına çok dikkat etmeli, en az günde iki defa florürlü bir diş macunu ile dişleri mutlaka  fırçalanmalı ve günde bir defa diş ipi kullanılmalıdır.
  3.  Dişleri fırçalama sırasında dilin de  mutlaka fırçalanması gerekir.
  • Eğer ağız ve dişlere yapılacak olan müdahalelerden sonra da hala ağız kokusundan şikayetiniz varsa diğer nedenleri de araştırmak gerekir.
  • Kullanılan protezlerin bakımına çok özen gösterilmelidir.
  • Diş Taşı Nedir?

    Diş taşı (tartar) nedir? Neden oluşur? Hangi sıklıkla temizliği yapılmalıdır? Evde diş taşı temizlenebilir mi? Diş taşı temizlenmez ise diş eti sağlığı açısından bir sorun oluşturur mu? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazının devamını okumanızı öneririz.

    Diş taşı (tartar) nasıl oluşur?

    Diş taşları en çok alt dişlerin iç yüzeyinde üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Diş taşı yeterli ve etkin fırçalamanın olmadığı her yerde oluşabilir. Diş eti üzerine tükürükler çöker ve o sert kaya gibi yapılar dişlerin çevresini sarar. Bazen dişin altına doğruda ilerleyebilir. Bu durum diş eti rahatsızlıklarında daha fazla görülür.

    Diş taşının belirtileri nelerdir?

    Bir diş eti problemi oluşması için diş eti kanaması oluşması gerekmektedir. Diş etlerinizde kanama oluyorsa kesinlikle hekiminize başvurmalısınız. Diş eti hastalıklarında ağrı olmadığı için genellikle başvuru gecikmektedir.

    Diş taşının oluşma nedenleri nelerdir?

    Diş taşı (tartar) tam anlamıyla yetersiz fırçalamadan oluşur. Dişlerinizi doğru teknikle fırçalamak önemlidir. Diş etlerinizden dişe doğru yuvarlak süpürür hareketlerle tek bir dişe 5-6 kere fırça değecek şekilde tüm yüzeylerini temizlemek şarttır. İyi bir ağız hijyeni ve diş taşı oluşumunu engellemek için diş ipi veya diş arası fırçası kullanılması gerekmektedir. Fırça seçerken de iyi bir fırça seçmeniz gerekir. Kişiye göre fırça seçilmelidir. Eğer diş eti hassasiyetiniz varsa diş eti problemlerine yatkınlığınız varsa, diş eti problemlerini engelleyecek bir fırça kullanmanız gerekir. Diş hassasiyetiniz varsa ona yönelik bir fırça seçilmelidir.

    Diş ipiyle diş arası fırçası farklı mıdır?

    Diş ipi ile diş arası fırçası tamamen farklıdır. Diş iplerinin çeşitleri vardır. Dişleriniz ise o zaman ip dişlerin arasını temizleyemeyebilir. Onun yerine diş arası fırçası dediğimiz küçük fırçalarla ağız bakımını sürdürmek uygun olacaktır. Diş taşlarınızı temizletip sonrasında ağız bakımınızı arttırdığınızda problemler azalacaktır. Bunları yaptığınız sürece diş taşı oluşumu azalacak ve diş eti rahatsızlıklarına korumanız artacaktır. Nedeni ortadan kaldırmak önemlidir.

    Tartar zararlı mıdır?

    Diş taşı (tartar) birebir zararlı değildir. Ama çevresinde oluşan bakteriler, yemek artıkları diş etinde rahatsızlıklara neden olabilir. Bu hastalıklar periodonti dediğimiz rahatsızlıklardır. Dişlerimizin çevresinde diş etinin altında çene kemiğini sarar. Diş taşının kronikleşmesi nedeniyle diş etinizde enfeksiyon oluşmaya başladıkça altındaki kemikte yıkım başlar ve zamanla dişin kök ucuna kadar gelip diş kaybına neden olabilir. O yüzden erken teşhis ve erken tedavi çok önemli. Diş sağlığınızı ve diş kaybı yaşamamak için düzenli kontrollerinize 6 ayda bir gelmeniz gerekir.

    Diş taşı (tartar) temizliği ne kadar sürede bir tekrarlanmalıdır?

    6 ayda bir diş taşı temizliği yapılabilir. Hastanın kendi bakım performansına göre senede bir ya da bir buçuk senede bir olabilir. Kimi hasta dişini hiç fırçalamadığı halde hiç diş taşı oluşmaz. Bir de ne yaparsa yapsın diş taşı oluşanlar vardır.

    Diş taşı ağızda koku yapar mı?

    Diş taşının kendisi ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.

    Diş taşı temizliği sonrası nelere dikkat edilmelidir?

    Diş taşı (tartar) temizliği sonrası görülen iki problem vardır. Biri; diş hassasiyetidir. İki üç hafta kadar diş hassasiyeti söz konusu olur. İkincisi diş eti kanamalarında artış başlayabilir. Bu tedavinin etkisi olarak başlar. Fırçaladıkça üç günden sonra çok hızlı bir şekilde iyileştikçe azalacaktır. Sağlıklı bir yer asla kanamaz. Diş eti de bir örtü olduğundan sağlıklı bir diş eti asla kanamaz.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg