Translate

20 Kasım 2020 Cuma

Adet Arası Kaç Gün Olmalı

Adet Arası Kaç Gün Olmalı, Adet döngüsü kadın vücut sağlığının en belirgin göstergelerinden biridir. Ergenlik döneminden başlayarak menopoza kadar geçen sürede kadınlar  yıl boyunca her ay adet olurlar. Fakat adet düzeni her kadın için farklıdır. 

Çünkü adet döngüsünde kadının yaşı ve hormonal değerleri  gibi farklı parametreler mevcuttur. Ergenlik döneminde beyinden gelen uyarılar, yumurtalıklardan östrojen ve progesteron adı verilen hormonların salınmasını sağlar. Adet döngüsüde bu hormonlar tarafından belirlenir. 


Genel kabul gören iki adet arası süre ortalama olarak 28 gün olarak kabul edilir.  Uzmanlar bu sürenin 22-35 gün arasında değişebileceğini de belirtirler. Ayrıca iki adet arasındaki tarih sayılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar olan sürenin sayılmasıdır.

İki adet arası günler sayılırken

1. gün; adet kanamasının başladığı gündür. İlk gün kanama çok yoğun olmamakla birlikte sancılı olabilir. Östrojen en düşük seviyededir. 

2 ila 5. günler; ilk güne oranla 2-3. günde artan kanama 4-5. günlerde azalmıştır. 
6. gün; kanama nerdeyse bitmiştir, bazı kişilerde çamaşırda hala lekelenmeler vardır. Bu arada yumurtalıklarda Folikül adı verilen bir kese içinde olan yumurtalar büyümeye başlar. 

7 ila 12.günler; Yumurtayı içinde bulunduran kesecik büyümeye devam eder, östrojen üretimi vardır ve rahmin için duvarı giderek kalınlaşır.  
13 ile 14. gün; ovulasyon dönemi; Bu günlerde olgunluğa ulaşan yumurtalar yumurtalıklardan dışarı salınırlar. Ovulasyonun gerçekleştiği günlerde karnın alt tarafında, kasıklarda hafif ağrılar oluşabilir. Çamaşırda kahverengi lekeler ya da çok az kanama görülebilir. Ovulasyon döneminin bir diğer özelliği vücut ısısının artmasıdır.
 
15 ila 18. günler; Yumurtalıklardan salınan yumurtalar tüpler aracılığıyla rahme ulaşır. Bu günlerde östrojen seviyesi düşmeye başlarken yumurtalıklardan progestoren denilen hormon salınmaya başlar. 

19 ila 20. günler; Rahim artık gebeliğe tamemen hazırdır.Yumurtalıklardan salgılanan progestoren, endometrium denilen  rahmin iç tabakasının kalınlığını arttırır. Adet öncesi gerginliğe ve ciltte bozukluklara yol açan bu hormon Premenstrual Sendroma yol açar. 

21 ila 28. günler; Progesteron ve östrojen bu dönemde yükselir. Göğüslerde ağrı, sızı ve hassasiyet oluşur. Vücutta su toplanır. Belli gıdalara karşı istek duyulabilir ya da tam tersi olarak mide bulantıları görülebilir. Yumurta döllenmedi zaman gebelik oluşmadığından bu haftanın içinde progesteron ve östrojen seviyeleri düşmeye başlar. en düşük seviyeye geldiği gün ise yeniden döngü içine girilir ve adetin 1. gününe dönülür. 

1 ) Adet kaçgün sürer?

Adet kanamalarının 2 ile 7 gün arasında düzenli bir şekilde gelmesi, normal olarak kabul edilmektedir. Adet kanamasının sadece 1 gün sürmesi, az olarak nitelendirilir ve neden 1 gün sürdüğünün muhakkak detaylı bir şekilde araştırılması gerekir.

Adet miktarının ne kadar olduğu ise, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ve bunun tespit edilmesi de elbette ki zordur. Adet günleri içerisinde 5'den fazla ped kullanılması fazla olarak kabul edilir. Gün içinde 1 veya 2 pedin kullanımı yeterli ise, bu durumda aynı şekilde normal kabul edilen bir durumdur. Bu konuda asıl önemli olan ayrıntı, adet kanamasının kaç gün devam ettiğidir.

Adet kanamasının 21 veya 35 gün arasında gerçekleşmelidir. Her kadın mutlaka 28 ile 30 gün arasında adet görecek diye bir kaide de yoktur. Bu sebepten dolayı, 21 ile 35 gün arasında adet görme durumu da normal olarak sayılır.
 
2 ) Normalde adet miktarı ne kadar olmalı?


Miktarına gelince, bunun ölçümü ve normal olup olmadığı değerlendirme altına almak, biraz daha zordur çünkü her kadının ped değiştirme sıklığı değişiktir. Kimi kadınlar ped de ki kandan rahatsız olduğu için, kanama az da olsa sıklıkla ped değiştirirken, kimileri idareli olmak amacı ile kanama çok ta olsa ped değiştirme sıklığını az gerçekleştirir. 

Ancak genel olarak gün içerisinde 3 veya 5 ped den fazlası, çok olarak kabul edilmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi, hasta 1-2 damla kanama olduğu zamanda dahi ped değiştiriyor ise ve bu şekilde günde 4-5 ped değiştirdiğini belirtiyor ise, bu fazla değildir normaldir.  

Gün içerisinde yalnızca bir ped yeterli oluyor ise, bu da normal kabul edilebilir önemli olan adetin en az 2 gün sürmesidir.

3 ) Adetin sıklığı ne kadar olmalıdır? Kaç günde bir adet olmalıdır?

Adetlerin başladığı tarihler arasında minimum 21 gün, en fazla 35 gün olması gerekir. Her kadının tam 28 veya 30 günde bir adet görmesine gerek yoktur. 21 veya 35 gün arasındaki süreler, normal olarak kabul edilir. 

Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, bu sürenin hesaplanması sırasında bir adetin ilk gününden diğer adetin ilk gününe kadar geçen sürenin hesaplanmasıdır. Adetler arasında temiz kalınan günlerin sayılması doğru sayılmaz.

4 ) Ergenlik Döneminde Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Adet döneminin ilk başladığı dönemler içerisinde adet düzensizlikleri yaşamak, tamamen normal sayılır. İlk adet kanamasının ardından, 2 yıl ile 3 yıl içerisinde herhangi bir müdahalenin yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Çünkü adet kanamaları kendi kendine düzen içerisine girer. 

Bu sebepten dolayı, ilk adet görmeye başlayan kızlarda adet düzensizliğinin sebebi ile panik yapmaya gerek yoktur. Ancak yoğun kanamanın gerçekleşmesi halinde, kanamanın niye şiddetli gerçekleştiği, detaylı bir şekilde araştırılarak, sebebe yönelik tedaviye başlanması gerekir. 

Kanamanın 7 günden daha fazla sürmesi ve kanamanın yoğun olması sebebi ile kansızlık gelişmesi halinde, bu durumda adet kanamasının fazla olduğu kabul edilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg