Kedilerde ağız kokusu; Kedilerde oluşan ağız kokularının en önemli etkeni ağız boşluğundan kaynaklanan sorunlardır. Kedilerin ağız boşluğunda bulunan lezyonlarının yer ve oluşma nedenlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu olgunun dışında ayrıca periodontal hastalıklar, diş taşları, diş çürükleri de ağız kokularına neden olabilmektedir. Kedilerde diş taşlarının fazla miktarda olması diş etlerine baskı yapacağından ağız içerisinde diş eti hasarına neden olur.
Hasar oluşan bu bölgelerde bakteri üremesi ile de ağız kokusu meydana gelir. Bu durumun sonucunda bir beslenme ile gıdalardan kaynaklanan enfeksiyonel durumlar meydana gelebilir. Kedilerde diş etleri hassaslaştığında ağız içerisinde oluşan kanamalar meydana gelerek çıplak göz ile görülebilir hale gelir.
- Diş çürükleri,
- Diş eti hastalıkları,
- Diş tartarı,
- Ağız içi lezyonlar,
- Süt dişi çıkarma dönemlerinde diş eti hassasiyeti,
- Solunum, sindirim sistemi enfeksiyonları,
Kedilerde ağız kokusu neden olur?
Kedilerin ağzı birçok faktöre bağlı olarak kötü kokabilir. Ancak
yaygın neden kedinin ağzındaki kötü kokuya sebep olan bakterilerin
çoğalmış olmasıdır. Bakteriler haricinde kedilerde ağız
kokusu neden olur?
Ağzın kötü kokması yalnızca insanlar açısından değil aynı zaman kedi
gibi evcil hayvanlar açısından da altta yatan farklı bir sebebe işaret
eden bir problemdir. Şayet kedinizi nefesi ciddi anlamda kötü kokuyor
ise, bu koku ortama yayılıyor ve rahatsız edici bir hal alıyorsa söz
konusu olması muhtemel sağlık probleminin tespiti ve şayet bir problem
mevcutsa bu problemin çözümü çin mutlaka bir veteriner ile görüşülmesi
gerekir.
Kedilerin ağzı birçok faktöre bağlı olarak kötü kokabilir. Ancak yaygın neden kedinin ağzındaki kötü kokuya sebep olan bakterilerin çoğalmış olmasıdır. Bakteriler haricinde kedilerde ağız kokusu neden olur?
Kedilerde ağız kokusunun tedavi nasıl yapılır?
Öncelikli olarak ağzı kokan kedi ilk etapta veterinere götürülmelidir. Veterinerin atacağı ilk adım kokuya sebep olan faktörlerin araştırılması yönünde olacaktır.Kedilerin bağışık sistemlerinin özellikle soğuk havalarda etkinliği daha da artan mikroorganizmaları karşı savunmasız olması, böbrek yetmezliği gibi birtakım sağlık problemleri de ağız kokusuna neden olabilir. Diyabet kedilerinin nefesinin alışılmışın epey bir dışında kötü kokmasına sebep olur.
Kedilerde ağız kokusuna ağız bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlar, karaciğer problemleri ve gastrointestinal problemler de sebep olabilir. Veteriner tarafından uygulanacak tedavinin planı ağız kokusuna neden olan faktörün saptanır ve buna göre adımlar atılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder