Adet Öncesi Karın Ağrısı, Rahim kaslardan oluşan bir yapıya sahiptir. Rahimde bütün kaslar gibi kasılıp ya da gevşeyebilmektedir. Vücutta bulunan bazı maddelerin adet dönemi öncesinde artış göstermesine bağlı olarak, o süreçte daha kuvvetli bir kasılma meydana gelmektedir. Bu kasılmalar zaman zaman kramp şeklinde hissedilen ağrılara yol açmaktadır.
Sancılı adet görmenin nadir görülen sebepleri arasında rahim ağzı girişi, kürtaj, enfeksiyon gibi sebeplere bağlı olarak daralmış olması ve bu sebeple, adet kanının zorlukla dışarıya atılması ve spiral kullanımı yer almaktadır.
Tedavide ağrı kesiciler oldukca etkilidir. İlaç kullanımına adet başlamadan bir gün önce başlandığında, etki daha da kendini hissettirir. Ağrı kesicilere rağmen ağrı kesilmiyor ise doğum kontrol hapları kullanılmasında bir sakınca görülmez.
Her zaman iyi ve düzenli beslenmek ve buna adet kanaması sırasında da devam etmek ağrıyı azaltmada da faydalıdır.
Eğer kişide adet kanamasından önce baş ağrısı, karında şişkinlik gibi şikayetler oluyorsa, adetten 1 hafta önce tuz kısıtlanması yapılabilir. Yine doğal idrar söktürücü olan maydanoz, ıhlamur, kuşkonmaz gibi bitkilerin bu süreçte alınması ödemi ya da ödemin neden olacağı rahatsızlığı gidermede yardımcı olmaktadır.
Ağrıyı gidermek için kullanılan bir diğer metot ise düzenli egzersiz yapmaktır. Kas yapısını güçlendirici egzersizler ve nefes egzersizleri, adet dönemindeki karın ağrısını kontrol etmektedir. Menstrual problemleri önlemek ve kas gücünü artırmak için, yüzme sporu tavsiye edilen bir egzersizdir. Bunun yanında kişinin ev ortamında yapacağı hafif egzersizlerde, ağrıyı minimum seviyeye indirmek için faydalı olmaktadır.
Düzenli uyku oldukça önemlidir. Gerginliği azaltacağından, ağrıyıda kontrol etmede faydalı olacaktır.
Psikolojik nedenler, adet dönemi sorunlarının nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden cinsiyete dayalı olumlu duyguların açığa çıkartılması, ağrının azaltılması için oldukça önemlidir.
Adet kanaması öncesinde ve esnasında kahve çeşitleri, çay, çikolata gibi kafein içeren besinlerden uzak durulması, karın bölgesine rahatlatıcı masajlar yapılması, uzun süre ayakta kalmaktan veya yürüyüş yapmaktan uzak durulması, şikayetler üzerinde oldukça faydalı olmaktadır. Aşırı yorgun, sinirleri yıpranmış kişilerde, adet sancısı normalden daha fazla görülmektedir. Bu nedenle kanama esnasında dinlenmek son derece önemli bir husustur. Ayrıca kabızlığı olanlar bu sancıları daha şiddetli yaşamaktadırlar. Lifli gıdaların bol tüketilmesi kabızlığı önler ve rahatlatır. Bol bol su içilmesi, sigaradan uzak durulması, fazla miktarda alkol tüketilmemesi gibi kolay ve kısa süreli önlemler ile birlikte, sancılı adet kanamaları biraz daha rahat bir şekilde atlatılabilir.
Adet döneminde karın ağrıları, ağrı kesicilerle kontrol altına alınabiliyor ve azaltılabiliyorsa, başka bir jinekolojik hastalık belirtisi yoksa, jinekolojik muayene gerekli görülmemektedir. Ancak adet sancıları çok şiddetli olup genel sağlık durumunu etkilemeye başlamışsa, sosyal hayata neden oluyorsa mutlaka jinekolojik muayane yapılmalı, etkili bir tedavi şekli uygulanmalıdır.
Adet öncesi sıkıntıları özellikle yetişkin üreme çağındaki kadınların karşılaştıkları bir sorundur ve bazen normal hayatını engelleyebilen bir durumdur. Genelde adet öncesi 7-10 gün içinde kendini gösterir ve âdetin başlamasıyla tedrici olarak azalır. Bu devre yumurtlama sonrası devreyle uyumludur.
Hangi Sıklıkta PMS görülür?
Kadınların yaklaşık % 5 inde adet öncesi sıkıntılar (PMS) olur.
Belirtileri nelerdir?
PMS saptanan kadınlarda yapılan araştırmalarda kadınların yaklaşık % 56sında depresyon, % 48inde çabuk sinirlenme, % 36sında aşırı endişe hali, % 26 duygusal çalkantılar ve % 23ünde baş ağrısı olduğu bildirilmektedir. Bu sorunlardan sadece biri olabileceği gibi birkaç tanesi de bir arada bulunabilir. Genelde yumurtlama sonrası belirgin hale gelmesi yumurtlama hormonları ile bağlantı kurulmasına neden olmuştur. Fakat günümüzde PMSnin kesin nedeni ortaya konamamıştır.
Tedavi şekli nasıldır?
Sebebi olmayan bu sorunla ilgili tedavi şekilleri de tartışmalıdır. Düzenli egzersiz, kafein, alkol ve sigaradan uzak kalma ve düzenli uyku önlem olarak faydalı olabilir. Buna ilaveten kalsiyum, magnezyum ve B vitaminlerini içeren vitamin hapları faydalı olabilir. Hafif sakinleştirici ilaçlar bunlara ilave edilebilir. Başta suçlanan faktörler yumurtlama hormonları olduğundan, yumurtlamayı baskılayan gebelikten korunma hapları ve buna benzer ilaçlar da tedavi amacıyla verilmektedir. Evening Primrose bitkisinin ekstresi ile yapılan doğal haplar da faydalı olabilir. Bu tedbirler sadece belli bir bölüm kadında başarılı olduğu unutulmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder