Translate

21 Ekim 2020 Çarşamba

Kedilerde Ağız Kokusu

Kedilerde ağız kokusu; Kedilerde oluşan ağız kokularının en önemli etkeni ağız boşluğundan kaynaklanan sorunlardır. Kedilerin ağız boşluğunda bulunan lezyonlarının yer ve oluşma nedenlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu olgunun dışında ayrıca periodontal hastalıklar, diş taşları, diş çürükleri de ağız kokularına neden olabilmektedir. Kedilerde diş taşlarının fazla miktarda olması diş etlerine baskı yapacağından ağız içerisinde diş eti hasarına neden olur. 

Hasar oluşan bu bölgelerde bakteri üremesi ile de ağız kokusu meydana gelir. Bu durumun sonucunda bir beslenme ile gıdalardan kaynaklanan enfeksiyonel durumlar meydana gelebilir. Kedilerde diş etleri hassaslaştığında ağız içerisinde oluşan kanamalar meydana gelerek çıplak göz ile görülebilir hale gelir.


Kedilerde ağız kokularının nedenleri;
  • Diş çürükleri,
  • Diş eti hastalıkları,
  • Diş tartarı,
  • Ağız içi lezyonlar,
  • Süt dişi çıkarma dönemlerinde diş eti hassasiyeti,
  • Solunum, sindirim sistemi enfeksiyonları,
kedilerde ağız kokusu, diş çürüklerinden meydana geliyor ise, bu durumda besinlerin alınması ile koku olgusunda artış gözlemlenir. Çürükle beraber alınan besinlerin kavite içerisinde kalmasından ötürü yine bakteriler oluşur ve ağız kokusu meydana getirir. Aynı şekilde kedilerde oluşan diş taşları da ağız kokusuna neden olur. 
Bunların dışındaki ağız mukozası içerisinde oluşan lezyonlar ise kimyasal maddeler, travmalar, oto imnun sistem hastalıkları, paraziter, bakteriyel enfeksiyon ve mantara bağlı oluşabilmektedir. Bunların hepsi kedilerde ağız kokusunun nedenleri olabilir. 
Özellikle kedilerde oluşan ağız kokularının en başta gelenleri ise lezyonlardır. Bununda en büyük nedeni kedilerin yalanmayı sevmeleridir. Yalanma ile dil sayesinde ağız içerisine bakteri lezyonlarını taşırlar.
Kedilerde sık görülen hastalıklardan enfeksiyoz rhinotracheitis sırasında sinüzitler meydana gelmesinden ağız kokusu meydana gelir. İçeride oluşan irinli akıntının burun ile dışarı atılması ve yutak ile bağlantısı olması bu olayın ağız kokusu yaratmasına neden olur. Bunun dışında kedilerde endokrin sistem hastalıkları da ağız kokusu yapan hastalıklardandır.
Kedilerde bir diğer ağız kokusu nedeni de yavru dönemlerinde süt dişlerini döktüklerinde diş etlerinde oluşan tahribattan kaynaklı oluşan ağız kokularıdır. Yeni dişlerin çıkması ve diş etlerinin kendisini toparlaması ile bu kokular ortadan kaybolmaktadır. 
Kedilerde ağız kokusu bunların dışında olan nedenleri ise sistemik hastalıklara bağlı nedenlerdir. Halitosise sebep olan ve metobolizma hastalıklarının başında gelen bu hastalık böbreklerin rahatsızlanmasıdır. Kedilerde böbreklerin hastalanması ve normal çalışamaz hale gelmesi kanda bulunan atık maddelerin dışarı atılamamasına ve içeride birikmesine neden olur. 
Bu durum diş etleri içerisinde çok yüksek miktarda olan kan hücrelerinin fazla olmasından ötürü bu atık maddelerin yüzeye en yakın olan diş etlerine yerleşmesine neden olur. Bu durumda da kedilerde ağız kokusu meydana gelir. bu durum genelde on yaşını geçmiş kedilerde görülebilen bir ağız kokusu durumudur. Ayrıca solunum yolu, şeker hastalığı ve sindirim sistemi hastalıkları da kedilerde ağız kokusu yapabilmektedir.

Kedilerde ağız kokusu neden olur?

Kedilerin ağzı birçok faktöre bağlı olarak kötü kokabilir. Ancak yaygın neden kedinin ağzındaki kötü kokuya sebep olan bakterilerin çoğalmış olmasıdır. Bakteriler haricinde kedilerde ağız kokusu neden olur?

Ağzın kötü kokması yalnızca insanlar açısından değil aynı zaman kedi gibi evcil hayvanlar açısından da altta yatan farklı bir sebebe işaret eden bir problemdir. Şayet kedinizi nefesi ciddi anlamda kötü kokuyor ise, bu koku ortama yayılıyor ve rahatsız edici bir hal alıyorsa söz konusu olması muhtemel sağlık probleminin tespiti ve şayet bir problem mevcutsa bu problemin çözümü çin mutlaka bir veteriner ile görüşülmesi gerekir.

Kedilerdeki ağız kokusunun nedenleri nelerdir? Yetersiz hijyen (Bu durum kökü kokuya sebep olan bakterilerin çoğalmasına kaynaklık eder. Dolaylı olarak ağız konusuna sebep olduğu söylenebilir. Plaktan kaynaklanan diş ve diş eti hastalıkları

  • Kedinin cildiyle ve beslenmesiyle alakalı sorunların olması
  • Kedinin ağzındaki anormallikler
  • Solunum yolu enfeksiyonu
  • Karaciğer ve böbreklerde meydana gelen enfesiyonu
  • Kedilerde ağız kokusunun tedavi nasıl yapılır?

    Öncelikli olarak ağzı kokan kedi ilk etapta veterinere götürülmelidir. Veterinerin atacağı ilk adım kokuya sebep olan faktörlerin araştırılması yönünde olacaktır.

    Kedilerin bağışık sistemlerinin özellikle soğuk havalarda etkinliği daha da artan mikroorganizmaları karşı savunmasız olması, böbrek yetmezliği gibi birtakım sağlık problemleri de ağız kokusuna neden olabilir. Diyabet kedilerinin nefesinin alışılmışın epey bir dışında kötü kokmasına sebep olur.

    Kedilerde ağız kokusuna ağız bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlar, karaciğer problemleri ve gastrointestinal problemler de sebep olabilir. Veteriner tarafından uygulanacak tedavinin planı ağız kokusuna neden olan faktörün saptanır ve buna göre adımlar atılır.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder




    İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



    Boyunuz   cm




         
    Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
    Yaşınız      
    Cinsiyetiniz Fark   kg