Translate

18 Ekim 2020 Pazar

Gebelikte Ağız Kokusu Hakkında İlginç Bilgiler


Gebelikte Ağız Kokusu, Gebeliğin oluşması ile artan östrojen ve progesteron hormonlarında ki artış nedeni ile vücutta ve diş etlerinde bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. Ayrıca rahim içinde gelişen bebek nedeni ile vücudun mikroorganizmalara karşı direnci zayıflar ve diş etlerinde kanama gibi bir çok rahatsızlar meydana gelir. Bu da gebelikte ağız kokusunun olmasının en büyük nedenlerinden biridir. Çünkü hamile kadınların direnci daha zayıf olur. 

  Gebelikte Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir? Direnç: Bebeğin gelişimi ile annede ki direncin zayıflaması ağız içinde geçici olmayan ve hamilelik süreci boyunca karşı karşıya kalınan ağız kokularına neden olur. Bu nedenle diş problemi yaşayan kadınlar hamile kalmayı düşünmeden önce diş bakımlarını yaptırmaları gerekir.  En ufak bir diş problemi hamile kalındığında daha büyük sorunlara ve ağız kokusuna neden olmaktadır. Çünkü hamile olan kadın bütün vitamini ve kalsiyumu bebek gelişimini tamamlamak için toplar. Bu durum hamile olan kadının direncinin daha zayıf ve enfeksiyonlara karşı daha savunmasız bırakır. 

Hormonlar: Hamilelik dönemi boyunca özellikle hormon değişimi ağız kokusuna neden olan bir diğer sorundur. Hormon değişimi ile ağız, diş ve diş etlerinde hassasiyet oluşmaya başlar bu durum da ağız kokusuna neden olur.

Hamilelikte Sıvı Tüketimi: Hamilelikte sıvı tüketimine dikkat edilmemesi ve az su içilmesi ağız kokusuna neden olur. Stres: Hamile olan kadın kendini yoğun stres altında hisseder. Bebeğin vücuda verdiği baskı nedeni ile hamile olan kadın bazen taşımakta zorlanır. Bu stres altında olmak ağız içinde kurumalara neden olur. Ağız içinde ki kurumalar ağız kokusuna yol açar. Hemen hemen her kadında bu şikayete bağlı ağız kokusu meydana gelmektedir.

Diş Bakımına Dikkat Edilmemesi: Hamile olan kadınlar özellikle sürekli acıkma ve aşerme yaşarlar. Bu nedenle çoğu zaman diş fırçalama ve ağız gargarası yapmazlar. Bu nedenle ağız içinde bakteriler oluşur ve diş aralarına yerleşir. Bu durum da ağız kokusuna yol açan en önemli etkenlerden biridir. 

  Gebelikte Ağız Kokusu Nasıl Geçer? Gebelikte Ağız Kokusu, Öncelikle bakterilerin ortadan kalkması ile mümkündür. Ancak hamile olan kadın bebeğe zarar vermemek için doğal yöntemler uygulaması gerekir. Bunun için her yemek yedikten sonra diş fırçalamaya özen göstermeli ve diş arasına giren yemek artıklarını diş ipi temizlemelidir. Ayrıca sakız çiğnemek de diş aralarını temizler ve ağız kokusuna neden olan kötü kokulardan sizi korur. Ağız kokusunu doğal yöntemler ile gidermenin bir diğer yolu ise, doktor tavsiyesi ile önerilen ve uygulanan yarı ılık hidrojen peroksit karışımı ile ağızda gargara yapıp çalkalamaktır. 

Kabonat ve su karışımı ile de gargara yapmak ağız kokusunu engeleyen bir diğer yöntemdir. Ayrıca yeşil elmayı ısırarak yemek diş ve diş aralarını elmada bulunan faydalı asitler sayesinde temizler. Bu yöntemlere rağmen hala ağız kokusu rahatsızlığı yaşıyor iseniz mutlaka alanında uzman bir doktora başv. urmanız tavsiye edilir Ağız kokusuna genellikle ağızda yerleşmiş bakteriler neden olur. 

Ağız içinde temizlenemeyen bölgelerde çoğalan bakteriler, sülfür gazı üretir. Hamile kalmak isteyen ve hamile olan kişilerin özellikle ağız diş sağlıklarına gebeliğin ilk 3 aylık döneminde daha da dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü bu dönemde bebeğin organ gelişimi olduğundan diş taşı temizliği istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.  Hamilelik döneminde özellikle hormon seviyelerinde değişim olduğundan diş ve diş etlerinde hassasiyet artmaktadır. 

Hamilelik döneminde yenilen yiyecekler özellikle gece atıştırmaları ve aşerme durumlarının giderilmesi için vakitsiz yemek yenmesi dişlerin fırçalanmaması ve sürekli yiyecek tüketimi sonucunda ağızda kokusunun sebepleridir. Bu durumun en aza indirgenmesi için karbonatla gargara yapılarak ağız kokusunun oluşumu engellenebilmektedir. gebelikte görülen bebeklerine zarar gelebileceği endişesiyle diş uygulamalarından kaçınırlar ama bu problemin daha çok büyümesine sebep olup ileride daha büyük işlemlere maruz kalmaya sebep olabilmektedir 

  Ağız kokusu iltihap değildir. Fakat iltihap, ağız kokusunun sebebidir. Ağız kokusu, dil üzerindeki artmış bakteri faaliyetleridir. Psikolojik ağız kokusunun da iltihapla ilgisi yoktur. Fakat diğer ağız kokularının sebepleri iltihap olabilirler. Örneğin akciğerde devam eden bir iltihap ağız kokusunun nedenlerindendir. Grip veya üst solunum yolu infeksiyonu bir iltihaptır ve ağızda koku yapar. 

Farenjit boğaz iltihabıdır, tonsillit bademcik iltihabıdır, larenjit soluk borusu iltihabıdır ve bütün bunlar ağız kokusunun nedenleridir. Fakat ağız kokusu bir iltihap değildir. Hamilelik döneminde ağız kokusuna iyi gelen yöntemlerinden biri de yarı ılık yarı hidrojen peroksit karışımı ile ağzınızı çalkalamanız yeterli olacaktır. Sakız çiğnemenin dil sırtında yıkama etkisi oluşturduğunu ve bakteri çoğalmasını kısmen engellediğini dile getirerek, çinko içeren gargaraların da ağız kokusu tedavisinde faydalı olduğunu biliyoruz.

 Çinko içeren gargaralar daha fazla uçucu sülfür bileşikleri bağlar ve bu yüzden ağız kokusu tedavisinde faydalıdır. Uçucu sülfür bileşiklerini bloke eden diğer bir madde sodyum bikarbonatlı diş macundur. Zirkonyum uygulamalarınında ağızda koku yapacağı endişesi olur, fakat Metal içerikli olmadığından herhangi bir tat değişikliği yaratmaz kokuya da sebep olmaz.

Hamilelik döneminde kesinlikle kadınlara implant tedavisi uygulaması yapılamaz.

Bunların başlıca nedenleri implant tedavisi bilindiği üzere cerrahi bir işlem olmaktadır buna göre hamile kadın anestezi altında bazı ilaçları kullanarak bu işlemi kaldıramayabilir. Aynı zamanda operasyon sonrasında da hastanın ilaç kullanımı gerekli olmaktadır ve ya mutlaka röntgen istenmektedir. Bunlar anne karnında bulunan bebeğe ve anneye de zarar vermektedir.

Sağlıklı bir gebelik süreci yaşamak için çinko şart. Yapılan bir araştırma, bebeğin gelişmesinde önem taşıyan çinko yetersizliğinin anne adaylarının yüzde 70’inde mevcut olduğunu gösteriyor. Çinko içeren besinlerin hamilelik döneminde bol tüketilmesi önemlidir. Aynı zamanda doğumun zamanlamasında ve düzenli gelişmesinde etkili olan çinko doğumu kolaylaştırarak, olası yırtılmaları azaltıyor.

Gebelik döneminde düşünülenlerden biride, diş fırçalama ile ilgilidir. Gebelik hormonlarının etkisi ile diş etlerinin daha çabuk ve kolay kanadığı doğru.  Fakat bu durum anne adaylarını diş fırçalamadan alıkoymamalı. Aksine bu dönemde diş sağlığına daha fazla dikkat etmeliler. Günde en az 2 kez ve 2 dakika boyunca dişler fırçalanmalı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg