Translate

20 Ekim 2020 Salı

Geniz Akıntısı Ağız Kokusu Yaparmı ?



Geniz Akıntısı Ağız Kokusu, yapabilir. Geniz akması, oldukça insana rahatsızlık veren çok yaygın bir sağlık sorunu olarak sayılmaktadır. Burun içerisinde bulunmakta olan çeşitli bezler her gün belirli ölçülerde mukus (1-2 litre) üretmektedirler. Günde 1-2 litre mukus üretmek vücudumuz için normal bir fonksiyondur. Bu üretim vücudumuzun müdafaaname işleyişinden bir tanesidir. Bu mukus nazal pasajın temizliğini sağlar. Mukusun ana işlevleri burun zarlarının temizlenmesi, havayı nemlendirmesi, yabancı parçacıklarının giderilmesi ve burun geçişini nemlendirir.

Ancak bazı durumlarda, bazı sebeplerle bu mukus aşırı üretilirse ve burun boğazın arkasındaki bazı kısımlarda birikir ve bu hale geniz akıntısı veya postnazal ıkıntı denir. Üretilmekte olan aşırı mukus çok kalın yada çok ince olabilmektedir. Bu durum ise insan için oldukça rahatsızlık vermektedir. 


Bu durumu tetiklemekte olan türlü etkenler vardır. Bu etkenler alerji, soğuk algınlığı ve grip, sinüs yayılmaları, rinit, asit reflüsü, ilaçlar ve hamilelik olabilmektedir. Geniz akıntısı yaşadığınız zaman görülebilecek sendromlar ise boğazda şişlik, boğazın gerisinde tıkanmış mukus, öksürük ve boğuk ses olabilmesidir. Şahıs için oldukça sinir bozucudur. Bu sebeple şahıs bir an önce bu halden kurtulmak ister. Geniz akıntısı ekseri çok tehlikeli bir durum değildir. Bazı evde yapabileceğiniz işlemlerle bu halden kurtulabilirsiniz. 

Geniz Akıntısı Ağız Kokusuoluşturabilir. Tıptaki ismi ile "Halitosis", bilinen adı ile "ağız kokusu" fazlalıkla ağız hijyeninin sağlanmaması sonucun da oluşabilen nefesin kokma durumudur. Ağız kokması hijyenin dışında, karaciğer, mide ve böbrekte oluşabilen mühim rahatsızlık sebebiyle de meydana gelebilir ve bu hastalıkların ilk işareti olabilmektedir. Bu durumu yoğun yaşayanlar ise; 

  1. Ağız hijyenine, sağlığına dikkat etmeyenler, 
  2. Sigara ve diğer tütün ürünleri tüketenler, 
  3. Ağzı tez tez kuruyanlar, 
  4. Ağzında enfeksiyon oluşmuş kişiler, 
  5. Reflü gibi mide ve sindirim düzeneği hastalıkları yaşayanlar, 
  6. Geniz akıntısı, sinüzit, boğaz yolu enfeksiyonu ve bademcik iltihabı olanlar ağız kokmasını yoğun yaşarlar.

Geniz Akıntısı ve Ağız Kokusu İçin Önlem ve Öneriler 

Geniz akıntısı çok ciddi bir durum olmadığından evde rahatlamak için ufak bir şey deneyebilirsiniz. Mesela; Ilık suyun içerisine bir çay kaşığı kadar kabartma tozu atın ve karıştırın. Böylece evde kendinize doğal bir burun spreyi hazırlamış olursunuz. Bu hazırlamış olduğunuz karışım burunda toplanan mukusu nemlendirerek kolayca dışarı atılmasını sağlayacaktır. Ayrı yet den bu tekniği kabartma tozu yerine tuzla da yapabilirsiniz. Bu öneriyi güvenle deneyebilirsiniz. 

Ağız kokusu için önlem almanız gerekir. Dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi ile dişlerinizi düzenli temizlemelisiniz. Tabi dil temizliğini de unutmayın. Günde 2,5 -3 litre su tüketmelisiniz. Bu durum tükürük salgısını arttırarak ağız kokusunu önleyecektir. Çinkolu sakızda çiğneyebilirsiniz. Tarçında size ağız içi müdahalesinde çok yardımcı olacaktır. Yiyecek ve içeceklerinize tarçın koyarak tüketebilirsiniz. Sigara kullanıyorsanız azaltmalı yada tamamen bırakmalısınız. Bu önlem ve önerileri dikkate almanızı tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg