Translate

6 Aralık 2021 Pazartesi

Aft İçin Karbonat Kullanımı

 


Aft Karbonat, Aft ağız içerisinde dil yüzeyinde, dudak ve yanakların iç kısımlarında meydana gelen bir ağız hastalığıdır. Sıklıkla 2-3 mm çap genişliğinde ve sarı, solgun beyaz tonlarında görülür. Etrafında yoğun kırmızı renkte kızarıklıklar görülür. 

Aft, uçuk ve diğer ağız yaralarında oluğu gibi hemen hemen herkesin hayatı boyunca bir kez karşılaştığı bir sağlık problemidir. Aftın en sık görülen hali dilin üzerinde olanıdır. Genelde ağız içinde herhangi bir bölgede oluşsa bile zamanla diğer bölgelere de sıçrayarak yayılabilir. 


O nedenle günlük hayatta yeme ve içme gibi alışkanlıkların karşılanmasında zorlanmalar yaşanabilir. Ayrıca aft herhangi bir bakteri yada virüsten kaynaklanmadığı için bulaşıcı değildir.


Aftın Nedenleri
Bitkisel yada doğal yöntemler kullanılarak tedavi edilebilmesi için aftın oluşum nedenlerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Aft oluşumunu etkileyen birden çok olumsuz nedenler vardır. Aftın minor, majör ve herpetiform olarak üç çeşidi vardır. Ağız içerisinde ve çevresinde herhangi bir sebepten dolayı bir darbe olması mukoza dokusunun tahriş olmasına yada yıpranmasına sebep olur. 

Bu gibi durumlar aft oluşumuna zemin hazırlar. Oluşabilecek darbeler, yemek yerken yanak içinizi ısırmak ve dişler fırçalanırken diş etini, yanak içini zedelemek şeklinde örneklendirilebilir. O nedenle yaşanabilecek zedelenmeleri bir nebze olsun önleyebilmek için çok sert diş fırçalarının tercih edilmemesi gerekir. 

Kullanılan diş macunlarının içerisinde bulunan sodyum lauryl sülfat gibi kimyasallar mukoza dokusunu olumsuz etkiler. Günlük hayatta yaşanan stress ve yoğun gerginlik de aft oluşmasının en büyük faktörleri arasında yer alır. Özelliklerde bayanlarda adet dönemi öncesi ve sonrası hormonların değişmesinden dolayı stres ve gerginliği üst düzeydedir. 

Bu nedenle bu dönemlerde aft oluşumu oranı diğer zamanlara göre daha yüksektir. Ayrıca genetik olarak doğuştan aft oluşumuna yatkınlık B12 vitamini, çinko ve demir eksikliğinden kaynaklanır. Diş ve çene yapısındaki bozukluk da aft oluşmasına neden olur. Çarpık dişler ağız, yanak, damak içerisinde sürtünme ve ısırmalar eylemlerini meydana getirir. Bu da beraberinde aft oluşumunu tetikler. 

Aftın oluşmasındaki en önemli etkenlerden bir tanesi de asitli, tuzlu, baharatlı gibi yiyeceklerin gereğinden fazla tüketimi ağız içinde tahrişe ve mukoza dokusunun erimesine neden olur. O nedenle uzmanlar tarafından bu tür yiyeceklerin kontrollü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Bu olumsuz etkiler bitkisel ve doğal yöntemlerle giderilebilir. Aftın tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir.

Aft Karbonat Tedavisi
Aft oluşumunu etkileyen ve tetikleyen bu olumsuz etkiler bitkisel ve doğal yöntemlerle giderilebilir. Aftın tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir. Hiçbir tedavi yöntemi kullanılmadan aft kendiliğinden 8-10 gün içinde iyileşme gösterir. Fakat bu süre aftın yaşattığı ağrı ve acı için oldukça uzun bir süredir. 

O nedenle en etkili yöntem olmasından kaynaklı karbonat en çok tercih edilen uygulamalar arasındadır. Eczanelerden satın alınan merhem ile aynı görevi görür. Karbonatla aft tedavisi için 1 çay bardağı su ve 1 çay kaşığı karbonat birbiriyle birlikte homojen hale gelene kadar iyice karıştırılır. Ağız içindeki aft giderilene kadar yaklaşık 5-6 gün, günde 2 kez olmak üzere ağızda gargara yapılır ve tükürülür. 

Tuzlu suyla yapılan gargara yöntemi can yakıcı ve ağrı verici olduğu için genelde karbonat tercih edilir. Uygulanan bu yöntem ağız içindeki aftın tedavisi için oldukça başarılıdır. Gargara sonrası yeme içme gibi alışkanlıklar kolayca giderilebilir. Ayrıca aft iyileşme süresi 2 haftayı aşarsa mutlaka bir doktora gözükmekte fayda vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder




İDEAL KİLO HESABI BULMAK İÇİN İLGİLİ KISIMLARI DOLDURUNUZ



Boyunuz   cm




     
Kilonuz   kg İdeal Kilonuz   kg
Yaşınız      
Cinsiyetiniz Fark   kg