Geniz akıntısı alerjik rahatsızlığı ve sigara içenlerde de görülse, bunlar kronik sinüzitte olduğu gibi fazla rahatsız edici olmaz. Kronik sinüzitte olan geniz akıntısında enfeksiyon ile beraber söz konusu olduğundan, daha koyu bir akıntı meydana gelir. Bu durum boğazda takıntı hissini oluşturur. Boğazda yapışkan hissi veren geniz akıntısı, solunum yolunda takılma etkisi gösterir. Bu durum hastada öksürük meydana getirir. Bu etkilerle birlikte sinüzit ağız kokusu meydana gelir.
Sinüzit nedenleri;
Genel olarak, sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkanmaya başladığı
takdirde sinüzit rahatsızlığı oluşmaya başlar. Bu tıkanıklık kendiliğinden
veya tedavi ile açılırsa sinüzit rahatsızlığı iyileşir eğer açılmazsa sinüs
kanalları, hastalık kronikleşmeye başlar. Sinüs kanallarının tıkanıklığına
bazı burun içi ve sinüs kanalları ile ilgili yapısal koşullar, tekrarlayan
üst solunum enfeksiyonları, alerjik sebepler ve geniz eti gibi oluşumlar yol
açabilir. Bazı yapısal sorunlar ve bağışıklık sorunları da sinüzitin diğer
sebepleri arasındadır.
Sinüzitin belirtileri;
Baş ağrısı, gözlerde ve gözlerin üst bölümlerinde ağrı, halsizlik, yüksek ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, yüz bölgesinde şişlik, göz akıntısı, geniz akıntısı çene ve dişlerde ağrı ile kendini göstermektedir. Aynı zamanda burun tıkanıklığından dolayı nefes almak oldukça zorlaşır ve hastalarda ağızdan nefes almaya başlandığı için bu durum boğazda ve ağızda kuruluk yaparak bakterilerin çoğalmasına neden olacak ideal bir ortam oluşur. Ağızdan nefes alındığı için sinüzit ağız kokusu yapmaktadır.
Eğer uzun süredir öksürük, ağız kokusu, geniz akıntısı gibi şikayetleriniz var ise, bunlar kronik sinüzit belirtileri arasında yer almaktadır. Halk arasında sinüzit belirtileri genellikle baş ağrısı olduğu düşünülür. Fakat hastalar baş ağrısı dışında oluşan diğer belirtilere de dikkat etmelidir. Çünkü baş ağrısı çoğunlukla akut sinüzit belirtisi olarak yaşanabilir. Kronik sinüzit hastalarında ise, ciddi bir enfeksiyon ya da akut ataklar olmadıkça baş ağrısı ortaya çıkmaz. Sinüzit ağız kokusu, öksürük ve geniz akıntısı gibi şikayetlerle de ortaya çıkmaktadır.
Sinüzit ağız kokusu tedavisi;
Sinüzit ağız kokusu yapar mı, eğer uzun süredir öksürük, ağız kokusu gibi yakınmalarınız oluyorsa, bunlar kronik sinüzit belirtileri arasında yer alabilir. Halk arasında sinüzit belirtileri arasında genellikle baş ağrısı olduğu düşünülür. Fakat hastalar bunun dışında oluşan diğer belirtilere de dikkat etmelidir. Çünkü baş ağrısı genellikle akut sinüzit belirtisi olarak yaşanabilir. Kronik sinüzit hastalarında ise, ciddi bir enfeksiyon ya da akut ataklar olmadıkça baş ağrısı meydana gelmez. Bu hastalarda daha çok ağız konusu, öksürük ve geniz akıntısı gibi şikayetler ortaya çıkar.
Kronik sinüzit ağız kokusu nedeni olabilir
Bu hastalarda genellikle balgam, öksürük, geniz akıntısı ve ağız kokusu yakınması bulunur. Eğer hastalar grip olursa, akut ataklara neden olan sinüzitte başta dolgunluk, baş ağrısı, ağırlık gibi yakınmalar izlenir. Hastalarda uzun yıllar devam eden baş ağrısı, ağız kokusu ve geniz akıntısı olur. Dönemsel gribal enfeksiyon geçirdiklerinde ise, baş ağrısıyla ilgili yakınmalar bunlara eşlik eder.
Geniz akıntısı sigara içenlerde, alerjik hastalığı olanlarda da görülse, bunlar kronik sinüzitte olduğu gibi fazla rahatsız edici olmaz. Sinüzitte olan geniz akıntısında enfeksiyon eşliği söz konusu olduğundan, daha koyu bir akıntı meydana gelir. Bu boğazda takıntı hissi oluşturur. Yapışkan kıvamda olan geniz akıntısı, solunum yolunda takılma etkisi gösterir. Bu durum hastada öksürük hissine neden olur. Bu etkilerle birlikte hastada ağız kokusu meydana gelir.
Kronik sinüzit hastada burunla ilgili anormallikler olduğunda yani kemik eğrilikleri, burun eti büyümesi, polipler gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Alerjik hastalığı olan kişilerde sinüzitten sıkça etkilenir. Hastalarda geniz akıntısı, baş ağrısı, burunda kemik eğriliği, ağız kokusu gibi belirtiler olduğunda mutlaka sinüzit açısından değerlendirme yapılmalıdır.
Gerekirse sinüs tomografisi çekilmelidir. Bu sorunun teşhisinde yardımcı olacaktır. Sinüslerde olan yapısal sorunlarda hastaya cerrahi girişimler yapılmalıdır. Diğer sorunlarda ilaç tedavisi uygulanarak sinüzit tedavi edildiğinde, ağız kokusu, geniz akıntısı, öksürük gibi sorunlarda giderilmiş olur. Bu nedenle ağız kokusu gibi önemli bir belirtiyi dikkate almalı ve daha ciddi sorunlara neden olabilecek hastalıkların erken teşhis edilmesinde yardımcı bir etken olarak kabul edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder