İbrahim Saraçoğlu Ağız Kokusu, Ağız kokusu, rahatsız edici kötü bir kokuya sahip bir nefestir. Aynı zamanda holitosis adı da verilir. Bazı sebeplere bağlı olarak zaman zaman kalıcı olabilir. Ağız içinde özellikle dilin alt tarafı ve arasında bir çok farklı mikrop barınır. Çoğu insanlardaki ağız kokusu buna bağlıdır olabilir. Ağız içinin sıcak ve nemli olması sonucunda bu söz konusu bakterilerin ve mikropların çoğalması ve büyümelerine yol açar.
Özellikle toplu mekanlarda ve toplu taşıma araçlarında kötü bir koku insanları rahatsız edebileceği gibi sizi de rencide edebilecek durumları da beraberinde getirir. Ağız kokusu haberdar olmadığınız bir çok hastalığında habercisi olabilir. Bu durumlarda ortaya çıkan ağız kokusu hastalık tedavi edilince ortadan kalkar ve kaybolur.
- 2-3 dal taze maydanoz yapraklarını iyice çiğneyip tutulursa yaklaşık olarak 1-2 saat kadar ağız kokusunu önlemiş olacaksınız. Bu yöntemi günlük hayatımızda pratik bir uygulama olarak da kullanılır.
- Sabahları kahvaltı yaptıktan sonra ağzımızı ilk önce boş su ile çalkalanır ondan sonra bergamot esansı, anason esansı, karanfil esansı, nane esansından hazırlanan bir karışımıyla bir çay bardağı kadar suya yaklaşık olarak 3-4 damla kadar koyup gargara yapılmalı ve ağız bununla çalkalanmalıdır.
- Öğle ve akşam yemeğinden sonra yaklaşık olarak 30 gram kuşdili, 30 gram adaçayı, 5 gram karanfil, 5 gram tarçın, 2 gram küçük hindistan cevizi bir kavram karıştırın ve bir çay bardağı ılık suya bir tatlı kaşığı kadar koyup yaklaşık olarak 10 dakika kadar sonra süzülmesi gerekir. Kalan bu suyla ağzımızı gargara yaparak çalkalarız.
Ağız kokusunun bir çok nedeni olmaktadır. En belirgin nedenleri de bademcik iltihaplarıdır. Bademcik iltihabı olanların sabah uyandıklarında ağızlarında ağır bir koku olur. Dişleri fırçaladıktan sonra bu koku biraz olsun hafiflemektedir ancak, tamamen yok olmaz.
Kahvaltı ettiklerinde de nispeten yok olur. Bunun nedeni de gece uyurken oluşan boğaz iltihabının, kahvaltıda yenilen besinlerle birlikte sürüklenip taşınmasıdır. Gün içinde aç kaldığınızda ve gece uyuduğunuzda bu boğaz iltihabı yeniden oluşur ve kokuya neden olur. Boğaz iltihabından kaynaklanan ağır kokuyu tamamen hayatınızdan çıkarmak için aşağıda yer verdiğimiz kürü uygulamanızı öneriyoruz.
Her gün, ağız temizliğinizi yaptıktan sonra bu kürü gargara olarak uygulamalısınız. Gargara olarak uygulanan bu kür, ağızda bakteriler oluşmasını engellemektedir. Bununla birlikte kötü koku oluşumuna da güçlü bir engelleyicidir. Hazırladığınız bu kürü 3 gün boyunca lavabo rafınızda tutabilirsiniz. Lavaboya her girdiğinizde uygulamanızı öneriyoruz.
Ağız Kokusu Oluşumunu Engelleyen Kür
1 su bardağı kadar suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar adaçayı bitkisi atıp kısık ateşte demlenmesini sağlayın. Bu işlemi yaparken kabın ağzını kapatmalısınız. Demlenme tamamlandığınızda bitkiyi suyun içinde çıkarın. Bu işlemi süzerek yapabilirsiniz. Bu tarifteki ölçü bir günlük kür içindir.
Günde iki üç defa bu kür ile ağzınıza gargara yapmalısınız. 1 ay boyunca bununla birlikte güç içinde adaçayı içmeniz de önerilmektedir. Ağızda oluşan bakterileri tamamen engellemek için düzenli olarak bu adaçayı gargarasını hayatınıza dahil etmelisiniz. Ağızda oluşan bakteriler ve kötü kokudan tamamen kurtulmak için çok güçlü bir etkisi olduğunun altını çizmek isteriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder