Çatlatma İğnesinden Kaç Gün Sonra Adet Olunur, Kadınlarda infertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılan en önemli ilaçlardan biri halk arasında çatlatma iğnesi olarak bilinen ve human chorionic gonadotropin (HCG) adlı hormonu içeren bir ilaçlara denir.
Kan testiyle bu hormonun beta alt birimi gebeliğin varlığını saptamak için
kullanılırken alfa alt birimi ise LH (luteinizan hormon)'a çok benzer bir
etki yapar. LH hormonu da yumurtlamadan yaklaşık 36 saat önce artmaya
başlayan ve en üst değere ulaşmasıyla yumurtlamayı sağlayan yani yumurtayı
çatlatan hormondur.
Yumurta olgunlaşması genellikle regl kanamasını takip eden 10-17. günler arasında mümkün olmaktadır. Çatlatma iğnesi yumurta yeterince olgunlaştıktan (18-20mm) sonra bir defa ve tek doz olarak cilt altı ya da kas içine uygulanır. İntramuskular (kas içine) uygulama genellikle kasık bölgesine yapılırken, subkutan (cilt altına) uygulama göbek ya da üst kol arkasına yapılmaktadır. Bu tarz ilaçların kesinlikle doktor kontrolü olmaksızın kullanılmaması gerekmektedir.
Çatlatma iğnesi olarak bilinen hormon iğnelerinin en önemli yen etkisi hiperstimulasyon sendromu (OHHS) meydana gelebilmesidir. Belirtileri çoğunlukla bulantı, karın ağrısı, kusma, ishal, hızla kilo alma ve nefes darlığı şeklindedir. Seyrek olmakla birlikte yumurtalık kisti ve alerjik reaksiyonlar izlenebilir. Tüm bu belirtiler çok ciddi yan etkiler olup, bir an önce tıbbi yardım alınmalıdır. Nadir yan etkilerinin yanında bu tedavi şekli gebelik şansını %15 artırmaktadır.
İğne uygulandıktan sonra yumurtaların çatlaması ya da çatlamaması görülebilir. Ayrıca ovulasyon gerçekleşse dahi gebelik mümkün olmayabilir. Eğer gebe kalınmadıysa normal menstruasyon evresinde olduğu gibi iğneden 2 hafta sonra adet görülmesi beklenir. Ancak yaşanan her kanama adet kanaması olmayabilir.
Çünkü döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesi esnasında da kanama izlenebilmektedir. Yine kullanılan hormon ilaçlarından dolayı da adet gününün gecikmesi mümkündür. Bu nedenle çatlatma iğnesi sonrası yaşanan adet gecikmesi gebelik belirtisi olmayabilir. Bu nedenle normal süre geçtiği halde adet kanaması başlamadıysa mutlaka jinekoloğa danışılmalı ve nedeni araştırılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder