Translate

20 Kasım 2020 Cuma

Adet Belirtileri Kaç Gün Önce Başlar

Adet Belirtileri Kaç Gün Önce Başlar, Her kadın ya da genç kızda farklı belirtiler şeklinde gözlenebilmektedir. Adet belirtileri adet dönemine göre değişebilmektedir. Belirtilerin şiddeti, dönem dönem şiddetli bir seyir göstererek artabilir. 

Belirtiler, genellikle regl döneminin başlamasından 7-10 gün önce kendini gösterir ve bu dönem yaklaştıkça şiddetlenebilir. Belirtiler hafif, orta şiddette ya da şiddetli olabilmektedir. Örneğin bu belirtiler bir hafta önce yaşanabilir:


  1. Sıkıntı, kaygı.
  2. Stres.
  3. Kızgınlık.
  4. Sinir.
  5. Cinsel istekte değişme.
  6. Sosyal hayatta uzaklaşma.
  7. Karında şişlik.
  8. Göğüste şişlik ve ağrı.
  9. Kabızlık.
  10. İştah artışı.
  11. Baş ağrısı
  12. Karın ağrıları
  13. İştahsızlık
  14. Kasıklarda ağrı
  15. Çok susama
  16. Ruhsal değişiklikler
  17. Tatlı isteğinin artması
  18. Yorgunluk

Adet belirtileri olarak çoğu kişide uyku hali gözlenmektedir. Bu yüzden kişiler adet öncesi kişi kendini iyi hissedebilmesi için iyice dinlenmesi gerekmektedir. Özellikle adet belirtisi bir hafta öncesinde sinir oldukça hat safhada olmaktadır bu tür duygulara engel olunamamaktadır. Adet öncesi hormon seviyelerinin değişmesi nedeniyle duygu durumu dalgalanmaları sık olarak görülmektedir.

 Adet öncesi görülen bu değişimler şiddetli olduğunda bu duruma “Adet Öncesi Sendromu” adı verilir.  Ayrıca yine hormon değişikliklerine bağlı olarak göğüslerin büyümesi gibi fiziksel değişimler meydana gelebilir. Kişi bu günlerde daha kolay duygulanabilir, kendini şiş hissedebilir. Adet öncesi sendromu kanamanın başladığı günden bir kaç gün önce başlar ve adet sonrası ortadan kalkar.

 Bazen adet kanamaları olmadan önce ağrılar çok sık yaşanmaktadır bundan dolayı o adetinizin ağır geçeceğini göstermektedir. Ayrıca adet belirtilerinden bir hafta önce baş ağrısı çok sık yaşanmaktadır. 

Adet belirtileri en fazla on gün önce başlar. Adet öncesi gerginlik veya premenstruel sendrom kadınlarda adet öncesi dönemde adetten yaklaşık bir hafta önce başlayan ruhsal yada fiziksel birtakım şikayet ve gerginliklere verilen isimdir. Bu tür sıkıntılar genelde adetten bir hafta önce başlar ve adet ile azalır birkaç gün sonra kaybolur. 

Bu gibi sıkıntılar her kadında yaşanmakta fakat bu tür sıkıntılar iş kaybı, sosyal hayat kaybına uğramamaktadır. Belirtiler bir hafta önceden bedensel, ruhsal ve ailevi yaşantısını bozacak şekilde olmaktadır.

Adet belirtileri arasında en sık görüleni karın ağrısıdır. Adet döneminde yaşanılan PMS adı verilen belirtiler, hormonlarda meydana gelen değişiklikler nedeniyle meydana gelmektedir.  Adet belirtileri kadınların aylık döngülerinde adet günlerinin 21-28. günlerine denk gelir ve adetin bitmesiyle birlikte bu sendromlar bitmektedir. 

Ateşlenme ve soğuk bir şekilde terleme gibi durumlar adet belirtisi olarak görülmektedir. Ancak akıntının tamamen başlaması ve gözle görülmesiyle birlikte adet başlar ve birkaç gün içerisinde genellikle ağrılar azalma gösterir. Adet başlangıcından bir hafta önce kişide akıntı görülmektedir bu akıntı kişinin adet olacağını bildirir. 

Birde 5 gün öncesinde yüzde, sırtta sivilcelenme olmaktadır ve vücutta olası bir şeklin üzerinde iltihap görülmektedir. Özellikle 3 gün öncesinde kişide sinir ve duygu sıklıkla görülmektedir. Bu nedenden dolayı kişi en ufak şeyde duygu yükselmesi yaşayabilir hatta hiç bir şey yokken ağlayabilir.

 Ayrıca kişide adet belirtisi olarak birkaç gün önceden bel ağrısı kopacakmış gibi görülmektedir. Ve kişinin yürüyüşüne, eğilip kalkmasına, oturmasında zorluk çektirir.

Adet Belirtileri Kaç Gün Önce Başlar?

Adet dönemi gelmeden bir hafta ya da on gün önce belirtileri görülmeye başlar. Adet belirtileri kaç gün önce başlar, sorusunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Bazı kadınlar bu belirtileri hissetmeyecek kadar az yaşarlar. Bazı kadınlar ise oldukça yoğun şekilde bu belirtileri hissederler. Bazı kadınlarda belirtiler bir iki gün önce çok fazla hissedilebilir.

Özellikle karın ağrılarını bazı kadınlar oldukça şiddetli yaşarlar. Duygu durum değişiklikleri de herkeste farklı ortaya çıkar. Bir kadın çok duygusal olup ağlayabilir. Bir diğeri ise çok sinirli olabilir. Ya da hiçbir duygu durum değişikliği yaşanmaz. Adet belirtileri ne zaman başlar, sorusunun cevabını her kadın kendi yaşadıklarına göre farklı zaman dilimleri olarak cevaplayabilir.

“Adet Belirtileri Var Ama Adet Olamıyorum” Diyorsanız Şunlara Dikkat Edin

  1. •    Stresli bir dönemde olup olmadığınızı düşünün. Stres adet gecikmesinin en önemli nedenlerinden biridir.
  2. •    Yakın zamanda başka bir hastalık geçirdiyseniz de bu adet öneminizi etkileyebilir.
  3. •    Kullandığınız bazı ilaçlar özellikle de kadın doğum ilaçları da adet olmayı geciktirebilir.
  4. •    Aşırı kilo almak ya da vermek de adet düzensizliğine neden olabilir
  5. •    Bir yerden başka bir yere gitmek yani seyahat etmek de etkili olabilir.
  6. •    Yoğun bir egzersiz dönemi geçirmek de adet döneminin geç gelmesine neden olabilir.
  7. •    Adet döneminin yeni başlamış olması da etkilidir. Erken yaşlarda adet düzensiz bir seyir izler.

Tüm bu nedenlerinden daha olası bir neden var.  Oda hamile olma ihtimali. Gebelik meydana geldiyse adet gecikir ve yaşanmaz. Adet belirtileri var ama adet olamıyorum diyorsanız çok geçmeden gebelik testi yapmalısınız.

Adet Belirtileri Ve Hamilelik Belirtileri Arasındaki Fark Nedir?

Erken hamilelik döneminde görülen belirtilerle adet belirtileri benzerlik göstermektedir. Adet belirtileri ve hamilelikte yalanan ortak belirtiler şöyle:

  1. •    Göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet,
  2. •    Ruh halinde, duygu durumunda değişimler olması,
  3. •    Hafif kanama ya da lekelenme,
  4. •    Kramplar,
  5. •    Baş ağrıları,
  6. •    Bel ağrıları,
  7. •    Fazla iştahlı y ada iştahsız olmak,
  8. •    Stres ve yorgunluk, ortak belirtilerdir.

Adet belirtileri ve hamilelik belirtileri arasındaki farklar;

  1. •    Mide bulantıları ve kusmalar sadece hamilelikte yaşanır.
  2. •    Adet gecikmesi genellikle hamilelik nedeniyle olur.
  3. •    Meme ucu değişimleri sadece hamilelikte görülür.
  4. •    Doğum kontrolü için hap kullanılıyorsa, adet gecikmesi haplar yüzünden olabilir.
  5. •    Hamilelik krampları adet kramplarına benzer ancak midenin daha alt kısmında hissedilir.
  6. •    Hamilelik belirtileri giderek artarken adet belirtileri adetle birlikte azalır. Hamilelikte adet belirtileri erken dönem belirtilerdir. Bu belirtilere yenileri eklenir. Yemeklerden tiksinme gibi durumlar oluşabilir.

En Belirgin Adet Belirtileri Hangileridir?

Adet dönemi yaklaşırken bazı belirtiler daha fazla öne çıkabilir. Hamilelikten farklı olarak en belirgin adet belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı vardır. Şiddetli karın ağrıları ve bel ağrıları çok yoğun yaşanabilir. 

Duygu durumundaki ani değişimler de oldukça belirgin olabilir. Duygusal olarak hassas olma durumu adet öncesinde sık görülen bir belirtidir. Göğüslerde oluşan şişkinlik ve hassasiyet de oldukça etkili olan belirtilerdir. 

Bazı kadınların göğüslerine dokunmak o dönemde çok acı verici olabilir. Bir adet dönemi öncesinde tatlı yeme isteğinin artması çok belirgin olarak ortaya çıkabilir. Adet öncesi mide bulantısı çok nadir görülür. Bulantı daha çok hamilelik belirtisi olarak ortaya çıkar.

İlk Adet Belirtileri Nelerdir?

İlk adet görme yaşı 8 ile 14 yaşları arasıdır. Günümüzde adet görme yaşının ortalaması 12’dir. Kızların ergenlik dönemine girdiğinin ilk belirtilerinden biri adetin başlamasıdır. Hormonlar henüz düzenine girmemiş olduğundan ilk adet başlangıcında duygu durum değişimleri yoğun yaşanabilir.


Sinirlilik hali, uygu hali, yorgun hissetme gibi belirtiler görülür. Karın ağrısı da çok şiddetli olabilir. İlk adette kan çok daha koyu olabilir. İlk adet dönemleri ağrılı geçebilir ve düzensiz olabilir. İlk adet belirtileri nelerdir, bunları bilmek önemlidir. Çünkü ilk adet kız çocukları için bir değişim sürecinin başlangıcıdır.

 Yaşadıkları değişimlerin neden olduğunu onlara anlatmak gerekir. Bu durumdan ürkmeleri ve korkmalarını önlemek için bilinçli davranmak da çok önemli. Bu konuyu konuşabilmek ve bu konuda kız çocuklarını aydınlatmak gerekir.

Adet Öncesi Sendromu Ne Anlama Geliyor?

PMS olarak adlandırılan Adet Öncesi Sendromu bazı kadınların yaşadığı bir durumdur. PMS hormon düzeylerindeki değişimlerden kaynaklanır. Adet Dönemi Sendromu yaşayan kadınlarda ortaya çıkan belirtiler;

  1. •    Duygu durumunda çok yoğun değişikler-iniş çıkışlar,
  2. •    Yorgunluk,
  3. •    Asosyalleşme,
  4. •    Konsantrasyon bozukluğu,
  5. •    Uykusuzluk sorunu,
  6. •    Baş dönmesi,
  7. •    Kas ağrıları,
  8. •    Eklem ağrıları,
  9. •    Göğüslerde hassasiyettir.

Adet Sorunları Yaşayanlar Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

Adet sorunları dönemsel olabileceği gibi kronik de olabilir. Adet sorunları bazı hastalıkların belirtisi de olabilir.  Adet belirtileri kadından kadına değişse de bazı sorunlar net şekilde anlaşılabilir. 

Bu nedenle adet sorunları yaşayan kadınların uzman doktora gitmeleri önemlidir. Adet kanamaları da her kadında farklı olur. Bazılarında fazla bazılarında az kanama olabilir. Ancak aşırılık olan durumlar fark edilebilir. Aşağıdaki durumlarda doktora gitmek de fayda vardır;

  1. •    Adet kanamalarının anormal olması(aşırı kanama ya da çok az kanama gibi),
  2. •    Adet kanamalarının düzensiz olması,
  3. •    15 yaşına kadar adet görülmemesi,
  4. •    Kanamanın 7 günden fazla sürmesi,
  5. •    Adet dönemleri arasında kanama ve aşırı ağrı olması,
  6. •    90 günden fazla kanama olmamasıdır.

Ülkemizde adet olma kızların kadınlığa geçişi sayılmakla birlikte fazla önemsenmemektedir. Ancak bu durum hakkında genç kızların bilgilendirilmesi ve bu geçişin sağlıklı atlatılması önemlidir. Gerektiğinde psikolojik destek bile alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg