Mineralli Besinler ve İçecekler Hangileridir ?
Mineraller yeryüzünde ve yiyecekte bulunan ve yaşam için gerekli olan elementlerdir. Örneğin, kalp ve beyin fonksiyonlarının yanı sıra hormon ve enzimlerin üretimi için minerallere ihtiyaç vardır. Mineral alımının en kolay yolu mineralli yiyecekler den beslenmekten geçmektedir. Mineraller, insan vücudunun ne kadar ihtiyacı olduğuna bağlı olarak iki kategoriye ayrılır.
Makrominerallere daha fazla miktarda ihtiyaç vardır ve bunlar arasında kalsiyum, potasyum, sodyum, klorür, fosfor ve magnezyum yer almaktadır. Aynı derecede önemli olmasına rağmen, demir, bakır, florür, selenyum, çinko, krom, molibden, iyot ve manganez gibi eser minerallere daha az miktarda ihtiyaç duyulur. Mineraller çeşitli gıdalarda bulunabilir, ancak bazı gıdalar bu önemli besin maddelerinde özellikle bol miktarda bulunur.
Mineral Nedir ?
Mineraller yeryüzünde ve vücudumuzun ihtiyacı olan elementlerdir. Sağlık için gerekli olanlar arasında kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, klorür, magnezyum, demir, çinko, iyot, krom, bakır, florür, molibden, manganez ve selenyum bulunur mineralli yiyecekler den beslenmek mineral eksikliğini giderebilir.
Zengin Mineralli Yiyecekler ve İçecekler
Mineraller sağlığınız için hayati öneme sahiptir ve mineral bakımından iyi durum da olmanız sizi sağlıklı ve daha enerjik hissettirebilir. Mineral eksikliği yaşıyorsanız bunun çözümü oldukça kolay aşağıda sizler için hazırladığımız mineralli yiyecekler listemiz sizin için faydalı olabilir Mineral alımınızı artırmak, hastalık riskinizi azaltmak ve diyetinizin genel kalitesini artırmak için mineralli yiyecekler yemeye dikkat edebilirsiniz.
1. Fındık ve Tohumlar
Kabuklu yemişler ve tohumlar içerisinde mineral barındırmaktadır, özellikle magnezyum, çinko, manganez, bakır, selenyum ve fosfor da içerisinde bulunmaktadır mineralli yiyecekler arasında yer alan fındık tüketilmesi kolay bir besindir. Bazı kabuklu yemişler ve tohumlar mineralli yiyecekler olarak öne çıkarlar. Örneğin, sadece bir Brezilya fıstığı günlük selenyum ihtiyaçlarınızın% 174’ünü sağlarken, 1/4 bardak (28 gram) kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyaçlarınızın% 40’ını sağlar.
2. Kabuklu Deniz Ürünleri
İstiridye ve midye gibi kabuklu deniz ürünleri konsantre mineral kaynaklarıdır ve selenyum, çinko, bakır ve demir açısından zengin mineralli yiyecekler arasında yer alır.
6 orta boy istiridye (84 gram) tüketmek günlük çinko ve bakır ihtiyaçlarınızı karşılar ve günlük selenyum ve demir ihtiyaçlarınızın% 30 ve% 22’sini sağlar. Çinko, bağışıklık fonksiyonu, DNA üretimi, hücresel bölünme ve protein üretimi için gerekli olan bir mineralli yiyecekler arasında yer alır. Kabuklu deniz ürünleri konsantre bir çinko kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır zengin mineralli yiyecekler arasında yer alması onu değerli kılmaktadır deniz ürünlerinden beslenmek sizin için faydalı olabilir.
3. Turpgiller
Turpgiller, brokoli, İsviçre pazı ve Brüksel lahanası gibi pek çok besin mineralli yiyecekler arasında yer alır bu besinler kronik hastalığı bulunan insanlar için çok faydalıdır.
Sebzeler mineral bakımından zengindir. Sebzeli yemekler den beslenmek sağlığınız için faydalı olabilir bunun yanın da sizi hastalıklardan koruyabilir mineralli yiyecekler den olmasının yanında vitaminleri de içerisinde barındırmaktadır.
Brokoli, lahana ve su teresi dahil olmak üzere turpgiller sebzeler, hücresel fonksiyon, DNA üretimi, detoksifikasyon ve vücudunuz tarafından üretilen güçlü bir antioksidan olan glutatyon sentezi (kükürt) bakımından zengindir.
4. Etler
Tavuk ve biftek gibi protein kaynakları kadar popüler olmasa da, organ etleri yiyebileceğiniz en mineral yoğun gıdalar arasındadır. Etler mineralli yiyecekler arasında yer alması onlardan lezzetli yemekler yapabilmenizi sağlayabilir akşam yemeklerin de yiyebilirsiniz. Örneğin, bir dilim sığır eti (85 gram) günlük bakır ihtiyaçlarınızı karşılar ve günlük selenyum, çinko, demir ve fosfor ihtiyaçlarınızın% 55,% 41,% 31 ve% 33’ünü sağlayabilir. Etler protein ve B12 vitamini, A vitamini ve folat bakımından zengindir.
5. Yumurtalar
Yumurtalara genellikle doğanın multivitamin denir ve iyi bir nedeni vardır. Bütün yumurtalar besin açısından zengindir ve birçok önemli mineral sağlar. Demir, fosfor, çinko ve selenyumun yanı sıra birçok vitamin, sağlıklı yağ, antioksidan ve protein bakımından zengindirler.
Birçok insan kolesterol içeriği nedeniyle yumurta sarısından kaçınmasına rağmen, yumurta sarısı neredeyse tüm vitaminleri, mineralleri ve diğer faydalı bileşikleri içerir, bu nedenle sadece beyazı değil, tüm yumurtayı yemeye özen gösterin. Yumurta mineralli yiyecekler den olmasının en güzel yani günün her öğünün de tüketebilirsiniz lezzetli ve sağlıklı bir kahvaltı için yumurtayı eklemeyi unutmayın.
6. Fasulye
Fasulye lif ve protein zengini mineralli yiyecekler arasında bilinir, ancak aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum, manganez, bakır ve çinko bakımından da zengindir.
Bununla birlikte, fasulye ayrıca besin emilimini azaltabilen fitatlar dahil antinutrientler içerir. Yine de, mineralli yiyecekler üzerine yapılan araştırmalar, fasulyeleri filizleyerek veya ıslatarak ve pişirerek düzgün bir şekilde hazırlamanın, minerallerin yararını arttırmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir
7. Avokado
Avokado , sağlıklı yağlar, lif, vitaminler ve minerallerle dolu kremalı meyvelerdir. Özellikle magnezyum, potasyum, manganez ve bakır bakımından zengindirler.
Potasyum, kan basıncının düzenlenmesi ve kalp sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Mineralli yiyecekler üzerine yapılan araştırmalar, avokado gibi potasyum açısından zengin gıdalarda yüksek diyetlerin, kalp hastalığı ve inme riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
8. Meyveler
Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve ahududu gibi meyveler sadece lezzetli değil aynı zamanda önemli bir mineral kaynağıdır. Meyveler iyi bir potasyum, magnezyum ve manganez kaynağıdır. Manganez, enerji metabolizmasında yer alan bir dizi metabolik fonksiyonun yanı sıra bağışıklık ve sinir sistemi fonksiyonunda gerekli olan bir mineraldir. Bu mineral ayrıca sağlıklı kemik ve bağ dokularının büyümesi ve bakımı ve ayrıca hücrelerin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı olan antioksidanların oluşturulması için gereklidir.
9. Yoğurt ve peynir
Yoğurt ve peynir de dahil olmak üzere süt ürünleri, diyet yapanlar için en yaygın kalsiyum kaynaklarından biridir. Sağlıklı bir iskelet sistemi sağlamak için kalsiyum gereklidir ve sinir sisteminiz ve kalp sağlığınız için gereklidir. Minerali yiyecekler üzerine yapılan araştırmalar, birçok insanın, özellikle yaşlı yetişkinlerin diyetlerinde yeterli kalsiyum tüketmediğini de belirtiyor.
Diyetinize yoğurt ve peynir gibi yüksek kaliteli süt ürünleri eklemek , kalsiyum alımınızı ve potasyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi diğer mineralleri arttırmanın iyi bir yoludur. Bununla birlikte, birçok insan süt ürünlerine karşı toleranssızdır. Süt ürünleri yiyemiyorsanız, fasulye, fındık ve yapraklı yeşillikler de dahil olmak üzere birçok gıdada kalsiyum bulunur.
10. Sardalya
Sardalya, güç merkezleridir ve vücudunuzun gelişmesi gereken hemen hemen her vitamin ve mineral içerir. Sardalya , günlük kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve selenyum gereksinimlerinizin sırasıyla% 27,% 15,% 9,% 36,% 8 ve% 88’ini sağlar . Ayrıca mükemmel bir anti-enflamatuar omega-3 yağ kaynağıdır.
11. Tropikal Meyveler
Tropikal meyveler tropikal veya subtropikal iklimlerde yetişir ve muz, mango , ananas, çarkıfelek meyvesi gibi meyveler mineralli yiyecekler den olması onları sağlıklı kılmaktadır.
Antioksidanlar, lif ve vitaminler açısından zengin olmasının yanı sıra, birçok tropikal meyve potasyum, manganez, bakır ve magnezyum gibi mükemmel mineral kaynaklarıdır. En popüler tropikal meyvelerden biri olan muzlar, potasyum, magnezyum ve manganez kaynağıdır.
12. Yapraklı Yeşillikler
Ispanak, lahana, pancar yeşillikleri, roka, hindiba, kara lahana, su teresi ve marul gibi yapraklı yeşillikler yiyebileceğiniz en sağlıklı yiyecekler arasındadır. Sadece magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez ve bakır gibi sağlığı geliştiren minerallerle değil, aynı zamanda azalmış hastalık riski ile de ilişkilendirilmiştir.
Sebzelerin en iyi yanı günün her öğününde tüketilebilmesidir mineralli yiyecekler içerisine eklenebilir veya mineralli yiyecekler ile birlikte günün her öğününde tüketebilirsiniz sağlığınız için faydalı olabilir ve kilo almanızı engelleyebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder