Translate

15 Temmuz 2021 Perşembe

Doğum Kontrol Hapı Adeti Geciktirirmi ?


Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi Normal Midir? Adet Düzensizliği Neden Olur?

Doğum kontrol hapı adeti geciktirir mi, doğum kontrol hapı progesteron ve östrojen hormonu içermektedir. Yan etkileri düşük olan bu hapların gebelikten koruma etkisi ise yüksektir. Bu nedenle doğum kontrol yöntemi olarak oldukça fazla kullanılır. Vücuda dışarıdan hormon verdiği için, yumurtalıklardaki yumurta olgunlaşmasını önler. 

Sağlık problemleri olmaması halinde, menopoz dönemine kadar bütün kadınların aylık adet kanaması görmesi gerekmektedir. Bazı sebepler nedeni ile adet kanamalarında gecikmeler meydana gelebilir. Doğum kontrol hapı kullanırken adet gecikmesi normal midir? Adet düzensizliği neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar

Sperm döllemek için yumurta hücresi bulamadığından, doğum kontrol hapı ile gebelik engellenmiş olur. Doğum kontrol hapı genellikle gebelikten korunma amacıyla kullanılsa da, bazen adet kanamasının geciktirilmesi içinde yararlı olabilir. Bazı zamanlar adet kanamasının olacağı tarih istenmeyen bir zamana gelebilir. 

Adet düzensizliği kadınların belli dönemlerde başına gelebilmektedir. Adet gecikmeleri bir yılda 3 defadan fazla oluyorsa sağlık problemlerine işaret edebilmektedir. Bunun yanında çevresel faktörler de adet düzensizliğine sebebiyet verebilmektedir.

Düğün, balayı, seyahat, tatil gibi dönemlerde, yoğun iş zamanlarında adet kanamasının vereceği sıkıntıdan kurtulmak amacıyla bu yola başvurulduğu görülmektedir. Normalde yılda 1-2 defa adetin geciktirilmesi kadın açısından fazla zararlı olmaz. Ancak bunun üzerindeki sayıda adet geciktirmeye başvurmak sakıncalıdır. Çünkü vücudun hormonal dengesine müdahale yapılmaktadır. Yani adet geciktirme işlemi bir rutine bağlanmamalıdır.


 Herhangi bir zamanda doğum kontrol hap ile adet geciktirme uygulaması yapılacaksa, mutlaka doktora danışılmalıdır. Doğum kontrol hapı doğru şekilde kullanıldığı sürece, % 100 güvenilir sonuçlar verir. Hatta adet düzensizliği olanlarda, ağrılı adet görenlerde bile tercih edilen bir yöntemdir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi midir?

Düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanan kişiler adet döngüsünde gecikme yaşadığında hamile kaldığı endişesine kapılabilmektedir. Fakat adet gecikmesi başka sebepler nedeni ile de olabilir.

Doğum kontrol hapları korunmak amacı ile en çok tercih edilen yöntemlerden bir tensidir. Bu hapların farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunların her biri adet dönemini etkileyen farklı hormonlar barındırabilmektedir.

Doğum kontrol hapları içerisinde bulunan hormonlar

Doğum kontrol hapı ile adet geciktirme nasıl olur?

Doğum kontrol hapı kullanılarak bazı dönemlerde adet kanamasının erkene alınması ya da daha ileri bir tarihe ötelenmesi mümkün olabilir. Elbette bunu doktora danışarak kullanmakta yarar bulunmaktadır. Bu hapların içinde 21 gün içilmek üzere 21 adet hap bulunur. Adetin ilk gününden itibaren her gün aynı saatte içilir. Bu şekilde gebelikten korunmayı sağlar. 1 kutu doğum kontrol hapı içildikten birkaç gün sonra adet kanaması başlar. 

Yumurtlamanın önlenmesine

Serviks salgılarını kalınlaştırıp spermin yumurtaya ulaşmasını engellemeye

Rahim dokusunu inceltip döllenmiş olan yumurtanın rahime tutunmasının engellenmesine sebep olabilmektedir.

Doğum kontrol hapları, doktorlar tarafından haftalık olarak düzenlenirler. İlk üç hafta kullanılan haplar içerisinde hormonlar bulunmaktadır. 4. hafta alınan haplarda ise aktif ilaçlar yer almamaktadır. Son hafta verilen haplar kişilerin her gün hap almasının unutulmaması amacı ile verilmektedir.

Doğum kontrol hapları düzenli bir şekilde doktor önerisine uygun alındıklarında %99 oranında koruma sağlamaktadır. Fakat bazen kişiler düzenli olarak bu hapları içmez. Hap alındıktan sonra kusulması gibi durumlar meydana gelirse kişiler hapı doğru bir şekilde sindiremeden dışarı atar. Bu gibi durumlarda hapın etkisi azalır ve bunun sonucunda da adet düzensizlikleri oluşabilir.

Normalde gebelikten korunma için, adet kanamasının başlaması dikkate alınmadan ilk kutudan 7 gün sonra direkt olarak 2. kutuya geçilir ve aynı düzende 21 gün süreyle hap içilir. Eğer adet geciktirme amacı olursa, ilk kutu bittikten sonra 7 günlük ara verilmeden hemen 2. kutuya geçilir ve 21 gün süreyle hap içilmeye başlanır. Belirttiğimiz gibi bu yöntemle adet geciktirilmeden önce doktora danışılmalıdır. Yılda en fazla 1-2 defa bu yönteme başvurularak adet geciktirme işlemi yapılabilir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Bazı doğum kontrol hapları adet gecikmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle adet düzensizlikleri oluşur. Mevsimlik hap ismi verilen bazı doğum kontrol hapları da kişilerin senede 4 kere adet olmasına olanak sağlar.

Stres adet döngüsünü olumsuz olarak etkilemektedir. Adetin daha uzun olmasına ya da daha kısa olmasına sebep olabilir. Bazen stres altında adet kanamasının tamamen kesildiği de gözlemlenmektedir.

Kişilerin hızlı bir şekilde kilo vermesi bedende yük oluşumuna sebep olur. Bu durumda yumurtlama için gerekli olan hormonlar düzenli olarak üretilemez ve adet düzensizlikleri meydana gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg