Adet Olmadan Hamile Kalınırmı,Adet düzensizliği hamile kalmaya engel mi, Adet düzensizliği kısırlığa neden olur mu, Hiç adet görmeyen bir kadın hamile kalabilir mi,Kadın Ne Zaman Gebe Kalabilir,
Adet olmadan hamile kalınır mı; sorusunun cevabı evettir. Ama bu gibi sorulara yanıt vermeden önce hamileliğin nasıl oluştuğu hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Hamileliğin oluşması için erkekten gelen spermle kadından gelen yumurtanın birleşmesi gerekir. Erkeklerin ve kadınların üreme hücreleri olmadan hamileliğin oluşması imkansızdır.
Erkeğin spermi yani üreme hücresi cinsel ilişki sonrasında boşalma ile vajinaya ulaşır. Kadının üreme hücresi olan yumurta hücresi yumurtlama ile yumurtalıktan çıkar ve tüp organı tarafından yakalanır. Tüp organı içerisinde yumurta ve sperm birleşerek döllenmiş yumurta yani gebelik başlangıcı ortaya çıkar. Daha sonra meydana gelen bu gebelik rahim içerisinde ilerleyerek rahim iç duvarına yerleşir ve burada büyüme devam eder.
Kadın Ne Zaman Gebe Kalabilir;
Kadın yumurtlama döneminde olmadan gebe kalabilir. Çünkü kadının yumurtlaması ile kadının yumurtalığından salınan yumurta hücresi 24 saat boyunca yaşayabilir. Yani bu durumda kadının yumurtlama gününden bir gün sonra gerçekleşen cinsel ilişki sonrasında gebelik meydana gelebilir. Bunun dışında sperm hücresi ortalama olarak 3 gün yaşayabilir, canlı olarak kalabilir.
Bundan dolayı yumurtlamadan bir, iki veya üç gün önce gerçekleştirilen cinsel beraberlik sonucunda spermler kadın vücudun da 3 güne kadar canlı olarak kalabileceği için cinsel ilişkiden sonra bile kadında yumurtlama olursa gebeliğin meydana gelme ihtimali yüksektir. Ama kadının yumurtlama döneminden 1 hafta önce ya da 3 gün sonrası gibi zaman diliminde gebeliğin oluşması zordur.
Tüp bebek gibi yöntemler kullanılarak dışarıdan hazır dondurulmuş yumurtalar kullanılarak kadın yumurtlamasa da bu tedavi yöntemiyle gebelik meydana getirilebilir. Ama doğal yollarla kadın yumurtlamıyorsa gebelik olması imkansız bir durumdur. Kadında yumurtlamanın olmaması kadının hamile kalmamasına gebeliğin hiç oluşmamasına neden olur.
Yumurtlama kadında ayda sadece bir gün olur ve kadın eğer yumurtlama olduğu gün dışında da cinsel ilişkiye girerse hamile kalabilir. Fakat bu her gün için geçerli bir durum değildir.
Adet düzensizliğinin hamile kalmayı engellemesi ya da kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açması kadınlarda tedirginlik oluşturan bir konudur. Kadınlarda adet aralığının 21 günden kısa veya 35 günden uzun olması adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır.
21 GÜNDEN KISA VEYA 35 GÜNDEN UZUNSA DİKKAT!
Bu sorun beraberinde gebe kalma zorluğunu da getirebilir. Adet düzensizliğine yol açan hastalıkların tanısı sonrası tedavi amaçlı verilen hormonal takviyeler ve gebeliğe yardımcı üreme teknikleri ile hamilelik elde edilebilir. Adet düzensizliği 21 günden kısa veya 35 günden uzun sürüyorsa uzmanlar tarafından anormal olarak değerlendirilir.
Beyinde hipofiz bezinin rol aldığı hormonal sistemin çalışmasını yöneten mekanizmada yaşanacak olumsuzluklar adet düzensizliğini doğurur. Ayrıca, yumurtalık kistleri, rahim veya rahim ağzında yer alan polipler, rahim içini çevreleyen tabakanın normalden daha kalın olması, miyomlar ve az da olsa rahim kanseri bu tip düzensizliklere neden olabilmektedir.
HORMON TAKVİYESİ YAPILABİLİR
Beyinden yumurtalıkları uyaran hormon döngüsünün çalışmadığı zamanlarda kadınlar kendiliğinden hiç adet göremezler. Bu eksik hormonların takviye edilmesiyle yumurtlama sağlanır ve çift uygun yardımlı üreme tekniğine yönlendirilerek gebelik elde edilir.
Adet göremeyen diğer durumlar da ise turner sendromu olarak bilinen genetik sendrom, menopoz döneminde kadınlarda kendi yumurtaları ile gebelik elde etmek ülkemizdeki yasal sınırlandırmalardan dolayı mümkün değildir.
ADET GÖREMEMEK HASTALIK SEBEBİ OLABİLİR
Kadınlar için son derece önemli bir sorun olan adet görememenin altında çok farklı nedenler yatabiliyor. Bir kadının düzensiz ve az miktarda adet görmesi veya hiç adet görememesinin altında farklı sebepler yer alıyor. Yumurtalıkların, rahmin veya vajenin gelişmemesi, özellikle hipofiz bezini ilgilendiren beyin içi tümörler ve genetik problemler bunlardan bazılarıdır.
Bunun yanında normal adet gören bir kadının adetten kesilmesi durumu ise “adet görememe” olarak tanımlanır.
Adet görememenin (Seconder amenore) ortaya çıkmasına neden olan durumlar ise şöyle: Aşırı stres, ani kilo kaybı ya da kilo alımı gibi beslenme bozuklukları, polikistlik over, tiroit bozukları, yüksek prolaktin hormonu gibi hormon bozuklukları, antidepresanlar gibi farklı sağlık sorunlarının tedavisi için kullanılan ilaçlar, aşışı egzersiz yapma, yumurtalık ve beyin tümörleri, ameliyatla yumurtalıkların veya rahmin alınmış olması, doğum sonrası aşırı kanamaya bağlı bazı durumlar radyoterapi ya da kemoterapi tedavisi görme ve kürtaj sonrası rahim içi yapışıklıklar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder