Translate

17 Kasım 2021 Çarşamba

20 Yaşında Boy Uzatma Tehnikleri

 


20 Yaşında Boy Uzatma; Boy uzunluğu hem bayanlarda hemde erkeklerde son yıllarda oldukça takıntı haline gelmiştir. Boy uzaması genellikle herkes tarafından ergenlik dönemine kadar gerçekleşen bir olay olarak bilinir. Fakat bayanlarda ortalama olarak 18-20 yaşlara kadar, erkeklerde ise 23-24 yaşlarına kadar boy uzama olayı devam edebilir.

 Kişilerde boy uzunluğu hızlı bir şekilde başlar fakat aniden durabilir veya çok az bir şekilde devam eder. Kızlar erkeklere göre daha küçük yaşlarda uzamaya başlarlar. Aynı dönemdeki erkekler kızlara göre daha kısa ve zayıf durumda kalırlar. 

Erkekler 15 yaşından sonra ani bir şekilde hızla büyümeye başlarlar. kızlar ile aralarındaki mesafeyi oldukça açarlar. Gelişim ortalama olarak ergenlik döneminde tamamlanıyor olarak bilinse hem kızlarda hem erkeklerde 20'li yaşlara kadar boy uzaması görülebilir. Boy uzunluğunu etkileyen faktörler başında anne ve babanın genetik özellikleri, %40 oranında ise çevresel faktörler etkilidir. Ayrıca boy uzama da beslenme şekli, fiziksel hareketler de etkili olmaktadır.


20 Yaşında Boy Uzatma ve Nasıl Olur; 20 yaşına gelmiş sağlıklı bir kişinin kemik ve kıkırdakları uzaması hemen hemen durmuş seviyesindedir. Bu nedenle 20 yaşında olan bir kişinin normal koşullarda kendiliğinden boyunun uzaması olanaksız olarak görülür. 20 yaşında olan bir kişinin boy uzaması ameliyat veya omurgası düzeltilerek gerçekleşir.
 Ameliyat ve omurga düzeltme arasında en çok tercih edilen ve risksiz olan yöntem ise omurga düzeltilmesidir. Omurga düzeltilmesi ile hem kolay hemde tehlikesiz bir şekilde boy uzaması gerçekleşmiş olur. Fakat omurga düzeltilmesinde gün içerisinde düzenli olarak yapılacak olan egzersizler ve hareketler bulunur. 

Bu kurallara uyulduğu sürece kasların açılarak boy uzadığı bilinir. Yapılan bu egzersizler ile ortalama olarak boy uzunluğunun 7 cm kadar kısa sürede uzatıldığı görülür. Kısa süreden kasıt ortalama 3 aydır.

Boy Uzatma Ameliyatında İdeal Dönem 20 Yaş Sonrasıdır

Boy kısalığı; hormonal, gelişimsel ve genetik gibi tıbbi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu problemi yaşayan ve tedavi olmak isteyen kişiler için farklı tedavi yöntemleri vardır. Boyu, tıbbi kriterler içerisinde değerlendirildiğinde kısa olmayan ancak boyu ile ilgili estetik kaygılar güden, daha uzun boylu olmak isteyen kişiler olabilir. Bu kişiler; boyları hakkındaki düşüncelerinden dolayı özgüven eksikliği hissedebilir ve boylarını uzatmak isteyebilirler. 

Boy uzatma ameliyatı geçmiş yıllarda, cücelik olarak tanımlanan vücuttaki yapıların aşırı kısa olduğu tıbbi rahatsızlıkta yapılıyordu. Günümüzde ise boy uzatma ameliyatının kapsamı genişledi ve boyuyla ilgili estetik kaygılar taşıyan kişilerin de bu tedaviden faydalanabilmesi sağlandı. Hastanın, büyüme plağı olarak adlandırılan kemik kısımlarının kapanmış olması yani büyümeyi tamamlamış olması istenir. Bu nedenle ameliyat için ideal zaman 20 yaş sonrasıdır. 

Ameliyat kararına; hastanın kazanımları ve ameliyatın riskleri değerlendirilerek varılır. Boy uzatma ameliyatın hedeflenenen uzama miktarı 5-8 cm arasıdır. Ameliyat ile boy daha fazla uzayabilir ancak bu kez de operasyona bağlı komplikasyon riski artar. Bu nedenle hastanın boyunun, ameliyat öncesine göre 5-8 cm uzaması başarı kabul edilir. Bundan daha uzun uzatma isteyen vakalarda ise, ameliyatla diz altı ve diz üstü kemikleri birlikte opere edebiliriz ’’ diye ifade etti.

Boy Uzatma Ameliyatı Öncesi Hangi Testler Yapılır?

Hastanın -eğer varsa- boyuyla ilgili daha önceden başvurduğu bölümler, aldığı tanı ve tedaviler sorgulanır. Hastanın günlük hayatta boyuyla ilgili yaşadığı gerek fiziksel gerekse psikolojik sorunlar dinlenir. Hastanın boyunu hangi amaçla uzatmak istediği, ameliyat ve sonrasındaki iyileşme sürecini doğru yönetip yönetemeyeceği ve hastanın süreç boyunca yanında destek olabilecek bir yakının olup olmadığı değerlendirilir .

  Ameliyat öncesinde hasta X-ray gibi görüntüleme yöntemlerinin yardımıyla kemiklerde herhangi bir deformite varlığı açısından incelenir. Yine hastanın ekstremite (kol, bacak) ve gövde proporsiyonları, uzuv boyutlarında herhangi bir uyuşmazlık varlığı gibi kemik yapısını değerlendirmeye yarayan muayeneler yapılır. Tüm bu çok yönlü taramalar ile hastanın ameliyata uygun olup olmadığı kontrol edilir. 

Hastanın ayrıca boy uzatmadan bağımsız olarak, ameliyat sırasında alacağı anesteziye uygunluğu da incelenir. Hastanın geçmiş tıbbi öyküsü, geçirilmiş cerrahi varlığı, kan değerleri, tansiyon ve nabız gibi yaşamsal değerleri kontrol edilir. Ameliyat öncesinde hasta ve hasta yakınına; ameliyatın nasıl gerçekleşeceği, tedavi sürecinin nasıl ilerleyeceği, ameliyata bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlar detaylı bir şekilde anlatılır. 

Hastadan, tüm bu konular hakkında bilgilendirildiğini kabul ettiği onam belgesi alınarak hazırlıklar tamamlanır.’’


Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatında genellikle uyluk (femur) kemiği üzerinde işlem yapılır. Ancak kaval kemiği üzerinde de işlem gerçekleştirilebilir. Ameliyat sırasında kemik osteotomi adı verilen bir işlemle enine kesilir. Sonra kemiğin kesilen iki ucu dışarıdan özel cihazlarla sabitlenir. Eğer varsa kemikteki deformiteler düzeltilir. Ameliyatta kesilen ve sabitlenen kemik uçları, özel cihazlar sayesinde hareket ettirilebilir. Boy uzatma ameliyatı sonrası cihaza bağlı kemik uçları yavaş yavaş (günde 1 mm olacak şekilde) birbirinden uzaklaştırılır. Kemik uçlarının arasında oluşan boşlukta yeni kemik oluşumu gerçekleşir. 

Bu sayede de kemik uzatılmış olur. Kesilen kemik uçlarının birbirinden uzaklaştırılma işlemi, hedeflenen boy yakalanıncaya kadar devam eder. Bu süreç de yaklaşık olarak 6-8 ay sürer. Ameliyat sonrası hastanın 2-3 gün hastanede yatması gerekir. Hasta, hastanede kaldığı süre içerisinde fizik tedavi seanslarına başlar. 

Bu seanslar, boy uzatma süreci boyunca devam eder. Fizik tedavide hastaya, kemiklerin sabitlendiği cihazın kullanımı hakkında da bilgi verilir. Başarılı bir tedavi için fizik tedavi seanslarının aksatılmaması büyük önem taşır. Hasta ameliyat sonrası kemik gelişiminin değerlendirilmesi ve tedavi sürecinin takip edilmesi açısından 10-14 gün aralıklarla doktor ziyaretine devam eder.’’ dedi.

Kaynak : Op. Dr. Muzaffer Gökhan Kahraman Ortopedi ve Travmatoloji

MEDICANA AVCILAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg